Του Νίκου Παστελάκου
Με το εθνικό ζήτημα της Βορείου Ηπείρου τα τελευταία χρόνια δεν ασχολούνται οι επίσημες ελληνικές κυβερνήσεις, τα ελληνικά κόμματα και βεβαίως σχεδόν κανείς από την σιωπηρή πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών. Όποιος δε ασχοληθεί λαμβάνει την ταμπέλα του πατριδοκάπηλου και εθνικιστή.
Οι Μεγάλες Δυνάμεις, με υπόμνημα που απέστειλαν στο ελληνικό κράτος στις 13 Φεβρουαρίου 1914, μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Φλωρεντίας απαιτούσαν την αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων από την περιοχή της Βορείου Ηπείρου. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα αναγνώριζαν την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου.
Τελικά τα ελληνικά στρατεύματα αποχώρησαν από την περιοχή, γεγονός που δεν δέχτηκαν οι ομογενείς μας, που κήρυξαν αυτονομία και τελικώς επέτυχαν την διατήρησή της τυπικά με το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, που όμως, ουδέποτε τέθηκε σε ισχύ. Όμως και μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, παρά τον τιτάνιο και αιματηρότατο αγώνα των Ελλήνων στο πλευρό των Συμμάχων, οι Μεγάλες Δυνάμεις κατακύρωσαν την απελευθερωθείσα περιοχή της Βορείου Ηπείρου στην Αλβανία.
Τον Ιούνιο του 1960 ο Γεώργιος Παπανδρέου σε ομιλία του στη Βουλή επανέφερε το ζήτημα της Βόρειας Ηπείρου λέγοντας:
“Εκείνο πάντως το οποίο οφείλουν όλαι αι Ελληνικαί Κυβερνήσεις να γνωρίζουν, είναι ότι το θέμα της Βορείου Ηπείρου υφίσταται. Και εκείνον το οποίον απαγορεύεται εις τον αιώνα, είναι δι΄ οιονδήποτε λόγον η απάρνησις του ιερού αιτήματος…..Καθ΄ όσον αφορά την Βόρειο Ήπειρο… η διεκδίκησις είναι ιερά και απαράγραπτος. Αλλ’ εκτός της εθνικής διεκδικήσεως, υπάρχει και κάτι άλλο καθημεριvόν, επείγον θέμα: Η προστασία του πληθυσμού της Βορείου Ηπείρου. Η προστασία της ζωής, της τιμής και της περιουσίας του. Εις το σημείον αυτό, έχομεν χρέος να διεξαγάγωμεν συνεχώς αγώνας. Οι μάρτυρες αδελφοί μας, ζητούν από την Μητέρα πατρίδα μόνον συνεχή στοργικήν συμπαράστασιν. διότι ζουν, υπό το κράτος της αφορήτου τυραννίας. Και αυτήν την στοργήν, οφείλομεν να τους παράσχωμεν”.
Νομίζω ότι η παραπάνω ομιλία θα ήταν παρά την αλλαγή καθεστώτος το ίδιο επίκαιρη και σήμερα. Οι Έλληνες που κατοικούν στη μειονοτική ζώνη της Αλβανίας αναγνωρίζονται επίσημα από την Αλβανία ως Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας.
Κατοικεί η μειονότητα στις πόλεις των Αγίων Σαράντα και του Δέλβινου και σε χωριά γύρω από αυτές, στην περιοχή της Δρόπολης και στην Χειμάρρα και στα χωριά Δρυμάδες και Παλάσα. Επίσης, στην περιφέρεια του Αυλώνα, υπάρχουν Έλληνες στις κωμοπόλεις Νάρτα και Σβέρνιτσα.
Οι τοπικές ελληνικές διάλεκτοι, όπως η Χειμαρριώτικη και η Δροπολίτικη κατατάσσονται στις πιο καθαρές, εκτός της ελληνικής επικράτειας. Η Χειμάρρα είναι μια από τις πιο βασανισμένες περιοχές του οικουμενικού ελληνισμού. Ήταν από την αρχαιότητα κατοικημένη από Έλληνες.
Λόγω και της μορφολογίας της περιοχής, είχαν οι κάτοικοί της την δυνατότητα να αποκρούουν τις επιθέσεις των επιδρομέων ανά τους αιώνες. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην Βόρειο Ήπειρο, δεν αναγνωρίζεται ως μειονοτική περιοχή από το 1945, και δεν υπάρχουν, εκ του λόγου αυτού, ελληνικά σχολεία.
Η Χειμαρριώτικη διάλεκτος είναι από τις πιο παλιές ελληνικές διαλέκτους με πολλές λέξεις της αρχαίας ελληνικής που δεν απαντώνται πια στη νέα ελληνική. Στις ημέρες μας η Αλβανία με διάφορες διατάξεις προσπαθεί να αρπάξει την περιουσία των χωριανών (έτσι αυτοαποκαλούνται οι Έλληνες ντόπιοι κάτοικοι) για τουριστικούς λόγους, αλλά στην πραγματικότητα για να ξεριζώσει έναν ελληνισμό που ζει στην περιοχή αυτή επί αιώνες και για τον λόγο αυτό χρησιμοποιεί κάθε μέθοδο ακόμη και παράνομη.
Ακόμη το αλβανικό κράτος επιτρέπει μεν τη διδασκαλία των μαθημάτων στην ελληνική γλώσσα, αλλά μόνο στις αναγνωρισμένες μειονοτικές ζώνες. Στις μεγάλες πόλεις, όπου υπάρχει ελληνική κοινότητα, τα ελληνόπουλα αναγκάζονται να πάνε σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.
Η γειτονική χώρα, θεωρώντας ότι είναι το αγαπημένο παιδί των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια, πιστεύει ότι θα την βοηθήσουν να πραγματοποιήσει την δική της Μεγάλη Ιδέα, την ένωση δηλαδή όλων των Αλβανών των Δυτικών Βαλκανίων σε μια χώρα. Την Μεγάλη Αλβανία.
Είμαστε η πιο ισχυρή χώρα στην περιοχή και οφείλουμε να προστατεύσουμε αυτή την εθνική μας μειονότητα με ΚΑΘΕ τρόπο. Το παράδειγμα του αείμνηστου Στρατηγού Δήμου οφείλουμε να το έχουμε πάντα στο τραπέζι.
ΕΔΩ παλαιότερες αναρτήσεις στο ΓΕΡΟΜΟΡΙΑ για την Β. Ήπειρο
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.