ΟΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Μία από τις θεμελιώδεις υποχρεώσεις μας ως προσώπων και ως κοινωνίας, είναι η φροντίδα των απομάχων της ζωής. Πολλοί σε προχωρημένη ηλικία, παραμένουν με υγεία νεανική στο σώμα και στο πνεύμα. Όμως, όσο περνάνε τα χρόνια, αυξάνονται όσοι κατατάσσονται στην κατηγορία των ασθενών. Των “ελαχίστων” με τους οποίους συνταυτίζεται ο Ιησούς Χριστός στο “Ευαγγέλιο της Κρίσεως”, που όλο και ζυγώνουν οι μέρες ν’ ακούσουμε στην Εκκλησία.
Δυστυχώς, η ατομοκρατούμενη και υλοκρατούμενη εποχή μας ευνοεί την αμέλεια στη φροντίδα των ηλικιωμένων. Οι απόμαχοι της ζωής συχνά εισπράττουν ως “αντάλλαγμα” για τις θυσίες και τις φροντίδες τους την “απόθεσή” τους σε αποθήκες ψυχών. Πριν την εισαγωγή του διαδικτύου, υπήρχε τουλάχιστον η μηνιαία πληρωμή των τροφείων που έκανε την επίσκεψη του τέκνου υποχρεωτική. Τώρα, ούτε αυτό υπάρχει. Και η αποστασιοποίηση μεγάλωσε με τα μέτρα κατά του κορονοϊού.
Δεν ταιριάζουν σε όλες τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων οι ανατριχιαστικές περιγραφές που αποδίδονται σε όσα συμβαίνουν στη μονάδα των Χανίων. Ιδίως μάλιστα εάν η εισαγωγή του ηλικιωμένου συνδυάζεται με αδιάλειπτη φροντίδα και εποπτεία των συγγενών του.
Όμως, δυστυχώς, το κενό που αφήνει η αδιαφορία, δίνει τα περιθώρια στα όποια “αρπακτικά” να εκμεταλλεύονται την αδυναμία των γερόντων να αυτοπροστατευθούν και να διαμαρτυρηθούν. Ακόμα και όταν δεν έχουν να κάνουν με την αδίστακτη και μεθοδική εγκληματική οργάνωση, η οποία περιγράφεται στο κατηγορητήριο κατά των εμπλεκομένων στη μονάδα των Χανίων:
Ελάχιστη και κακής ποιότητας τροφή, ακόμα και αποφάγια και εντόσθια ζώων, που χορηγούνταν δωρεάν. Π.χ. ένα φλιτζάνι καφέ αλεσμένη τροφή, μια φέτα ψωμί, δυο φέτες πορτοκαλιού. Στους μη αυτοεξυπηρετούμενους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους, η ελάχιστη αυτή τροφή δινόταν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από τους υπαλλήλους, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται περιστατικά εισροφήσεων τροφής (πνιγμών) και θανάτων σε ηλικιωμένους. Ούτε τη δέουσα ενυδάτωση σε υγρά παρείχαν.
Ούτε την απαραίτητη ποσότητα αναλώσιμων και των αναγκαίων για την υγιεινή και καθαριότητα των φιλοξενούμενων
Προέβαιναν σε πλήρη ακινητοποίηση ηλικιωμένων καθόλο το 24ωρο στις κλίνες τους ή σε αναπηρικά αμαξίδια με χρήση ιμάντων περίδεσης, αλλά και σε «χημική καθήλωση» των ηλικιωμένων με χορήγηση ισχυρών ηρεμιστικών.
Οι βασικές κατηγορίες είναι δύο:
Κατηγορούνται για 30 θανάτους τροφίμων της μονάδας, που χαρακτηρίζονται ως ανθρωποκτονίες από πρόθεση και οι οποίοι αφορούν σε 17 γυναίκες και 13 άντρες, στην πλειοψηφία τους από την Π.Ε. Χανίων και για 8 απόπειρες ανθρωποκτονίας από πρόθεση οι οποίες δεν ολοκληρώθηκαν «από εξωτερικά αίτια και ανεξαρτήτως της θέλησής τους».
Επίσης, υπάρχουν οι κατηγορίες της απάτης , παράβασης του Νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών, έκθεσης από την οποία προήλθε θάνατος και παράβασης καθήκοντος.
Οι επτά συλλήψεις εμπλεκομένων πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τετάρτης, μετά από εφόδους της αστυνομίας στα σπίτια τους. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. κατά την διάρκεια των ελέγχων βρεθήκαν και κατασχεθήκαν χρηματικό ποσό 105.000 ευρώ και κοσμήματα ως προερχόμενα από παράνομη δραστηριότητα. Επιπλέον έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος ακόμη 29 ατόμων, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.
Δυστυχώς, οι αριθμοί ενδέχεται να ανέβουν κατακόρυφα με την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, διότι το σύνολο των θανάτων που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη μονάδα, από το 2015 μέχρι το 2021 ανέρχονται σε 300 περίπου.
Ερευνάται και το κέρδος από παράνομες συνταγογραφήσεις που υπολογίζεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Η υπόθεση πρέπει να διαλευκανθεί το συντομότερο και να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι εμπλέκονται, όχι μόνο στους θανάτους, αλλά και στα βασανιστήρια και στους εξευτελισμούς που υπέστησαν οι απόμαχοι της ζωής.
Η Πολιτεία να πυκνώσει τους ελέγχους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Αλλά κυρίως να είναι αδιάλειπτη η επίβλεψή τους από τους συγγενείς των τροφίμων, που πρέπει να καταφεύγουν σ’ αυτές μόνον όταν δεν υπάρχει άλλη λύση.
Αν οι συγγενείς δεν δείχνουν έμπρακτη αγάπη και ειλικρινές ενδιαφέρον, αν δεν είναι παρόντες ανά πάσα στιγμή, ο έγκλειστος ηλικιωμένος, και να έχει την πνευματική διαύγεια να το κάνει, δεν θα καταγγείλει τα κακώς κείμενα. Το “ίδρυμα” θα έχει γίνει ο κόσμος του, και οι “δικοί” του άνθρωποι περιστασιακοί παρατηρητές. Μόλις αυτοί αναχωρούν, θα είναι στο έλεος των βασανιστών του.
Μεγάλο έπαινο αξίζουν οι νεώτεροι που προσωπικά φροντίζουν τους ηλικιωμένους γονείς ή συγγενείς τους. Αλλά και όσοι επικεφαλής και εργαζόμενοι των μονάδων που φροντίζουν ηλικιωμένους τιμούν με αυταπάρνηση την αποστολή που έχουν αναλάβει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.