Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Η ποντιακή ράτσα του Βασίλη Καρρά



Του καθηγητή Κώστα Φωτιάδη 


Ήταν 30 Μαρτίου 2010, όταν στην ΠΥΛΗ ΑΞΙΟΥ, στο μουσικό Κέντρο του Γιώργου Ποζίδη, είχα κάνει την τιμητική εκδήλωση «ΠΟΝΤΟΣ-ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ», για τον Χρύσανθο μας με όλους τους Πόντιους καλλιτέχνες.

 Παρών στην εκδήλωση και ο Βασίλης Καράς. Λίγα χρόνια νωρίτερα στο χωριό της Ειρήνης του χάρισα τους 14 τόμους της Γενοκτονίας. Μετά από λίγες ημέρες με κάλεσε για φαγητό στον προσωπικό του παράδεισο, το χωριό της Ειρήνης για να με ευχαριστήσει για το μεγάλο επιστημονικό μου έργο. Εκεί με ρώτησε εγώ τι μπορώ να κάνω και εγώ του απάντησα λακωνικά πολλά.

 Έχουμε έλλειψη για όλο το ελληνικό κοινό από τραγούδια που να αναφέρονται στο δράμα του Ποντιακού Ελληνισμού. Θα μπορούσες να παίξεις σημαντικό ρόλο. Μου απάντησε με ένα ξερό καλά. Μέσα του καλλιεργούσε την πρόταση μου. Όχι μόνο δεν την ξέχασε, αλλά μετά την εκδήλωση της 30 Μαρτίου, αργά τα μεσάνυχτα μου τηλεφώνησε και μου είπε: 

Άκου αυτό το τραγούδι και πες μου τη γνώμη σου. Εντυπωσιάστηκα, συγκινήθηκα, για να μην πω έκλαψα και αμέσως του απάντησα ότι είναι πλέον το τραγούδι που μας εκφράζει ιστορικά. Πρέπει να γίνει δίσκος. Θα μιλήσουμε αύριo τι πρέπει να κάνουμε. 

Το πρωί τον πήρα αμέσως τηλέφωνο και του πρότεινα μαζί με επώνυμους Πόντιους καλλιτέχνες να επιλέξουμε παραδοσιακά ιστορικά τραγούδια και να βγει αμέσως ένα CD. Αυτή είναι δική σου δουλειά, μου είπε. Το στούντιο είναι έτοιμο. Επέλεξα τα τραγούδια και τους καλλιτέχνες. Τιμητικά είπαμε να μην απουσιάζει η φωνή του Χρύσανθου, για αυτό επιλέξαμε τρία τραγούδια του. Μέσα σε μία εβδομάδα το CD ήταν έτοιμο. Είχα επιλέξει ως εξώφυλλο και έναν καταπληκτικό πίνακα του κορυφαίου Πόντιου ακαδημαϊκού ζωγράφου από την Μόσχα Νίκου Μαστορόπουλου

Ο Βασίλης το έδωσε στην εφημερίδα ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ και ήταν η μοναδική φορά που η εφημερίδα πούλησε 175.000 φύλλα. 
Ας δούμε τι έγραψε ο ίδιος στον πρόλογο του.




ΠΗΓΗ: Κώστας Φωτιάδης fb

 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.