Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Τεχνητή Νοημοσύνη: Μία μάχη ΗΠΑ – Κίνας χωρίς ξεκάθαρο νικητή-HSBC: Ο παγκόσμιος πληθυσμός των ρομπότ θα ξεπεράσει τις 400.000 το 2019



Η Κίνα πιθανότατα προηγείται στο λιανικό εμπόριο και το μέτωπο των καταναλωτών, ενώ οι ΗΠΑ ίσως είναι πιο μπροστά στην αυτόνομη οδήγηση προς το παρόν.
Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης (AI), αλλά ποια χώρα προηγείται του αγώνα είναι αμφίρροπο να πει κάποιος, σύμφωνα με μία start-up εταιρεία με παρουσία τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα.

"Πιστεύω ότι είναι ακόμα νωρίς. 
Η Κίνα πιθανότατα προηγείται στο λιανικό εμπόριο και το μέτωπο των καταναλωτών, ενώ οι ΗΠΑ ίσως προηγούνται στην αυτόνομη οδήγηση προς το παρόν", όπως δήλωσε ο Daniel Tu, πρόεδρος και επικεφαλής της πλατφόρμας Gen.Life, στο UBS Greater China Conference στη Σαγκάη.
Η Gen.Life είναι μια start-up που χρησιμοποιεί τεχνολογία όπως η AI για τη μέτρηση των κινδύνων και τη βελτίωση της τιμολόγησης και της διανομής ασφαλιστικών προϊόντων. 
Η εταιρεία υποστηρίζεται από μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες όπως η AIA και η American Family Insurance.
Ωστόσο, όσον αφορά την κυβερνητική στήριξη, η Κίνα φαίνεται να έχει to πλεονέκτημα, δήλωσε ο Tu.
Το κρατικό συμβούλιο της Κίνας τον Ιούλιο του 2017 έθεσε ως στόχο την επέκταση τηε ΑΙ σε μια βιομηχανία αξίας 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα χρόνια και θα μετατρέψει τη χώρα σε κέντρο καινοτομίας έως το 2030.
Στις ΗΠΑ, ακαδημαϊκοί όπως ο πρόεδρος του MIT L. Rafael Reif ζήτησαν μεγαλύτερη προσπάθεια από την κυβέρνηση, τις εταιρείες και την κοινωνία για να οδηγήσουν την ανάπτυξη, σημείωσε ο Tu, ο οποίος είναι πρώην εκτελεστικό μέλος του κινεζικού χρηματοπιστωτικού ομίλου Ping An.
"Υπάρχει μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης στα κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα στις ΗΠΑ για την έλλειψη κεντρικής και συνεκτικής πολιτικής από την κεντρική κυβέρνηση, ενώ στην Κίνα, αν κοιτάξετε την πρόσφατη Λευκή Βίβλο του Συμβουλίου του για την ΑΙ, είναι σαφές ότι η χώρα έχει σαφές όραμα για το πώς θα ήθελαν να δουν αυτό το βήμα", είπε ο Tu. 
"Αλλά νομίζω ότι είναι ακόμα η αρχή".

HSBC: Ο παγκόσμιος πληθυσμός των ρομπότ θα ξεπεράσει τις 400.000 το 2019



Ο παγκόσμιος πληθυσμός των ρομπότ αυξάνεται κατά μέσο όρο 15% ετησίως 
Στις 300.000 υπολογίζουν τον παγκόσμιο πληθυσμό των ρομπότ -στα τέλη του 2016- οι αναλυτές της HSBC, οι οποίοι κάνουν λόγο για αύξηση στις 414.000 εντός του 2019.
Όπως αναφέρεται στη σχετική πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα, επί του παρόντος ο παγκόσμιος πληθυσμός των ρομπότ αυξάνεται κατά μέσο όρο 15% ετησίως, με το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης να οφείλεται στην Κίνα.
Αυτή τη στιγμή το 30% του συνόλου των ρομπότ βρίσκεται στην Κίνα, ενώ, μόνο το 2017, η παραγωγή ρομπότ στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εκτοξεύτηκε κατά 58%.


Αξίζει σε αυτό το σημείο να παρατεθεί μία σχετική έρευνα της McKinsey που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2017.
Όπως αναφερόταν, η «επέλαση» των ρομπότ και της αυτοματοποίησης θα στερήσουν από τους ανθρώπους 800 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μέχρι το 2030.

robot density

Ο Ο.Η.Ε. εκτιμά ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φθάσει τα 8,5 δισεκατομμύρια μέχρι το 2030, γεγονός που σημαίνει ότι τα ρομπότ θα εκτοπίσουν περίπου το 10% του μελλοντικού πληθυσμού από την εργασία τους!
Η McKinsey εκτιμά πως οι χώρες που θα πληγούν περισσότερο είναι οι πλουσιότερες και πιο ανεπτυγμένες, όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, οι Η.Π.Α. και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα παραπάνω κράτη διαθέτουν περισσότερα χρήματα για επενδύσεις στην αυτοματοποίηση, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι πολίτες τους να επηρεαστούν περισσότερο από την «επανάσταση». 
Τα φτωχότερα έθνη δεν διαθέτουν χρήματα για δαπάνες στην αυτοματοποίηση, επομένως οι θέσεις εργασίας για τους ανθρώπους αναμένεται να αυξηθούν.
Σε επίπεδο κλάδων, οι εξειδικευμένες θέσεις εργασίας χαμηλού ωρομισθίου θα εξακολουθούν να απαιτούν ανθρώπους.
Ειδικότερα, οι θέσεις εργασίας που θα επηρεαστούν περισσότερο από την αυτοματοποίηση στις ανεπτυγμένες χώρες:

-Μηχανικοί και κατασκευαστές εξοπλισμού κατασκευών
-Πλύσιμο πιάτων στα εστιατόρια
-Εργάτες προετοιμασίας τροφίμων
-Προσωπικό γραφείου, όπως διαχειριστές μισθοδοσίας και υπάλληλοι γραφείου
-Σερβιτόροι

Οι θέσεις εργασίας που θα επηρεαστούν λιγότερο, είναι οι παρακάτω:

-Εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, όπως γιατροί, νοσηλευτές και προσωπικό παιδικής μέριμνας
-Μηχανικοί υπολογιστών
-Οικοδόμοι 
-Καθηγητές
Βέβαια, η McKinsey προβλέπει ότι, την ίδια περίοδο, θα αυξηθούν τόσο οι θέσεις εργασίας συνολικά, όσο και σε επιμέρους κλάδους.


http://bankingnews.gr/index.php?id=345153

ΠΗΓΗ: http://protagorasnews.blogspot.gr
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.