Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Τα χαστούκια της απλουστευτικής σκέψης...

Του Ρούντι Ρινάλντι 

Ωραία η Γαλλία, ωραία και η αμηχανία της απλουστευτικής σκέψης μπροστά σε μια κατάσταση που κάτι se bouge (κινείται) σε κοινωνικό επίπεδο και έχει στρεβλή πολιτική εκπροσώπηση ή και αντιφατική. Πάνω σε αυτή την κοινωνική δυσφορία εκτυλίσσονται όλα τα σενάρια απορρόφησης, ενσωμάτωσης, αδρανοποίησης, αξιοποίησης, αποτροπής, περιθωριοποίησης, μετάλλαξης. Η πολιτική διαμεσολάβηση παίζει ακόμα ρόλο και έχει πρόσημο, ταυτότητα, συνθήματα, οριοθετήσεις.

Το συστημικό ευρωπαϊκό στρατόπεδο πορεύτηκε μέχρι σήμερα μέσω του «ακραίου κέντρου» στις διάφορες μορφές και ποσοστώσεις του (Δεξιά, σοσιαλδημοκρατία, φιλελεύθεροι, πράσινοι) προωθώντας την πανευρωπαϊκή λιτότητα, τον νεοφιλελευθερισμό, τον γαλλογερμανικό άξονα και πρόσφατα εγκολπώνοντας την «οικονομία πολέμου» και την επικυριαρχία ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας. Όμως η «Ευρώπη» είναι βαριά άρρωστη: βαθύτατη οικονομική κρίση (βλέπε Γερμανική και Γαλλική οικονομία), έντονη πολιτική κρίση και φυσικά κοινωνική κρίση.

 Το ακροδεξιό στρατόπεδο ενισχύεται πολιτικά γιατί κάνει κάποια αντιπολίτευση και ζητά πάρει μέρος με κάποια ποσόστωση στην ευρωπαϊκή διακυβέρνηση κάνοντας τις αναγκαίες προσαρμογές (ΝΑΤΟ, Ουκρανία κλπ).

Το «ακραίο  κέντρο» είναι ο βασικός συστημικός πυλώνας και άρα ο βασικός αντίπαλος. Οι ανάσες που μπορεί να του δοθούν για να αποτραπεί το «χειρότερο» (‘ερχεται ο φασισμός’) είναι λάθος, γιατί αυτός αποτελεί το χειρότερο και υπάρχει ήδη μπροστά μας και πάνω μας. 

Άρα χρειάζονται άλλες διαχωριστικές γραμμές που να προσδίδουν αυτονομία μιας ταυτότητας (πχ το ειρήνη, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ΝΑΤΟποίηση της Ευρώπης κλπ δεν μπορούν να μην χωράνε στην ατζέντα όταν αντικειμενικά είναι βασικότατα και η σιωπή σε αυτά είναι εκκωφαντική και περίεργη) από τις κυρίαρχες και εξελισσόμενες συστημικές ή παρασυστημικές και απόρριψη της απλουστευτικής σκέψης και των στερεοτυπικών σχημάτων.

ΠΗΓΗ:https://www.facebook.com/share/4GzMzEcoJjU76cpa/
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.