apopseis
Το εμβληματικό ποιητικό έργο του Γιάννη Ρίτσου «Αποχαιρετισμός» παρουσιάζεται επί σκηνής, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα του ηρωισμού και της θυσίας του Γρηγόρη Αυξεντίου.
Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό μονόπρακτο με ανθρώπινο, πατριωτικό και όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρο λόγο που συμβάλλει δημιουργικά στην εθνική ανάταση του Ελληνισμού, ειδικότερα της νέας γενιάς.
Τη διεύθυνση παραγωγής ανέλαβε ο γνωστός Ελληνοκύπριος ομογενής, ποιητής και στιχουργός, Πόλυς Κυριάκου, ο οποίος έδωσε συνέντευξη στον δημοσιογράφο Στέφανο Χαραλάμπους, για το ant1iwo.
– Ποιος ο σημαντικότερος λόγος που σας έκανε να νιώσετε πως αυτό το έργο, πρέπει να ανέβει επί σκηνής;
– Η απόφαση της πραγματοποίησης αυτού του έργου έχει μια μικρή, ανθρώπινη ιστορία. Η απόφαση για την παραγωγή πάρθηκε από έναν σημαντικό άνθρωπο της Διασποράς που ζει στην Αμερική. Τον Μάιο του 2017 έτυχε να βρεθώ στη Νέα Υόρκη για λίγες μέρες. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου εκεί, ένας Κύπριος ομογενής, ο ταλαντούχος ηθοποιός Φύτος Στρατής, ο οποίος είναι βασικό στέλεχος στα Πολιτιστικά δρώμενα του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής, ενσάρκωσε τον ρόλο του Γρηγόρη Αυξεντίου στο συγκλονιστικό έργο «Αποχαιρετισμός», σε σκηνοθεσία της Ιωάννας Κατσαρού. Στην παράσταση την οποία έτυχε να παρακολουθήσω ήταν παρόν και ο Κύπριος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος κύριος Νίκος Μουγιάρης, ο οποίος στα παιδικά του χρόνια είχε βιώσει από κοντά τον Γρηγόρη Αυξεντίου μιας και ο Γρηγόρης τότε ήταν φίλος με τον πατέρα του. Μετά το πέρας του μονόλογου, ο κύριος Μουγιάρης μου εξέφρασε την επιθυμία να αναλάβω την παραγωγή αυτού του έργο στην Κύπρο, με τη διάθεση να το υποστηρίξει σαν χορηγός ώστε να διακινηθεί ανά την επικράτεια της μικρής μας πατρίδας.
Απαντώντας όμως στην ουσία της ερώτησής σας, θαρρώ ότι το κείμενο του Ρίτσου έχει καταφέρει να εισχωρήσει βαθιά στον χαρακτήρα και στις «στιγμές» του ανθρώπου-ήρωα ο οποίος θυσίασε τη ζωή του για την πατρίδα. Μια υπέρβαση που κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε 61 χρόνια μετά. Οι σημερινές συνθήκες, η ευκολία της εποχής που ζούμε, μας έκαναν να λησμονήσουμε αξίες και ιδανικά. Παρόλη την τραγωδία της εισβολής και κατοχής της μισής μας πατρίδας δεν καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανές τις μνήμες.
Επιτρέψετε μου να αναφέρω ότι ο κύριος Νίκος Μουγιάρης, εκτός από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, είναι ταυτόχρονα ιδρυτής του οργανισμού Hellenic American Leadership Council, ενός οργανισμού με σημαντική προσφορά για την Ελλάδα, την Κύπρο και τους εθνικούς μας αγώνες.
– Σε ποιο κοινό, απευθύνεται;
– Σε όλο τον κόσμο απευθύνεται. Στους μεγαλύτερους που θυμούνται, αλλά και στους πιο νέους που έζησαν χωρίς δυσκολίες και πρέπει να μάθουν γεγονότα και καταστάσεις που έχουν συμβεί στον τόπο που γεννήθηκαν.
– Ποιο το μήνυμα, που θέλετε να περάσετε σε όσους παρακολουθήσουν αυτήν την παράσταση;
– Την πίστη. Την αγάπη για αυτόν τον κουρασμένο τόπο. Τη δικαιοσύνη. Την αγωνιστικότητα. Το θάρρος και την υπομονή. Όλα αυτά που ίσως αποδυναμώθηκαν μέσα σε 44 χρόνια. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερη αλληλεγγύη ανάμεσα σε ένα τραυματισμένο και ματωμένο λαό; Δεν θα πρέπει να δούμε απ’ την αρχή το μέλλον και τη σωτηρία της Κύπρου;
– Γιατί θεωρείτε, πως ο ήρωας Γρηγόρης Αυξεντίου, πρέπει ακόμη να αποτελεί πρότυπο στις νέες γενιές, που όπως φαίνεται, πλέον δεν ασχολούνται τόσο με την πολιτική αλλά και την ιστορία αυτού του τόπου;
– O ήρωας Γρηγόρης Αυξεντίου, πρέπει πάντοτε, ασταμάτητα να αποτελεί πρότυπο στις νέες γενιές. Αλλοίμονο εάν η αυταπάρνηση της μεγάλης αυτής ψυχής δεν μας εμπνέει σήμερα. Ειλικρινά, εάν οι ρίζες μας, εάν η ιστορία μας δεν μας εμπνέει πια, αυτό θα είναι η αρχή του τέλους.
– Ποιες είναι οι προσδοκίες σας γι’ αυτήν την παράσταση και τι να περιμένει να δει το θεατρόφιλο κοινό;
– Το κοινό να περιμένει να βιώσει μια απέραντη συγκίνηση. Μέχρι τώρα, κατά τη διάρκεια των δυο παραστάσεων μας ο κόσμος ένοιωσε την αλήθεια της πατρίδας μας. Ποια είναι η αλήθεια; Το ότι είμαστε μικροί και αδύναμοι αλλά έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Πολλοί άνθρωποι μας πλησίασαν και μας μίλησαν γεμάτοι συγκίνηση για αυτό που είδαν. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η επιλογή του ηθοποιού που ενσαρκώνει τον Γρηγόρη Αυξεντίου ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί. Ο Κωνσταντίνος Αλκιβιάδης έχει καταφέρει να μεταφέρει τα λόγια του Γιάννη Ρίτσου με αξιοπρέπεια και απέραντο σεβασμό. Επίσης, μεγάλη η συμβολή του σκηνοθέτη μας Μαρίνου Ανωγυριάτη ο οποίος εργάστηκε με υπομονή και δημιουργικότητα πολλούς μήνες μαζί με τον Αλκιβιάδη ώστε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.
– Ποιοί είναι οι υπόλοιποι συντελεστές του «Αποχαιρετισμού» και πως συμβάλει ο καθένας σε αυτήν παράσταση;
– Ο ταλαντούχος σκηνογράφος/ενδυματολόγος μας Λάκης Γενεθλής που μπόρεσε να συλλάβει το «τοπίο» όπου ο ηθοποιός μας θα κινηθεί τις τελευταίες ώρες πριν την αυτοθυσία του, όπως επίσης και η Βέρα Παπασταύρου η οποία δημιούργησε όλα τα βίντεο που προβάλλονται πάνω στη σκηνή κατά τη διάρκεια των 75 λεπτών που διαρκεί ο «Αποχαιρετισμός». Τέλος, ένα σημαντικό και δυνατό μέρος αυτού του μονόλογου είναι η μουσική που συνέθεσε μια σημαντική Ελλαδίτισα μουσικός και συνθέτρια, η Ελεάννα Ζεγκίνογλου με τρία σημαντικά και πολύ συναισθηματικά κομμάτια, ειδικά γραμμένα για την παράστασή μας, που προσθέτουν τα μέγιστα στο τελικό αποτέλεσμα. Τέλος, ο υποφαινόμενος έχει αναλάβει την παραγωγή, τον συντονισμό και την προώθηση αυτού του έργου στην Κύπρο.
Απόσπασμα από τον “Αποχαιρετισμό”, στο πιο κάτω βίντεο:
ΠΗΓΗ: https://www.apopseis.com
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.