Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Για την υπεράσπιση της μνήμης...

Του Νίκου  Παστελάκου

Απόσπασμα από πρόταση του, νομίζω βουλευτή, της ΝΕΑΡ Νάσου Ηλιόπουλου.

"Η μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε “Ζακ Κωστόπουλου / Zackie oh” είναι η ελάχιστη πράξη μνήμης και δικαιοσύνης που μπορεί να κάνει το δημοτικό συμβούλιο. Οι πόλεις και οι γειτονιές μας είναι πιο ασφαλείς χωρίς το μίσος, τον ρατσισμό την ομοφοβία και κάθε μορφή κοινωνικών αποκλεισμών. Η Γλάδστωνος παραμένει ένα ανεπούλωτο τραύμα στο σώμα της πόλης. Έχουμε χρέος να θυμόμαστε, είναι στοιχείο μιας δημοκρατικής πόλης. Το χρωστάμε στην μνήμη του Ζακ, το χρωστάμε για να δείξουμε ότι η Αθήνα δεν έχει καμία ανοχή στο μίσος...."

Επειδή κάνω προσπάθεια να μην εκραγώ και να είμαι ευγενής με αυτά που διαβάζω στον τύπο, θα απαντήσω ενθυμούμενος την καλή ανατροφή που μου έδωσαν οι γονείς μου και οι δάσκαλοί μου.
 
Πάμε. Ο Γλάδστων ήταν υπουργός της Μεγάλης Βρετανίας που προώθησε την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα. Επίσης για το Κυπριακό, τότε στα τέλη του 19ου αιώνα είχε γράψει: "Αναλογίζομαι τι ικανοποίηση θα αισθανόμουν αν είχα την τύχη πριν από το τέρμα της μικρής μου ζωής να δω τον πληθυσμό αυτής της Ελληνικής Νήσου (της Κύπρου) να ενσωματωθεί ύστερα από φιλικό διακανονισμό με τους αδελφούς του, του Βασιλείου της Ελλάδος”. Αρκούν για να έχει κεντρικό δρόμο της Αθήνας στο όνομά του. Κατηγορηματικά όχι.

Αλλά ο ανιστόρητος Ηλιόπουλος δεν γνωρίζει τίποτε από την ιστορία του δρόμου αυτού πλην της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου. Να του θυμίσω εγώ λοιπόν:

Πατησίων και Γλάδστωνος ήταν στην κατοχή τα γραφεία της ναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ. Είχε συσταθεί με σκοπό την διάδοση στην ελληνική κοινωνία των ναζιστικών ιδεωδών και την συγκρότηση σώματος Ελλήνων που θα πολεμούσε στο Ανατολικό Μέτωπο στο πλευρό των ναζί.

Τέλος στην δράση τους έβαλε η αντιστασιακή οργάνωση ΠΕΑΝ, με επικεφαλής τον αξιωματικό της Αεροπορίας Κώστα Περρίκο, που ανατίναξε το κτίριο, σκοτώνοντας αρκετά μέλη της ναζιστικής αυτής οργάνωσης. Προτομή του υπάρχει στην αρχή της οδού Γλάδστωνος και το όνομά του έχει δοθεί σε μεγάλο δρόμο του Δήμου. Υπάρχει όμως και η ηρωική Ιουλία Μπίμπα που καρατομήθηκε από τους Γερμανούς, καθώς και τα υπόλοιπα ονόματα των μελών της ΠΕΑΝ που συμμετείχαν στην παράτολμη αυτή αντιστασιακή πράξη. 

Αν λοιπόν πρέπει να αλλάξει η ονοματοδοσία της οδού αυτής, και πρέπει, ας ονομαστεί Ιουλίας Μπίμπα ή αντιστασιακής οργάνωσης ΠΕΑΝ. Στη μνήμη πραγματικών αγωνιστών κατά του φασισμού.

Δεν αρέσει στους νεοαριστερούς αυτό; Έχω κι άλλο. Κυριάκος Δημητρίου Παντελάκης, ετών 45, δικηγόρος. Επί της οδού Γλάδστωνος περί ώραν 12.40′ της 18.11.1973, βληθείς εκ διερχομένου επί της οδού Πατησίων άρματος ετραυματίσθη θανασίμως. Άλλο ένα θύμα των φασιστών. Του 1973 αυτό. Δικαιούται ο Κωστόπουλος δρόμο και όχι ο Κυριάκος Παντελάκης; 

Μάθετε ιστορία κύριοι της woke ατζέντας και της ΝΕΑΡ. Αλλά δεν θέτε....

ΠΗΓΗ:https://www.facebook.com/share/SJggZQD6pibzDD1Z/
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.