Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Πέθανε ο βιβλιοπώλης Γιώργος Τσάκαλος




Ηλίας Κανέλλης


Βασίλης Χατζηϊακώβου
Σκίτσο σε σελίδα χαρτί του Γιώργου Τσάκαλου από τον Βασίλη Χατζηϊακώβου, που σατίριζε την ανυποχώρητη αριστερή του ταυτότητα, δεκαετία του 1990. Το διέσωσε στο αρχείο του ο αείμνηστος εκδότης (και πρώην αφεντικό του Γιώργου Τσάκαλου) Μιχ. Π. Γρηγόρης. Το χάρισε στον Χατζηϊακώβου η κόρη του Γρηγόρη το περσινό καλοκαίρι.


Ο Γιώργος Τσάκαλος, βιβλιοπώλης αφιερωμένος στο βιβλίο, ένας μειλίχιος σοφός που όλοι όσοι συχνάζουμε στα αθηναϊκά βιβλιοπωλεία τον έχουμε συναναστραφεί τα τελευταία χρόνια στον Ναυτίλο της οδού Χαριλάου Τρικούπη, δεν είναι πια μαζί μας.

Ο Γιώργος Τσάκαλος πέθανε στις 18 Ιουνίου 2024. Γνώστης της εκδοτικής αγοράς αλλά και συστηματικός αναγνώστης, χριστιανός και αριστερός, με βαθιά αίσθηση του χιούμορ, προσιτός και πρόθυμος να προσφέρει τα πάντα, μια σπάνια έκδοση, ένα βιβλίο χρόνια εξαντλημένο ή μια βιβλιογραφική πληροφορία που μόνο αυτός ήξερε, ευτύχησε να ζήσει όπως επιθυμούσε. Περιστοιχισμένος από βιβλία και φίλους.

Η είδηση του θανάτου του ανακοινώθηκε από τον συνεταίρο του στο βιβλιοπωλείο και τις εκδόσεις Παρουσία, Βασίλη Χατζηϊακώβου, ο οποίος έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα:

9/9/1987 Ιδρύεται η Β. Χατζηϊακώβου και Σία Ο.Ε. Εκδόσεις-Βιβλιοπωλείο ΠΑΡΟΥΣΙΑ Σόλωνος 94 από τους:

+Ηλία Λάγιο 1958 - 5 Νοεμβρ. 2005

+Γιώργο Τσάκαλο 1958 -18 Ιουν. 2024

Βασίλη Χατζηϊακώβου 1965...

Η θανάσιμη μοναξιά τού να μένεις μόνος...

Ας χαρούν οι δυο τους στον Ουρανό και ας μας περιμένουν με χαρά!

Ας αναπαυθούν εν Ειρήνη!


Πηγή:https://booksjournal.gr/stiles/eis-mnimin/4907-pethane-o-vivliopolis-giorgos-tsakalos?sfnsn=mo&fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3PRtS4aBh79JrDkLk3YiqTkluIZFw1f8DyKImo299DP_Hxf79RpMEuv_w_aem_ZmFrZWR1bW15MTZieXRlcw

Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.