Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

ΤΙ ΜΠΥΡΑ ΠΙΝΩ;


ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΜΠΥΡΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑΣ ... ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΟΛΛΑΝΔΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΖΥΘΟΠΟΙΪΕΣ.




ΟΙ ΜΠΥΡΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ

Ελληνικές Μπύρες

Αφορμή για την αναζήτηση των ελληνικών μικροζυθοποιίων είναι η διαφήμιση της ολλανδικής Amstel που αποτελεί δυσφήμιση πρώτου μεγέθους της ελληνικής επιχειρηματικότητας και μάλιστα της νεανικής.  Διακωμωδεί την προσπάθεια δύο πιτσιρικάδων της διπλανής πόρτας να φτιάξουν τη δική τους «μπράντα» μπίρας. Στο τέλος συμβιβάζονται με την ανημποριά τους, το προϊόν βγαίνει «μούφα» και οι νεαροί, με τα όνειρα εξωστρέφειας, διασκεδάζουν τον πόνο τους, ξεδιψώντας με μια «κανονική» μπίρα, που δεν είναι άλλη από την Amstel.

Το μήνυμα είναι σαφές και δεν χωρά διπλή ανάγνωση. Κάθε προσπάθεια μικρών και ανεξάρτητων παραγωγών μπίρας σε αυτή τη χώρα είναι από μάταιη έως γελοία.  Μόνο φαντασμένοι και... ψώνια που ονειρεύονται να βάλουν τη Στικούδη στην ετικέτα μπορεί να έχουν τέτοια όνειρα. Και στο τέλος, το προϊόν βγαίνει τόσο σκάρτο, που ντρέπονται και οι ίδιοι να το καταναλώσουν.
Αυτά πάντα σύμφωνα με το εμπνευσμένο τρέιλερ της Amstel. Μόνο που στην Ελλάδα δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για τέτοιου είδους αρνητικές διαφημίσεις, που διακωμωδούν το προϊόν του ανταγωνιστή και μάλιστα με μια εκδοχή χιούμορ φτηνή αλλά και άκρως προσβλητική για τη χώρα.
Αυτή, λοιπόν, η «εξυπναδούλα» των Ολλανδών και της όποιας διαφημιστικής την επιμελήθηκε έπρεπε ήδη να έχει προκαλέσει την επέμβαση των αρμόδιων εποπτικών Αρχών. Των Αρχών, δηλαδή, που επιβλέπουν τους κανόνες ανταγωνισμού, τον χώρο της διαφήμισης και τα όρια δεοντολογίας στα ραδιοτηλεοπτικά μηνύματα

Οι ελληνικές μπύρες

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια άνθηση στο χώρο της ζυθοποιίας στην Ελλάδα. Μπορεί η κρίση να επηρέασε αρνητικά τους περισσότερους τομείς της ζωής μας αλλά αν μπορούμε να αναφέρουμε κάτι καλό από αυτή την κατάσταση, είναι η επιστροφή στη γεωργία αλλά και την παραγωγή αγαθών. Μαζί με αυτά άνθισαν και οι πωλήσεις στις ελληνικές μπύρες!

Ενδεικτικά θα σας αναφέρουμε ότι η πρώτη ελληνική μικροζυθοποιία ήταν η Craft Microbrewery, που ιδρύθηκε το 1997. Η Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2006, ενώ η Septem Microbrewery λειτούργησε το 2009. Η Ζέος παρήγαγε την πρώτη ελληνική μπύρα σε πλαστική φιάλη το 1999. Η Volkan άνοιξε τις πόρτες με την Volkan Black το 2012, ενώ στη Σαντορίνη η Donkey λειτούργησε το 2011.

Επιπλέον πολλές από τις ζυθοποιίες που μέχρι τώρα διακινόντουσαν κυριώς στην τοπική τους αγορά έχουν ανοίξει τα φτερά τους και φτάνουν και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Πλέον η χώρα μας απαριθμεί πολλές και διαφορετικές μπύρες για όλα τα γούστα. Αναλυτικά….









Craft (Αθήνα)















ΝΕΔΑ (Μεσσηνία)





Status Deluxe

VAP (Ρόδος)






πηγή: beerakias, http://kostasliourtas.blogspot.gr/

Ανάρτηση από: geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.