ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Δεν έμεινε ούτε ένα ιώτα από το προεκλογικό πρόγραμμα ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ
Ασυνεπής ο Πρόεδρος στις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι του ΔΗΚΟ. Τι διαλαμβάνει η συμφωνία και πώς την ανέτρεψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Δεν έχω παρεκκλίνει ούτε ένα ιώτα από τις προεκλογικές δεσμεύσεις μου έναντι των συναγωνιστών του ΔΗΚΟ», δήλωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προφανώς για να υπονομεύσει την απόφαση του Νικόλα Παπαδόπουλου για αποχώρηση από την Κυβέρνηση και για να δώσει επιχειρήματα στα στελέχη του ΔΗΚΟ τα οποία αντιτίθενται στη διακοπή της συνεργασίας και την αποχώρηση από την Κυβέρνηση. Να σημειωθεί ότι την ίδια ημέρα διεξήγοντο εσωκομματικές εκλογές στο κόμμα, με την ομάδα Καρογιάν και τους Υπουργούς του κόμματος να αντιδρούν στις αποφάσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου.
Ποια είναι η αλήθεια όμως; Υπήρξε συνεπής ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις δεσμεύσεις που ανέλαβε με την υπογραφή της συμφωνίας με το ΔΗΚΟ, για υποστήριξη της υποψηφιότητάς του; Ή όχι;
Από τη μελέτη αυτής της συμφωνίας, είναι ολοφάνερο ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε θρύψαλα αυτήν τη συμφωνία, με το κοινό ανακοινωθέν που αποδέχθηκε και την εν γένει πολιτική που ακολουθεί στο εθνικό θέμα.
Σημειώνουμε:
Πρώτο: Στη συμφωνία, αναφέρεται επί λέξει ότι «καθιερώνεται η προδιαβούλευση, ώστε οποιαδήποτε πρόταση θα κατατίθεται, να είναι προϊόν του διαλόγου μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, του συνομιλητή και των Αρχηγών των κομμάτων». Ουδεμία προδιαβούλευση υπήρξε σχετικά με το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος. Ούτε καν κλήθηκε για προδιαβούλευση ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Ενημερώθη εκ των υστέρων.
Δεύτερο: Στη συμφωνία αναφέρονται τα εξής: «Προς διασφάλιση τής από κοινού διαχείρισης του εθνικού θέματος, επιβάλλεται η επεξεργασία και ο καταρτισμός, με συλλογικό τρόπο, ενός συνολικού πλαισίου προτάσεων για λύση λειτουργική και βιώσιμη, που να απαλλάσσει την Κύπρο από την τουρκική κατοχή και τον εποικισμό, και να την επανενώνει. Ένα τέτοιο πλαίσιο θα πρέπει να βασίζεται στο γεγονός ότι το Κυπριακό είναι κατ' έξοχήν πρόβλημα ξένης εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά παράβασιν του διεθνούς δικαίου». Πουθενά το κοινό ανακοινωθέν δεν υπονοεί καν ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής, και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και όσον αφορά τον εποικισμό, διά της ιθαγένειας που προσφέρεται στο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος, εξασφαλίζεται η συνέχιση και η κλιμάκωσή του. Ακόμη, ο Πρόεδρος αποδεσμεύεται από την υπογραφή του να προχωρήσει σε επεξεργασία συνολικού πλαισίου προτάσεων για λύση βιώσιμη και λειτουργική.
Τρίτο: Τονίζεται στη συμφωνία, ότι το πλαίσιο λύσης θα βασίζεται, μεταξύ άλλων, «στην απόφαση του κυπριακού Ελληνισμού για απόρριψη του σχεδίου Ανάν, στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006, στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου της 18ης Σεπτεμβρίου 2006 και στον αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου, όπως διαμορφώθηκε μετά την ανεύρεση των υδρογονανθράκων». Είναι φανερό ότι το κοινό ανακοινωθέν σπρώχνει πιο κοντά στο σχέδιο Ανάν, ενώ καμία σχέση δεν έχει με τις συμφωνίες που αναφέρονται και πολύ περισσότερο με «τον αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου».
Τέταρτο: Στη συμφωνία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ αναφέρονται ότι «κατά τον νέο κύκλο των συνομιλιών, θα πρέπει να επιδιωχθεί, μέσω του ευρωπαϊκού και διεθνούς παράγοντα, η ανάληψη από την Τουρκία, ως κατοχικής δύναμης, της αποκλειστικής ευθύνης και υποχρέωσης για εξεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος. Προς τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθούν οι αποφάσεις της Ε.Ε. για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, και θα επιδιωχθεί η δημιουργία υψηλού πολιτικού κόστους για την Άγκυρα, καθιστώντας τον στρατηγικό στόχο για ένταξη ή σύναψη προνομιακής σχέσης με την Ε.Ε. ανέφικτο, αν δεν προηγηθεί συμφωνημένη λύση του Κυπριακού». Με το κοινό ανακοινωθέν, τίποτε από όλα αυτά δεν πληρούται.
Πέμπτο: Αναφέρεται στη συμφωνία: «Προτάσεις και προσφορές που υποβλήθηκαν μέχρι τώρα στα πλαίσια του ενδοκυπριακού διαλόγου, από την πλευρά μας, ή και συγκλίσεις που υπήρξαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, και βρίσκονται σε πλήρη δυσαρμονία με το καλώς νοούμενο συμφέρον του λαού και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, και απορρίπτονται από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων και της ηγεσίας τους, να αποσυρθούν (εκ περιτροπής προεδρία, παραμονή 50.000 εποίκων, προτάσεις για περιουσιακό, πρόταση για τέσσερις ελευθερίες στους Τούρκους εποίκους». Πουθενά στο κοινό ανακοινωθέν δεν διασφαλίζονται όλα αυτά και ούτε υπάρχει περίπτωση να αποσυρθούν στη διάρκεια των νέων συνομιλιών. Οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν από εκεί που τις άφησε ο Χριστόφιας.
Έκτο: Τονίζει η συμφωνία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ: «Το κυπριακό κράτος πρέπει να έχει μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, και να είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η λύση πρέπει να κατοχυρώνει την ενότητα κράτους, λαού, θεσμών και οικονομίας». Στο κοινό ανακοινωθέν διασφαλίζονται οι τρεις κυριαρχίες, η τριπλή ιθαγένεια και η παρθενογένεση. Οι δηλώσεις Νταβούτογλου είναι ενδεικτικές. «Το κείμενο λαμβάνει υπόψη τις βασικές αρχές που υιοθετεί η τουρκική πλευρά, για λύση βασισμένη στα δύο ιδρυτικά κράτη», τονίζει. Είναι φανερό πως θα αξιοποιήσει η Άγκυρα προς όφελός της το κοινό ανακοινωθέν.
Έβδομο: «Η παρουσία των βρετανικών βάσεων συνιστά αποικιοκρατικό κατάλοιπο με βάση τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και πρέπει να καταργηθούν» αναφέρεται στην προεκλογική συμφωνία. Με την πρόσφατη συμφωνία του με τη βρετανική κυβέρνηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διασφαλίζει τη μη κατάργηση των βρετανικών βάσεων.
Όγδοο: Αναφέρει η συμφωνία: «Προ της έναρξης του νέου κύκλου συνομιλιών, πρέπει να συμφωνηθεί με σαφήνεια η βάση των διαπραγματεύσεων και πώς το καθεστώς που θα προκύψει θα διασφαλίζει πλήρως τη μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα, τη μία και μόνη κυριαρχία, και τη μία και μόνη ιθαγένεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τη μετεξέλιξή της σε ομοσπονδιακό κράτος». Τίποτε από όλα αυτά δεν διασφαλίζεται στο κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη-Έρογλου.
Ένατο: «Το σχέδιο Ανάν, η φιλοσοφία του, η αρχιτεκτονική του και οι αρχές του απορρίφθηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού Ελληνισμού, επειδή ο λαός έκρινε ότι συγκρούεται με τις αρχές μίας λειτουργικής και βιώσιμης, δίκαιης λύσης. Συνεπώς, η επαναφορά του ιδίου σχεδίου, στο σύνολό του, ή με φραστικές ή διακοσμητικές αλλαγές, είτε η διαμόρφωση ενός νέου σχεδίου που θα είναι παραλλαγή του σχεδιου Ανάν, δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει αποδεκτή», τονίζει η συμφωνία. Η διακοσμητική, η φιλοσοφία και οι αρχές του σχεδίου Ανάν είναι διάσπαρτα στο κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη-Έρογλου.
Δικαιώνεται ο Νικόλας Παπαδόπουλος
Όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο κοινό ανακοινωθέν, σε αντιδιαστολή με όσα περιέχονται στην προεκλογική συμφωνία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ, είναι αρκετά για να καταδείξουν ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει απόλυτο δίκαιο, όταν λέγει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραβίασε τη συμφωνία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ για υποστήριξη της υποψηφιότητάς του στις προεδρικές εκλογές. Συνεπώς έχει όχι απλώς το δικαίωμα, αλλά την υποχρέωση να καταγγείλει τη συμφωνία και να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση.
Η συμφωνία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ αποτελεί άλλη μία παρά φύσιν συμμαχία, η οποία συνομολογήθηκε όχι για να βοηθήσει τον τόπο και το εθνικό θέμα, αλλά για να μοιραστεί τα αγαθά της εξουσίας, όπως έγινε και στις άλλες προηγούμενες περιπτώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.