Του Αντώνη Βενέτη
Με αφορμή το -λίαν ενδιαφέρον- κείμενο του Ν. Βατόπουλου στην “Κ” της 6.12.2020 για το κοιμητήριο της ελληνικής κοινότητος του Λονδίνου στο West Norwood, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι «ο τάφος των Καβάφη και των συζύγων τους», αφορά την οικογένεια του Γεωργίου Καβάφη (1806- 1896), ο οποίος ήταν αδελφός του Πέτρου Καβάφη (+1870), πατρός του μέγιστου νεοέλληνα ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη (1863 -1933).
Ο Γ. Καβάφης παντρεύτηκε στο Λονδίνο το 1834 την Ελληνίδα Μαριόρα Θωμά. Απέκτησαν έναν γιο τον Τζων Καβάφη, ο οποίος υπήρξε διακεκριμένος γιατρός της εποχής του στο Λονδίνο και πρώτος αυτός διεπίστωσε την αντιπυρετική δράση της ασπιρίνης. Σχετικό εμβριθές άρθρο του δημοσιεύθηκε στο παγκοσμίου φήμης ιατρικό περιοδικό του Λονδίνου “The Lancet” της 4.11.1876. Ο ποιητής σε χειρόγραφο σημείωμά του χαρακτηρίζει τον εξάδελφό του γιατρό Τζων Καβάφη «ήταν άνθρωπος πολύ σοφός. Στο ιατρικό του στάδιο μεγάλως διεκρίθη ».
Ο Τζων Καβάφης παντρεύτηκε την επίσης Ελληνίδα του Λονδίνου Μαριγώ Αντωνίου Ράλλη, της μεγάλης Χιώτικης οικογενείας. Απέκτησαν μία κόρη την Αικατερίνη (Kitty 1874-1960), η οποία παντρεύτηκε -πάντα στο Λονδίνο- τον γιατρό Θεόδωρο Ιωνίδη, γόνο επίσης ελληνικής αριστοκρατικής οικογενείας της Αγγλίας. Απέκτησαν δύο τέκνα, την Ελισάβετ (1900-1979) και τον πασίγνωστο ερπετολόγο Κων/νο – Φίλιππο Ιωνίδη (1901-1968), ο οποίος απεβίωσε στην Κένυα της Αφρικής. Αυτά αλίευσα από ένα εμπεριστατωμένο κείμενο του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας Γεωργίου Αντωνακόπουλου, απώτερης καταγωγής από το ακριτικό χωριό της Μουργκάνας Βαβούρι, για την ιατρική σταδιοδρομία και της τόσο σημαντικής για την ανθρωπότητα διαπίστωσης του Τζων Καβάφη, για την αντιπυρετική δυνατότητα της ασπιρίνης, δημοσιευμένο στο περιοδικό ιστορίας της ελληνικής Ιατρικής “δέλτος”, τεύχος Δεκεμβρίου 2011.
Αντώνης Ν. Βενέτης, Μοναστηράκι Δωρίδος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.