Χαρακτηριστικό της σύγχυσης που έχει προκαλέσει η τουρκική εισβολή στο Αφρίν είναι οι αντιδράσεις που έχει ξεσηκώσει στη Δύση και ιδιαίτερα στη Γαλλία. Το παρακάτω άρθρο της συντηρητικής Figaro είναι ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος απέναντι στη Τουρκία.
Του Ζορζ Μαλμπρυνό από την Le Figaro, 31/01/2018
Καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται αποφασισμένος να «διευρύνει» τη στρατιωτική επίθεση για την «εξάλειψη» των Κούρδων εχθρών του στη βόρεια Συρία, ο Εμμανουέλ Μακρόν προειδοποιεί τη Τουρκία για τους κινδύνους της «εισβολής» που «θέτει ένα πραγματικό πρόβλημα» με τον «μη σεβασμό της συριακής κυριαρχίας».
«Κάλεσα αμέσως για προσοχή και αυτοσυγκράτηση και μετέφερα, από τις πρώτες ώρες αυτής της επίθεσης, την ανησυχία μας», λέει στην Figaro ο Γάλλος πρόεδρος. «Αν αποδειχθεί ότι αυτή η επιχείρηση λαμβάνει μια άλλη τροπή πέραν της αντιμετώπισης της τρομοκρατικής απειλής στα τουρκικά σύνορα, και ότι μετατρέπεται σε επιχείρηση εισβολής, τότε αυτή η επιχείρηση μας θέτει ένα πραγματικό πρόβλημα», συνεχίζει ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε ομιλία το βράδυ της Τρίτης στο δείπνο της Αρμενικής κοινότητας της Γαλλίας, στο Παρίσι.
Σύμφωνα με τον αρχηγό του κράτους, η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του κουρδικού θύλακα στο Αφρίν, βορειοδυτικά της Συρίας, «προϋποθέτει ότι έχουν γίνει συζητήσεις και παρθεί αποφάσεις, τόσο μεταξύ των Ευρωπαίων, αλλά και ευρύτερα μεταξύ των συμμάχων. Αυτό καθώς αλλάζει η φύση της τουρκικής εισβολής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα συνομιλήσω ξανά τις επόμενες ημέρες με τον Ερντογάν».
Από τις 20 Ιανουαρίου, η τουρκική αεροπορία και το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισαν θέσεις Κούρδων μαχητών του PYD, το συριακό σκέλος του PKK το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα καθώς διεξάγει ένα αιματηρό αντάρτικο στην Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια.
Να βρεθεί ένα ευρύτερο πλαίσιο
Πέρα από Αφρίν, όπου οι Κούρδοι αντιμετωπίζουν μόνοι τους τα τουρκικά στρατεύματα και τις δυνάμεις των Σύρων ανταρτών κατά του Άσαντ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας απείλησε να επιτεθεί και σε άλλες κουρδικές θέσεις, πιο ανατολικά, ιδιαίτερα στην Μανμπίζ, όπου βρίσκονται περίπου διακόσιοι Αμερικανοί στρατιώτες, με τον κίνδυνο να υπάρξουν συγκρούσεις μεταξύ των συμμάχων. Αντιμέτωποι με αυτό το σενάριο, οι Κούρδοι, κατά πάσα πιθανότητα, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να καλέσουν την κυβέρνηση της Δαμασκού και την Ρωσία σε βοήθεια, όπως ορισμένοι κούρδοι ηγέτες του Αφρίν έχουν κάνει ήδη. Αυτό είναι μεταξύ άλλων που ο Εμμανουέλ Μακρόν θέλει να αποφύγει, ανεβάζοντας τους τόνους ενάντια στον Ερντογάν.
Πέρα από την τουρκική επίθεση και ενώ οι διαπραγματεύσεις την Τρίτη στο Σότσι μεταξύ της συριακής αντιπολίτευσης και του καθεστώτος, υπό την αιγίδα της Ρωσίας, δεν κατέληξαν πουθενά, ο Γάλλος πρόεδρος θέλει να βρει ένα ευρύτερο πλαίσιο λύσης του συριακού δράματος.
«Θέλω να συνεργαστώ με τους Ιορδανούς που φιλοξενούν πολλούς πρόσφυγες και μαζί με τους Ιορδανούς, να οικοδομήσουμε μια αληθινά περιεκτική λύση με τους Σαουδάραβες, τους Αμερικανούς και τους Αιγυπτίους, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος. Θέλω να πείσω τους Τούρκους και τους Ρώσους ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε αυτή τη λύση χωρίς να αποκλείσουμε κανέναν. Τότε στις διαπραγματεύσεις θα προσέλθει η συριακή αντιπολίτευση, και η Ρωσία θα πρέπει να φέρει και το καθεστώς» του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
«Με αυτό το στοιχείο σταθερότητας και προστασίας των συνόρων, συνεχίζει ο πρόεδρος της Γαλλίας, θα υπάρξουν τα στοιχεία ασφαλείας αυτά που επιζητά η Τουρκία. Αλλά δεν μπορούμε να έχουμε χειροπιαστή ασφάλεια χωρίς τον σεβασμό της συριακής κυριαρχίας, απέναντι σε έναν εχθρό (τους Κούρδους) που δεν είναι πλέον το Ισλαμικό Κράτος», επιμένει ο Εμμανουέλ Μακρόν. «Οι Κούρδοι μαχητές ήταν σύμμαχοι της Δύσης στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών, επανακατέβαλαν τη Ράκκα, την πόλη απ’ όπου κατευθύνθηκαν οι θανατηφόρες επιθέσεις στο Παρίσι το Νοέμβριο του 2015», δήλωσε την Τρίτη το βράδυ ο Μακρόν.
Λίγες ώρες νωρίτερα, μπροστά στους βουλευτές, ο Υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Υβ Λε Ντριάν, κατήγγειλε τον κίνδυνο αυτή η τουρκική επιχείρηση να μετατραπεί σε «κατοχή» της βόρειας Συρίας.
Μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει περισσότερους από εκατό θανάτους και από τις δύο πλευρές, συμπεριλαμβανομένων αμάχων που υπήρξαν θύματα τουρκικών βομβαρδισμών, πράγμα που αρνείται η Άγκυρα. Μεταξύ άλλων, η τουρκική επίθεση δημιούργησε εντάσεις και στις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και των Αμερικανών συμμάχων της.
ΠΗΓΗ: http://ardin-rixi.gr/archives/206954
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.