Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Άρση της προστασίας στην πρώτη κατοικία ή διεξαγωγή AQRs στις ελληνικές τράπεζες το δίλημμα που θα θέσει το ΔΝΤ



H προστασία της πρώτης κατοικίας ξανά στο μικροσκόπιο του ΔΝΤ με στόχο την δομική εξυγίανση των τραπεζών.
Μια νέα διάσταση στο θρίλερ τόσο της επίσκεψης Lagarde της επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα στις 29 Σεπτεμβρίου όσο και στον ρόλο που θα διαδραματίσει το ΔΝΤ όταν θα επισκεφθεί μαζί με τους επίσημους θεσμούς την Ελλάδα στις 18 με 20 Οκτωβρίου…. δίνουν πολύ καλά ενημερωμένες πηγές που μίλησαν στο bankingnews. 
Το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 10 δισεκ. νέα κεφάλαια που ίσως και να μην επαρκούν. 
Επίσης το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών στο ζήτημα της διαχείρισης των προβληματικών δανείων είναι υπερβολικά αδύναμες. 
Έτσι λοιπόν θα τεθεί ένα μεγάλο δίλημμα στην ελληνική κυβέρνηση. 
Θα διεξαχθούν AQRs asset quality review δηλαδή έλεγχοι ποιότητας ενεργητικού ώστε να εξακριβωθεί η ποιότητα των ισολογισμών των τραπεζών ή θα θεσπιστούν πολύ επιθετικά μέτρα αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης των προβληματικών δανείων που θα περιλαμβάνουν 
1)άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και 
2) πωλήσεις προβληματικών δανείων και θεραπεία σοκ στα NPLs και NPEs που θα δεσμεύει σχεδόν το σύνολο της κερδοφορίας των τραπεζών για τα επόμενα χρόνια στην εξυγίανση των προβληματικών χαρτοφυλακίων δανείων 
Με βάση την ίδια καλά ενημερωμένη πηγή το δίλημμα στην ελληνική κυβέρνηση θα είναι άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας ή AQRs.
Οι σύμμαχοι των τραπεζών και της κυβέρνησης στο θέμα των AQRs είναι η ΕΚΤ, ο SSM και ο ESM που δεν θέλουν να διεξαχθούν έλεγχοι στοιχείων ενεργητικού στις ελληνικές τράπεζες. 
Θα ασκηθούν μεγάλες πιέσεις ώστε να μην διεξαχθούν AQRs αλλά εάν δεν διεξαχθούν AQRs τότε….θα αρθεί η προστασία στην πρώτη κατοικία για πλειστηριασμούς. 
Οι έλληνες τραπεζίτες πάντως δίνουν μεγαλύτερες πιθανότητες να μην διεξαχθούν AQRs στις ελληνικές τράπεζες το 2018 αλλά το 2019. 

Τα AQRs μπλοκάρουν νέα έξοδο της Ελλάδος στις αγορές 

Πάντως και όπως έχει τονιστεί όταν η Lagarde του ΔΝΤ πριν εβδομάδες επικαλέστηκε την διεξαγωγή AQRs δηλαδή ελέγχων στα στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών προφανώς και όλοι επικεντρώθηκαν στις αρνητικές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν στις ελληνικές τράπεζες. 
AQRs δεν είναι σαφές εάν θα υπάρξουν, αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η ΕΚΤ και ο SSM ΔΕΝ θέλουν AQRs στις ελληνικές τράπεζες για να μην προκύψουν κεφαλαιακές ζημίες 5 με 7 δισεκ. ευρώ. 
Αυτά τα 5 με 7 δισεκ. ευρώ όμως δυνητική ζημία για τις τράπεζες αποτελούν το δυνατό χαρτί του ΔΝΤ. 
Εάν διεξαχθούν AQRs στις ελληνικές τράπεζες μαζί με τα stress tests δυνητικά θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες 5-7 ή 8 δισεκ. ευρώ από 14 δισεκ. το 2015.
Αυτά τα 5 ή 7 ή 8 δισεκ. θα πρέπει να καλυφθούν και προφανώς ο ESM θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε από τα 44 δισεκ. περίπου κεφάλαια που έχουν απομείνει από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης των 84 δισεκ. θα πρέπει να ξεχωρίσει 7-8 δισεκ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 
Ανεξαρτήτως εάν οι τράπεζες βρουν ιδιωτικά κεφάλαια ο ESM θα πρέπει να έχει δημιουργήσει το εναλλακτικό σενάριο για τις τράπεζες για λόγους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στα πλαίσια της προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης κατά τα πρότυπα του 2015.
Έτσι λοιπόν το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί τουλάχιστον 7 - 8 δισεκ. καθώς δεν έχουν προβλεφθεί νέα κεφάλαια για 4η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 
Με τα 7-8 δισεκ. το χρέος από 320 δισεκ. θα διαμορφωθεί πάνω από τα 325 δισεκ. που είναι το όριο για το ελληνικό χρέος.
Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα ΔΕΝ θα μπορεί να ξαναβγεί στις αγορές να δανειστεί λόγω ορίου χρέους.
Βέβαια υπάρχει η δυνατότητα της μείωσης του χαρτοφυλακίου εντόκων γραμματίων από 14,9 δισεκ. σε 12,9 ή 11,9 δισεκ. και με αυτό τον τρόπο να ξαναβγεί στις αγορές αλλά το εγχείρημα θα είναι πολύ δύσκολο. 
Τα AQRs θα μπορούσαν να κλείσουν τον δρόμο της Ελλάδος προς τις αγορές, δεν θα μπορεί η Ελλάδα να ξαναδανειστεί μέσω έκδοσης ομολόγου λόγω του ορίου του χρέους. 
Η εξέλιξη αυτή προφανώς θα είναι άκρως αρνητική και σίγουρα οι αγορές θα το πάρουν αρνητικά. 
Η Ελλάδα θα έχει αποτύχει σε αυτό το σκέλος. 
Όμως η αύξηση του δημοσίου χρέους λόγω 4ης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα δημιουργήσει πρόβλημα και στην Γερμανία. 
Αυξανόμενο το ελληνικό χρέος το οποίο από τις DSA – εκθέσεις βιωσιμότητας - έχει θεωρηθεί ως εξαιρετικά μη βιώσιμο θα ασκηθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην Γερμανία να αποδεχθεί μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. 
Με αυτό τον τρόπο θα έχουν συμβεί τα εξής δυσάρεστα.
-Οι τράπεζες θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν για 4η φορά στην Ελλάδα με ότι αυτό συνεπάγεται για τους μετόχους.
-Η Ελλάδα θα χάσει την δυνατότητα να ξαναβγεί στις αγορές για να δανειστεί εξέλιξη άκρως αρνητική και έτσι θα συρθεί σε μια ECCL πιστωτική γραμμή. 
-Η Γερμανία θα δεχθεί μεγαλύτερη πίεση καθώς το ελληνικό χρέος θα αυξάνεται και θα πρέπει να αποδεχθεί μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. 
Με τα AQRs όλοι χάνουν, οι ελληνικές τράπεζες, το ελληνικό δημόσιο αλλά και η Γερμανία μαζί με τον ESM.
Μόνο το ΔΝΤ κερδίζει καθώς η πίεση θα είναι αφόρητη. 
Έτσι εξηγείται γιατί κανείς από την ΕΚΤ ή τον ESM δεν θέλουν AQRs στις ελληνικές τράπεζες. 

Τι θα πει η Lagarde στις 29 Σεπτεμβρίου στην ελληνική κυβέρνηση; 

Η Lagarde η επικεφαλής του ΔΝΤ θα επισκεφθεί την Ελλάδα 29 Σεπτεμβρίου. 
Στόχος της επίσκεψης είναι 
1)Θα ξεκαθαρίσει ότι χωρίς διευθέτηση του ελληνικού χρέους το αργότερο Καλοκαίρι 2018 είναι αδύνατη η έξοδος της Ελλάδος από το πρόγραμμα στήριξης ή μνημόνιο. 
2)Θα επαναλάβει ότι πρέπει να μειωθεί ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα στο 1,5% και θα τονίσει ότι η Ελλάδα χωρίς χρέος και χωρίς συνέχιση των μεταρρυθμίσεων δεν θα μπορεί να βγαίνει στις αγορές και θα υποχρεωθεί σε κάποια νέα στήριξη ή πιστωτική γραμμή. 
3)Θα ξεκαθαρίσει εάν θα υπάρξουν AQRs δηλαδή έλεγχοι ποιότητας ενεργητικού και ειδικά στα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες.
Να σημειωθεί ότι AQRs σημαίνει ζημία 5 με 7 δισεκ. για τις ελληνικές τράπεζες 
Έξοδος της Ελλάδος από το μνημόνιο χωρίς διευθέτηση του ελληνικού χρέους είναι αδύνατη θα τονίσει η Lagarde στην ελληνική κυβέρνηση και θα προειδοποιήσει ότι χωρίς λύση στο χρέος οι αγορές μπορεί να μην ξαναδανείσουν την Ελλάδα και η χώρα να μπει πάλι σε οικονομικές περιπέτειες. 
Η Lagarde δεν θα έρθει επίσκεψη στην Ελλάδα για δημόσιες σχέσεις ή για διακοπές. 
Το ΔΝΤ γνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει καμία τύχη εάν δεν διευθετηθεί το χρέος και θα ξεκαθαρίσει ότι χωρίς χρέος δεν υπάρχει ούτε έξοδος από τα μνημόνια, ούτε έξοδος στις αγορές.
Οι αγορές μπορεί να ξανακλείσουν την πόρτα στην Ελλάδα εάν το χρέος δεν διευθετηθεί»
Το ΔΝΤ γνωρίζει τα σχέδια του ESM να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα το Ταμείο – ανέρχονται τώρα στα 12 δισεκ. –.
Γνωρίζει επίσης ότι με τα μέτρα που εξετάζονται για το ελληνικό χρέος, αποπληρωμή ΔΝΤ, κέρδη από ANFA, SPM και ίσως 5ετή επιμήκυνση η DSA η έκθεση βιωσιμότητας δεν θα μετατρέπει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο. 
Για το ΔΝΤ ή θα υπάρξει μια γενναία αναδιάρθρωση ή η Ελλάδα θα συνεχίσει το 2018 με 2019 με κάποιο είδος προγράμματος ως μηχανισμός ασφαλείας καθώς η Ελλάδα δεν θεωρείται έτοιμη να απελευθερωθεί από τα μνημόνια και να πειραματιστεί χωρίς στηρίξεις στην κερδοσκοπικές αγορές. 

Υποσημείωση του bankingnews

H θέση του bankingnews είναι ότι δεν θα υλοποιηθούν AQRs άρα η πρώτη κατοικία... κινδυνεύει. 


ΠΗΓΗ: 
http://bankingnews.gr/%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BD%CE%AD%CE%B1/item/323227-arsh-ths-prostasias-sthn-prwth-katoikia-h-diexagwgh-aqrs-stis-ellhnikes-trapezes-to-dilhmma-poy-tha-thesei-to-dnt.html, http://protagorasnews.blogspot.gr/2017/08/aqrs.html

 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.