Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

ΤΟ ΕΠΙΦΟΒΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΣΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΕΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ


Νίκος Σίμος 

Όπως στο προηγούμενο σημείωμα έγραψα πλησιάζουν επικίνδυνα στη «γειτονιά» μας οι φλόγες ενός καταστροφικού πολέμου που απειλεί να τυλίξει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή αλλά και την ευρύτερη περιοχή στον οποίο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και το πυρηνικό χτύπημα μια και το Ισραήλ κατέχει πυρηνικές κεφαλές και το καθεστώς Νετανιάχου είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΚΡΑΙΟ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ .

Μόλις πριν λίγες μέρες το Ισραήλ κύρηξε persona non Grata τον ΓΓ του οργανισμού κ Γκουντέρες επειδή δεν καταδίκασε την Ιρανική πυραυλική επίθεση !

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει «δεκάδες 
Αμερικανούς στρατιώτες» στην Κύπρο λόγω των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Hezbollah μεταδίδουν και έγκριτες ελληνικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες 

Το CNN, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους μετέδωσε σε άρθρο ότι οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει «δεκάδες Αμερικανούς στρατιώτες» στην Κύπρο λόγω των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Hezbollah 

Χωρίς να διευκρινίζεται ο αριθμός των στρατιωτών, στο δημοσίευμα σημειώνεται  ότι τα στρατεύματα προετοιμάζονται για διάφορα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής εκκένωσης Αμερικανών πολιτών από τον Λίβανο.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Pat Ryder επιβεβαίωσε την ανάπτυξη των Αμερικανών στρατιωτών, ωστόσο απέφυγε να επεκταθεί στις λεπτομέρειες που αφορούν τη δύναμη των ΗΠΑ στην Κύπρο.

Ορμητήριο πολέμου η Κύπρος;


Θα επιλέξει - δεσμευμένη από τις Κύπροισραηλινές συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας -  η πολιτική ηγεσία της Κύπρου να διακυβεύσει την υφιστάμενη υπόσταση της μεγαλονήσου;

Η Κύπρος η οποία απέχει λιγότερο από 500 χιλιόμετρα από το Ισραήλ και  έχει χρησιμεύσει στο παρελθόν ως τόπος εκκένωσης κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Ισραήλ- Hezbollah το 2006 και προηγουμένως είχε χρησιμοποιηθεί ως ενδιάμεσος τόπος για την υπογραφή συμφωνιών μεταξύ του Ισραήλ και των γειτονικών χωρών.

Πρόκειται για μία επικίνδυνη εξέλιξη καθώς καθιστά την Κύπρο μέρος μίας πολεμικής σύγκρουσης ενώ η παρουσία Αμερικανών στρατιωτών στη Μεγαλόνησο δεν νομιμοποιείται από καμία συνθήκη, αφού δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα η Βρετανία  έχει στείλει 700 στρατιώτες στην Κύπρο, με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Keir Starmer να συμβουλεύει τους Βρετανούς πολίτες στο Λίβανο να φύγουν αμέσως.
Ομοίως, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προέτρεψε τους Αμερικανούς να φύγουν από τον Λίβανο, όσο υπάρχουν διαθέσιμες πτήσεις.

Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν μετά από μήνες όπου η Hezbollah στόχευσε ισραηλινές στρατιωτικές υποδομές σε όλο το βόρειο τμήμα του Ισραήλ, οδηγώντας σε εκτεταμένες υλικές ζημιές, πυρκαγιές σε διάφορες τοποθεσίες με πολλούς τραυματίες.

Σε απάντηση, το Ισραήλ έχει βάλει στο στόχαστρο συσκευές επικοινωνίας της Hezbollah και πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές βάσει πληροφοριών στη Βηρυτό και στο νότιο Λίβανο εξοντώνοντας τελευταία  την ηγεσία της σιιτικής οργάνωσης .

Να  θυμίσω εδώ ότι  η Hezbollah έχει ζητήσει από την Κύπρο να μην παράσχει οποιαδήποτε διευκόλυνση στο Ισραήλ καθώς θα θεωρηθεί μέρος του πολέμου και θα δεχθεί αντίποινα.

Η Hezbollah θα μπορούσε να θεωρήσει την  Κύπρο σαν  εμπλεκόμενη στον πόλεμο εάν εξακολουθήσει να επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί τα αεροδρόμια και τις βάσεις της για στρατιωτικούς σκοπούς

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις, έχει δηλώσει ο πρόεδρος της χώρας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι η Κύπρος αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Ωστόσο η άφιξη Αμερικανών στρατιωτών στη Μεγαλόνησο τον διαψεύδει πανηγυρικά.

Οι φλόγες του πολέμου απειλούν και την Ελλάδα και το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές πως εάν δεχθεί επίθεση θα ζητήσει τη συνδρομή της Ελλάδας

Ακολουθώντας μία καταστροφική εξωτερική πολιτική, όπως απεδείχθη και στο ουκρανικό ζήτημα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη παίζει και πάλι με τη φωτιά καθώς στο πλαίσιο, ασκήσεων είχε γίνει συνεκπαίδευση με την ισραηλινή πολεμική αεροπορία στην Κρήτη, όπου έγινε δοκιμή για ανεφοδιασμό στον αέρα μαχητικών αεροσκαφών.

Η παράλυτη και δεδομένη στα νεοαγγλοσαξονικά γεωπολιτικά  συμφέροντα πολιτική ηγεσία Ελλάδος - Κύπρου  διακυβεύουν τα μείζονα χωρίς ουσιαστικά κανένα αντάλλαγμα !

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πόσο εύκολο θα είναι για την Τουρκία μια επέμβαση σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής της Κύπρου με το πρόσχημα του κινδύνου του τουρκοκυπριακού πληθυσμού υπό το νομικό προκάλυμμα της εγγυήτριας δύναμης με βάση το σύμφωνο του 1960

Άλλωστε ο πρόεδρος Ερντογάν σε πρόσφατη δημόσια δήλωση του αφ' ενός ζήτησε την άδεια του ΟΗΕ για χρήση όπλων σε βάρος του Ισραήλ και αφ' ετέρου υποστήριξε πομπωδώς ότι ο επόμενος στόχος του Ισραήλ θα είναι η Τουρκία 

Είναι εμφανές λοιπόν ότι στην απόλυτα γεωπολιτικά διακεκαυμένη ζώνη της Μ Ανατολής και της ΝΑ Μεσογείου τα πράγματα βαίνουν σε έναν πολεμικό εφιάλτη από τον οποίο φοβάμαι δεν θα εξαιρεθεί καμία περιοχή  της ζώνης αυτής 

 Είναι ακόμα εμφανέστερο ότι οι "ελάχιστες" πολιτικές ηγεσίες των κρατών της ευρύτερης αυτής ζώνης ,με προεξάρχουσες τις Ελληνοκυπριακές, θα κληθούν από τα γεγονότα να εισπράξουν τα επίχειρα  της πολιτικά  άφρονης προσκόλλησής τους στο άρμα μιας Δύσης, που ηττημένη , αναζητά επίμονα την "τελική αναμέτρηση" με τις αναδυόμενες υπερδυνάμεις της Ανατολής, αρνούμενη να δεχτεί τις εξελίξεις και τις μεταβολές ισχύος που επιβάλλει η Ιστορία..

Τα δεδομένα είναι ακραία ανησυχητικά και ο Ελληνισμός, είναι ενδεχόμενο πιθανότατο, να μπει σε μια περιδίνηση που η χρόνια προτεκτοροποίηση του και η πρόσδεσή του στο άρμα του "στρατοπέδου των ηττημένων" μπορεί να επισπεύσει τον οδυνηρό 
επίλογό του .

Πάντα ευπειθής

ΠΗΓΗ: https://www.facebook.com/share/p/QjJHMA3k5zVkB1qa/
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.