Πριν από 3 ημέρες ανακοινώθηκε η σύλληψη 9 Πακιστανών και ο σχηματισμός δικογραφίας εις βάρος άλλων 29 ατόμων, μεταξύ των οποίων και μερικοί Έλληνες, για διακίνηση μεταναστών.
Οι Πακιστανοί (ένας από τους οποίους μόνιμος κάτοικος Τουρκίας) είχαν ζητήσει μάλιστα και άσυλο στην Ελλάδα... Πήγαιναν ανά δύο στην Τουρκία και γυρνούσαν με 5-10 έως και 20 άτομα στον Έβρο, απ΄όπου έφερναν τους μετανάστες στην Ελλάδα από περάσματα που γνώριζαν "εκ πείρας" αλλά και τα οποία όπως αποκαλύπτουν οι διάλογοι ήλεγχαν συχνά.
Οι συνδιαλέξεις καταγράφηκαν στο διάστημα της πολύμηνης παρακολούθησης των διακινητών οι οποίοι μάλιστα είχαν τόσα κέρδη, ώστε "επένδυαν" και στην "επιχείρηση" αγοράζοντας 130 (!) μεταχειρισμένα ΙΧ κατά την τελευταία τετραετία.
Οι διακινητές, μάλιστα, πολλές φορές συνομιλούσαν και την ώρα που είχαν τους αλλοδαπούς μέσα στις βάρκες για να περάσουν το ποτάμι του Έβρου. Οι συνεργοί συνομιλούσαν και κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Χαρακτηριστικά σε κάποιες συνομιλίες όπου μιλάει κάποιος Μπακάρ με έναν ονόματι Μπουρχάν αναφέρονται τα εξής:
Μπουρχάν: Οι Άραβες από πού τους φορτώνουν
Μπακάρ:Από το μικρό λόφο
Μπουρχάν: Ε, κι αν αυτοκτονήσουν οι Άραβες, να το κάνω και εγώ;
Μπακάρ:Πες μου πού θέλεις να τους φέρεις.
Μπουρχάν: Υπάρχει μπλόκο κοντά στο στρατόπεδο;
Μπακάρ: Οχι, όλα είναι ήσυχα
Μπουρχάν: Δεν είναι αυστηρά όπως παλιά.
Μπακάρ: Δεν υπάρχει κανείς ειδικά την ημέρα. Υπάρχει ένας δρόμος που κατεβαίνει πίσω από το στρατόπεδο, από ένα χωματόδρομο, θέλεις να μου τους φέρεις εκεί;
Μπουρχάν: Αν φορτώσεις δεν σε σταματάει κανείς μετά. Πιάσανε κανένα τώρα τελευταία εκεί στις βάρκες;
Μπακάρ:Όσες φορές πήγα εκεί δεν βρήκα τίποτα στο δρόμο μου και αν η μαύρη δεν ήταν έγκυος, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα έχει πάει εκεί δεν έχει βρει τίποτα μπροστά του.
Μπουρχάν:Περίμενε και θα σου πω
Μπακάρ:Θα ξεκινήσετε να περνάτε το πλέγμα
Μπουρχάν:Ναι, αλλά να είσαι μαζί τους. Στο πρώτο αμάξι βάλε τους εννιά και στο δεύτερο τους οκτώ, βάλε τους με ωραίο τρόπο στο αμάξι και δείξ΄τους πώς να σκύβουν μέσα στο αμάξι γιατί οι οδηγοί είναι Έλληνες και δέρνουν (προφανώς εννοεί ότι χτυπάνε τους μετανάστες όταν δεν σκύβουν για να μη φαίνονται πολλά κεφάλια στα μπλόκα) Είσαι στο ίδιο σημείο
Μπακάρ: Λίγο πιο πέρα. Όπως έρχομαι από την Κομοτηνή, μπαίνω στην άσφαλτο για το χωριό και υπάρχει ένα σπίτι έξω από το χωριό. Είναι το πρώτο σπίτι με ένα άσπρο μοτέρ πάνω στο δρόμο που έχει πάντα ένα φως ανοιχτό τη νύχτα, είμαι στα αριστερά του
Μπουρχάν:Φτάνουμε εκεί σε σε 5-7 λεπτά, να έχεις έτοιμα τα παιδιά και να είναι ήσυχα.
Μπακάρ: Να τους πάω στο μεγάλο ή στο μικρό δρόμο;
Μπουρχάν: Στο σημείο που είπες, κάτω από το φως, εκεί έχει μια ψηλή πόρτα και πλέγματα.
Μπακάρ: Πάμε, πάμε (απευθύνεται σε τρίτο άτομο που είναι μαζί του)
Μπουρχάν: Το αμάξι θα περάσει από εκεί, θα κάνει αναστροφή και μετά θα παραλάβει. Μπακάρ: Άμα έχεις την πλάτη στο χωριό, θα δεις ένα σπίτι με σιδερένια οροφή.
Μπουρχάν:Το βλέπω. (Και λέει σε κάποιον δίπλα του στα ελληνικά «πάμε, πάμε» και "κοίτα στο δρόμο" και "χωράει να στρίψει;"
Μπακάρ :Μην έρθεις ως εδώ με το αμάξι (και απευθυνόμενος σε άλλους λέει "πάμε,πάμε")
Πώς εξαρθρώθηκε η σπείρα
Η Ασφάλεια Αττικής, που κινήθηκε ύστερα από εντοπισμό ενός διακινητή από το τμήμα Σαπών στη Ροδόπη αλλά και εν συνεχεία συνεργάσθηκε με την Europol, προχώρησε σε μια μεγάλη επιχείρηση με κωδικό Riviera και συνέλαβε 9 Πακιστανούς διακινητές, ενώ προέκυψαν στην πορεία των ερευνών και εντάλματα για άλλα 29 άτομα.
Οι Πακιστανοί έφερναν μετανάστες , τους έβαζαν σε ΙΧ και τους πήγαιναν σε ένα σπίτι, όπου όσοι δεν ειχαν να καταβάλουν 1.000 - 2.400 ευρώ, βιντεοσκοπούνταν και εκβιάζονταν.
Η πληρωμή γινόταν με την παράνομη "τράπεζα" hawala. Όταν εισέπρατταν, τους μετέφεραν στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη ή και σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Τρεις μετανάστες που συνελήφθησαν, απελάθηκαν.
Από τις έρευνες σε σπίτια και οχήματα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος ψηφιακών μέσων αποθήκευσης και κινητών τηλεφώνων, παραστατικά μεταφοράς χρημάτων, έγγραφα μεταβίβασης για 130 οχήματα (αξίας 700.000 ευρώ) με στοιχεία "αχυρανθρώπων", πλαστά, αλλά και γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα τρίτων προσώπων και πέντε οχήματα.
Τι είναι το "σύστημα hawala"
Στηρίζεται σε ένα παράνομο τραπεζικό δίκτυο που εκτείνεται από το Πακιστάν μέχρι την Ευρώπη και την Αφρική και στο οποίο κάθε απόπειρα απάτης έχει τόσο αυστηρές συνέπειες, που τελικά παρέχει μεγαλύτερη τραπεζική πίστη ακόμα κι από κανονική τράπεζα. Παράδειγμα λειτουργίας του δικτύου:
Χρωστάει ο Γιώργος που μένει στην Αθήνα 1.000 ευρώ στην Αϊσέ που μένει στην Άγκυρα. Δίνει ο Γιώργος τα 1.000 ευρώ σε κάποιο μέλος του δικτύου στην Αθήνα, π.χ. στον Πακιστανό Αχμέτ με μια πολύ μικρή προμήθεια. Ο Αχμέτ του δίνει τότε έναν κωδικό "κατάθεσης". Ο Γιώργος τηλεφωνεί στην Αϊσέ στην Άγκυρα και της λέει ότι κατέθεσε το ποσό στην "τράπεζα". Της δίνει τον κωδικό για να κάνει "ανάληψη" από κάποιο άλλο μέλος του δικτύου, π.χ. τον Πακιστανό Αμπντουλάχ. Ο Αμπντουλάχ διασταυρώνει τον κωδικό και δίνει στην γυναίκα το ποσό που έχει καταθέσει ο Γιώργος στον Αχμέτ στην Αθήνα και κρατά πάλι μια πολύ μικρή προμήθεια.
Έχουν και "ασφάλεια κατασχέσεων"
Ο Αχμέτ και ο Αμπντουλάχ δεν συναντώνται ούτε ανταλλάσσουν άμεσα τα ποσά καθώς υπάρχει "συμφωνια κυρίων". Η εκκαθάριση γίνεται σε ύστερη φάση ανάλογα με τους κωδικούς μέσω τρίτων ατόμων και αλίμονο σε όποιον δεν δώσει το χρήμα ή ζητήσει μεγάλη προμήθεια -το σύστημα θέλει χαμηλές τις προμήθειες.
Όταν η λογιστική εκκαθάριση δεν πηγαίνει καλά και κάποιος πάει να "φάει" λεφτά, ακολουθεί άλλης φύσης "εκκαθάριση", με αποτέλεσμα όσοι είναι στο δίκτυο να προτιμούν να πεινάσουν ή να πάνε φυλακή, παρά να μη δώσουν όσα οφείλουν.Το σύστημα έχει και "επισφάλειες". Αν για παράδειγμα κατασχεθούν από την αστυνομία 100.000 ευρώ, προβλέπεται το ποσό αυτό να καλυφθεί από το σύστημα.
Προκειμένου να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των συναλλαγών αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με εκτιμήσεις της CIA οι hawaladars αποστέλλουν ετησίως περί το 1,6 δισ. δολ. στην Σομαλία της οποίας το τραπεζικό σύστημα έχει καταρρεύσει. Μεγάλα ποσά διακινούνται εκεί και σε άλλες αφρικανικές χώρες ως έσοδο από τα λύτρα που εισπράττουν οι πειρατές οι οποίοι λυμαίνονται τις θάλασσες στο Κέρας της Αφρικής και στη Νιγηρία. Το παγκόσμιο αυτό δίκτυο ενοχοποιείται και για διακίνηση χρημάτων για λογαριασμό τρομοκρατών και πάσης φύσεως παράνομων δραστηριοτήτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.