Σε ένα εκ των επιτευγμάτων των Αρχαίων Ελλήνων αναφέρεται το Business Insider.
Στα μέσα του 20ου αιώνα, ξεκινήσαμε να εκτοξεύουμε δορυφόρους στο διάστημα που θα μας βοηθούσαν να καθορίσουμε την ακριβή περιφέρεια της Γης: 40.030 χλμ.
Ωστόσο, πάνω από 2000 χρόνια νωρίτερα, ένας άνθρωπος στην Αρχαία Ελλάδα διαπίστωσε το ίδιο χρησιμοποιώντας μόνο ένα ραβδί στο έδαφος και τον εγκέφαλό του, αναφέρει το Business Insider, παραθέτοντας και το σχετικό βίντεο (περισσότερα εδώ).
Αυτός ήταν ο Ερατοσθένης, Έλληνας μαθηματικός και επικεφαλής της βιβλιοθήκης στην Αλεξάνδρεια.
Ο Ερατοσθένης είχε ακούσει ότι στη Συήνη, μια πόλη νότια της Αλεξάνδρειας, δεν είχαν παρατηρηθεί κάθετες σκιές το μεσημέρι στο θερινό ηλιοστάσιο.
Ο ήλιος βρισκόταν κατακόρυφα.
Αναρωτιόταν αν αυτό ισχύει και στην Αλεξάνδρεια.
Έτσι, στις 21 Ιουνίου έβαλε ένα ραβδί κατευθείαν στο έδαφος και περίμενε να δει αν θα υπάρξει σκιά το μεσημέρι, όπως και έγινε.
Εάν οι ακτίνες του ήλιου έρχονται με την ίδια γωνία την ίδια ώρα της ημέρας, τη στιγμή που το ένα ραβδί στην Αλεξάνδρεια έχει σκιά και αυτό στη Συήνη όχι, αποδεικνύεται ότι η επιφάνεια της Γης είναι καμπύλη.
«Η ιδέα μιας σφαιρικής Γης πλανάται γύρω από τον Πυθαγόρα γύρω στο 500 π.Χ. και επικυρώνεται από τον Αριστοτέλη, μερικούς αιώνες αργότερα.
Εάν η Γη ήταν πραγματικά μια σφαίρα, ο Ερατοσθένης θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις παρατηρήσεις του για να εκτιμήσει την περιφέρεια ολόκληρου του πλανήτη.
Δεδομένου ότι η διαφορά στο μήκος της σκιάς είναι 7 μοίρες στην Αλεξάνδρεια και στη Συήνη, αυτό σημαίνει ότι οι δύο πόλεις είναι 7 μοίρες μεταξύ τους στην επιφάνεια της γης (360 μοιρών).
Ο Ερατοσθένης προσέλαβε έναν άνθρωπο για να μετρήσει την απόσταση μεταξύ των δύο πόλεων και έμαθε ότι ήταν 5.000 στάδια μεταξύ τους, τα οποία είναι περίπου 800 χιλιόμετρα.
Και ακριβώς έτσι, ένας άνθρωπος 2200 χρόνια, πριν βρήκε την περιφέρεια ολόκληρου του πλανήτη μας με μόνο ένα ραβδί και τον εγκέφαλό του»…
http://bankingnews.gr/index.php?id=343493
ΠΗΓΗ:http://protagorasnews.blogspot.gr
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.