Αναρτήθηκε από τον/την ONLINE-PRESS στο Νοεμβρίου 18, 2013
Ληστεία με ωραία λόγια επιχειρείται στα ακίνητα, καθ’ υπόδειξιν της τρόικας. Το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει το 2014 τη χαριστική βολή στην ακίνητη περιουσία των Ελλήνων με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων που παγιδεύει όσους έχουν αστικά ακίνητα (και κυρίως μονοκατοικίες), τους κατόχους αγροτεμαχίων (που σήμερα είναι αφορολόγητα) αλλά και τις αρδευόμενες εκτάσεις σε όλη τη χώρα!
Με χονδροειδή ψέμματα προσπαθεί να εξωραΐσει τη σκληρή πραγματικότητα ο Γιάννης Στουρνάρας, ενώ την ίδια στιγμή προετοιμάζεται να καταφέρει ισχυρό χτύπημα σε όσους έχουν αναξιοποίητα και ξενοίκιαστα ακίνητα, γιαπιά, οικοδομές, τα οποία θα φορολογηθούν βαριά, παρά το γεγονός ότι δεν ηλεκτροδοτούνται και δεν παράγουν εισόδημα για τους ιδιοκτήτες τους.
Τις παγίδες του νέου φόρου προσπαθεί να αποκρύψει το υπουργείο Οικονομικών λέγοντας ψέματα και ισχυριζόμενο ότι οι επιβαρύνσεις θα αφορούν μόνο τους… έχοντες και κατέχοντες, κάτι που δεν ισχύει στην πράξη. Η πραγματικότητα, που είναι ζοφερή, αποτυπώνεται στη «δημοκρατία» με στοιχεία και παραδείγματα τα οποία παρατίθενται στη συνέχεια.
Ο νέος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2014 σε όλα ανεξαιρέτως τα κτίσματα, στα εντός σχεδίου οικόπεδα και στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης (αγροί, αγροτεμάχια, βοσκότοποι κ.λπ.). Ετσι σε κάθε περίπτωση το ερχόμενο έτος θα επιβαρυνθούν:
1) Οσοι φορολογούμενοι κατέχουν μονοκατοικίες μεσαίας αξίας σε αστικές περιοχές και αγροτεμάχια σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων θα πληρώνουν με το νέο σύστημα περισσότερο φόρο. Σήμερα οι φορολογούμενοι αυτοί πληρώνουν μόνο το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων της ΔΕΗ για τις μονοκατοικίες τους. Με το νέο καθεστώς φορολόγησης όμως έρχεται διπλό χτύπημα καθώς α) επιβάλλεται ο Ενιαίος Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων στις μονοκατοικίες και β) επιβάλλεται φόρος και στα οικόπεδα στα οποία έχουν ανεγερθεί οι μονοκατοικίες καθώς επίσης και στα αγροτεμάχια, τα οποία με το ισχύον σήμερα σύστημα φοροαπαλλάσσονται! Με το νέο φορολογικό καθεστώς, εάν έχει ανεγερθεί μονοκατοικία μέσα σε αγροτεμάχιο, προβλέπεται πενταπλασιασμός του φόρου επί του αγροτεμαχίου! Παρ’ όλα αυτά, το υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ότι «όλα τα κτίσματα θα φορολογηθούν λιγότερο από φέτος, είτε βρίσκονται σε αστικές είτε σε μη αστικές περιοχές». Ας δούμε όμως ένα παράδειγμα:
Ιδιοκτήτης μονοκατοικίας 80 τετραγωνικών μέτρων και παλαιότητας οκτώ ετών, η οποία βρίσκεται σε οικόπεδο 400 τετραγωνικών μέτρων σε περιοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης με τιμή ζώνης 1.800 ευρώ ανά τ.μ. για την κατοικία και μοναδιαία αξία 250 ευρώ ανά τ.μ. για το οικόπεδο. Ο φόρος θα ανέλθει σε 423,77 ευρώ για την κατοικία και σε 448 ευρώ για το ακάλυπτο τμήμα του οικοπέδου. Δηλαδή, ο ιδιοκτήτης της μονοκατοικίας θα κληθεί να πληρώσει συνολικά 871,77 ευρώ. Με το ισχύον σήμερα καθεστώς ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει μόνο το «χαράτσι» (ΕΕΤΑ) μέσω της ΔΕΗ, το οποίο ανέρχεται σε 489,60 ευρώ. Συνεπώς, με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου, η επιβάρυνση του ιδιοκτήτη θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς θα κληθεί να πληρώσει φόρο όχι μόνο για το κτίσμα αλλά και για την ακάλυπτη επιφάνεια του οικοπέδου. Η αύξηση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης θα φθάσει τα 382,17 ευρώ ή ποσοστό 78,06%.
2)Τα οικόπεδα θα φορολογούνται πλέον εις διπλούν, και με τον κύριο και με τον συμπληρωματικό Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ενώ με το ισχύον σήμερα σύστημα επιβαρύνονται μόνο με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Το υπουργείο Οικονομικών όμως ισχυρίζεται ότι «το 15% των φορολογουμένων θα πληρώσει περίπου τα ίδια με φέτος, ανάλογα με τη σύνθεση της περιουσίας τους, δηλαδή ανάλογα με το αν η περιουσία τους είναι κυρίως σε κτίσματα ή αστικά οικόπεδα», τα στοιχεία όμως δείχνουν άλλα:
Ετσι, για αγροτεμάχιο τέσσερα στρέμματα στο Δήλεσι με κτίσμα 130 τ.μ. και δέντρα.
-Φόρος 2013: 0.
-Νέα πρόταση: Φόρος 88 ευρώ.
3) Τα αγροτεμάχια θα φορολογηθούν για πρώτη φορά, ενώ έως σήμερα φοροαπαλλάσσονταν. Ακόμη χειρότερα γίνονται τα πράγματα στις περιπτώσεις όπου τα αγροτεμάχια είναι εκτάσεις αρδευόμενες με μονοετείς καλλιέργειες (βαμβάκι, σιτηρά κ.λπ.). Στις περιπτώσεις αυτές ο φόρος θα υπερδιπλασιάζεται, καθώς θα προσαυξάνεται με την εφαρμογή συντελεστή 2 για τη μονοετή καλλιέργεια και συντελεστή άρδευσης 1,1.
Ενα παράδειγμα:
Αγρότης με 50 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης στην Καρδίτσα (βαμβάκι, σιτηρά), αρδευόμενης.
- Φόρος 2013: 0.
- Φόρος με βάση το νέο σχέδιο: 110 ευρώ.
4) Οι έχοντες ακίνητη περιουσία μεσαίας αξίας, λίγο μεγαλύτερη των 300.000 ευρώ, αποτελούμενη από μονοκατοικίες, οικόπεδα, θα πληρώσουν επίσης σημαντικά αυξημένους φόρους. Το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να μπερδέψει τους πολίτες λέγονται ότι «όσοι έχουν συνολική ατομική περιουσία πάνω από 300.000 ευρώ θα φορολογηθούν αναλογικά περισσότερο για λόγους προοδευτικότητας». Η ουσία είναι ότι όσοι έχουν μια βασική κατοικία και ένα εξοχικό είναι πιθανό να βρεθούν στην τσιμπίδα του νέου φόρου.
Στη συνέχεια ακολουθεί παράδειγμα με αστικά ακίνητα (σύγκριση με το αρχικό σχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων):
α) Διαμέρισμα 140 τ.μ. πέμπτου ορόφου, 10 ετών, στη Γλυφάδα
Φόρος με αρχικό σχέδιο ΕΝΦΑ: 2.344,83 ευρώ.
Κύριος φόρος με νέο σχέδιο ΕΝΦΙΑ: 1.951,32.
Συμπληρωματικός φόρος νέος «ΦΑΠ»: 648 ευρώ.
Συνολικός φόρος με νέο σχέδιο: 2.599,32 ευρώ.
Επιβάρυνση με νέο σχέδιο: 254,49 ευρώ.
β) Διαμέρισμα 160 τ.μ. στον δεύτερο όροφο στο Ψυχικό, 10 ετών, με τρεις προσόψεις και τιμή ζώνης 10.000 ευρώ
Φόρος με αρχικό σχέδιο ΕΝΦΑ: 3.254 ευρώ.
Κύριος φόρος με νέο σχέδιο ΕΝΦΙΑ: 2.439,84 ευρώ.
Συμπληρωματικός φόρος νέος «ΦΑΠ»: 9.900 ευρώ.
Συνολική επιβάρυνση με νέο σχέδιο: 12.339,84 ευρώ.
Επιβάρυνση με νέο σχέδιο: 9.805,84 ευρώ.
Τα «γιαπιά» και τα ξενοίκιαστα
5) Πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις σημαντικού ύψους θα υποστούν με το νέο σύστημα και όσοι κατέχουν μη ηλεκτροδοτούμενα -ημιτελή ή αποπερατωμένα- κτίσματα («γιαπιά», ξενοίκιαστα «κενά» κτίσματα κατοικιών ή επαγγελματικής στέγης), τα οποία δεν αποδίδουν καθόλου εισόδημα. Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά!
Τι προβλέπει (για όλες τις κατηγορίες) το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται τώρα η κυβέρνηση
Ο νέος φόρος προτείνεται να ονομαστεί Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) Θα αποτελείται από τον κύριο και τον συμπληρωματικό φόρο.
Α. Ο κύριος φόρος θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, ως εξής:
1. Κτίρια: Ο συντελεστής του βασικού φόρου θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ., ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται κάθε ακίνητο. Συνολικά προβλέπονται 12 φορολογικά κλιμάκια Για κάθε κτίσμα ο βασικός φόρος θα προκύπτει με πολλαπλασιασμό του συντελεστή βασικού φόρου που αντιστοιχεί στην τιμή ζώνης του ακινήτου επί τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας των κύριων χώρων του. Στη συνέχεια ο βασικός φόρος θα μεταβάλλεται ανάλογα με ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κτίσματος.
Για τα κτίρια ειδικών συνθηκών (διατηρητέα, υπό απαλλοτρίωση κ.λπ.) προβλέπεται μειωτικός συντελεστής 0,5, ο οποίος θα περιορίζει τον τελικό φόρο κατά 50%. Οι βοηθητικοί χώροι για κάθε είδους κτίριο θα φορολογούνται με το 10% του κανονικού συντελεστή βασικού φόρου. Για τα κτίσματα που προορίζονται για αγροτική χρήση (μαντριά, στάνες, στάβλοι, κοτέτσια, θερμοκήπια, χώροι αποθήκευσης προϊόντων φυτικής παραγωγής κ.λπ.) η πρόταση των βουλευτών προβλέπει πλήρη απαλλαγή.
2. Οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών: Ο βασικός φόρος θα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα. Υπολογίζεται ότι θα χαμηλότερος από 70% έως 90% σε σχέση με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.
3. Αγροτεμάχια, αγροί, βοσκότοποι και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών: Ο βασικός φόρος πέφτει στο 1 ευρώ ανά στρέμμα ή στο 0,001 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, από 1,5 ευρώ ανά στρέμμα ή 0,0015 ευρώ ανά τετραγωνικό, που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο νόμου. Προβλέπεται επίσης συντελεστής θέσης κλιμακούμενος από 1 έως 3, συντελεστής άρδευσης 1,1, συντελεστής χρήσης 0,1 για τις δασικές εκτάσεις, 0,5 για τους βοσκοτόπους, 2 για τις καλλιέργειες κάθε είδους, 5 για τα λατομεία και 8 για τις υπαίθριες εκθέσεις!
Β. Ο συμπληρωματικός φόρος θα έχει τη λογική του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που ισχύει και σήμερα. Δηλαδή θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών οικοπέδων που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, με αφορολόγητο όριο και προοδευτική φορολογική κλίμακα. Το προσωπικό αφορολόγητο όριο προτείνεται να αυξηθεί στα 300.000 ευρώ από 200.000 ευρώ που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για τον ΦΑΠ. Επίσης, οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου θα ξεκινούν από 0,2% και θα φθάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω των 5.000.000 ευρώ.
Στέλιος Κράλογλου – Δημοκρατία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.