Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Μητσοτάκης-Παιδεία: Αριστερή τραγωδία;

by 

Δεξιά και Αριστερά ουδέποτε είχαν διαφορές επί του οικονομικού μοντέλου διακυβέρνησης. Διαφορές υπήρχαν στο πολιτισμικό υπόβαθρο κι αυτές όμως σταδιακά αμβλύνθηκαν καθώς η δεξιά κινήθηκε προς τις αριστερές ιδέες.
Οι πρόσφατες μετακινήσεις βουλευτών από κόμμα σε κόμμα πρέπει να διέλυσαν και τα τελευταία ίχνη πεποιθήσεων της κοινωνίας για «αξεπέραστες διαχωριστικές ιδεολογικές γραμμές». Πρέπει να διέλυσαν και την αυταπάτη ότι υπάρχει σήμερα δεξιό κόμμα στην Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διαλύθηκε, όμως η Ελλάδα πασοκοποιήθηκε πλήρως. Το επιβεβαίωσαν πανηγυρικά οι Τσίπρας και Μητσοτάκης. Ποια πασοκική γραμμή θα επιχειρήσει να περάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παιδεία; Γιατί έσπευσε -συμβολικά- να επισκεφτεί το Υπουργείο Παιδείας; Είναι μόνο το πανεπιστημιακό άσυλο αυτό που επείγει; Ας ανατρέξουμε δώδεκα χρόνια πριν, στην συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και στο περιβόητο άρθρο 16 §2.
Το 2007 ο Κ. Μητσοτάκης ταυτίστηκε με την Μαρία Δαμανάκη, τον Στέφανο Μάνο, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και … φυσικά -επί των «τεχνοκρατών»- με τον Θάνο Βερέμη. Βγαίνοντας εκτός κομματικής γραμμής ο Μητσοτάκης, είπε «Προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχουν διατάξεις στο άρθρο 16 που πρέπει να αναθεωρηθούν, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στις επίσημες προτάσεις των κομμάτων«. (Πρακτικά, σ. 349).
Το 2007 ο Κ. Μητσοτάκης είπε στη Βουλή το εξής καταπληκτικό: «Δεν καταλαβαίνω, γιατί στο Σύνταγμα πρέπει να προσδιορίζεται ο σκοπός της εκπαίδευσης. … Δεν θεωρώ καθόλου απαραίτητο τον προσδιορισμό του σκοπού της εκπαίδευσης σ’ ένα Συνταγματικό κείμενο». Είπε, δηλαδή, ότι το έθνος, (ο εντολέας του κράτους), δεν χρειάζεται να προσδιορίζει τον λόγο για τον οποίο ιδρύει κράτος. Φυσικά, δεν εννούσε αυτό. Τον ενοχλούσε το συγκεκριμένο έθνος. Ενώ ο καυγάς φαινομενικά γινόταν για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ο Μητσοτάκης προσπαθούσε μέσω του συνταγματικού κειμένου να καταρρίψει και τα τελευταία ίχνη του έθνους που το 1821 γέννησε το ελληνικό κράτος. Σημαντικό είναι, ότι όλα αυτά τα έκανε, βγαίνοντας από την κομματική γραμμή της κυβερνώσας τότε ΝΔ· και την γραμμή αυτή περιέγραψε και υπερασπίστηκε ο νυν ΠτΔ, Προκόπης Παυλόπουλος κι αυτός όμως, όχι τόσο ως προς την επιδιωκόμενη ταυτότητατων Ελλήνων πολιτών, αλλά ως προς την έννοια της παιδείας ως δημοσίου αγαθού.

Στέργιος Ζυγούρας
Advertisements

ΠΗΓΗ:https://karavaki.wordpress.com
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.