Πέμπτη 3 Απριλίου 2025

ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ


Η ιστορική πραγματικότητα για την αλβανική γλώσσα, επειδή ορισμένοι επιμένουν ότι είναι αρχαία γλώσσα 4000 ετών κλπ.

✅το 1284 έχουμε την πρώτη γραπτή αναφορά (στα λατινικά) ότι υπάρχει «αλβανική φωνή στα βουνά» σε κείμενο μαρτυρίας μίας ληστείας στην Κροατία. Το «αλβανική φωνή» παραπέμπει σε ύπαρξη μίας προφορικής γλώσσας. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην Ιστορία τότε.

✅το 1308 ένας ανώνυμος γράφει (πάλι στα λατινικά) ότι «οι Αλβανοί έχουν διαφορετική γλώσσα από τους Λατίνους, τους Έλληνες και τους Σλάβους».

✅το 1462 έχουμε την πρώτη γραπτή αναφορά στην αλβανική γλώσσα. Είναι γραμμένη πάλι με το λατινικό αλφάβητο. Η φράση είναι «Vnte’ paghesont premenit Atit et birit et spertit senit» και σημαίνει «Σε βαφτίζω στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος». Την έγραψε ο Καθολικός Επίσκοπος Παύλος Άγγελος σε μία επιστολή. Σε όλο το τυπικό βάπτισης Αλβανών που ήταν στα λατινικά, χρησιμοποίησε αυτή τη φράση. Προσελήφθη από την Καθολική Εκκλησία να γράψει ένα κείμενο στα αλβανικά, αλλά μόνο αυτή τη φράση μπόρεσε να γράψει.

✅το 1483 σε θεατρικό κείμενο (στα λατινικά) υπάρχει πάλι μία και μόνο φράση στην αλβανική γλώσσα

✅το 1496 βγαίνει (πάλι στο λατινικό αλφάβητο) μία σύντομη λίστα με λίγες αλβανικές λέξεις

✅το 1555 έχουμε το πρώτο βιβλίο στην αλβανική γλώσσα! Γραμμένο στο λατινικό αλφάβητο. Είναι το βιβλίο «Meshari i Gjon Buzukut», Λειτουργικόν του Gjon Buzuku. Ο Μπουζουκού είναι Καθολικός ιερέας και εξέδωσε αυτό το βιβλίο με το τυπικό της Χριστιανικής λειτουργίας. Περιέχει και τις εορτές και ορισμένα αποσπάσματα από την Αγία Γραφή. Το έγραψε με ιεραποστολικό χαρακτήρα, για να γίνονται Λειτουργίες στην αλβανική γλώσσα από ιερείς που γνώριζαν λατινικά, ώστε να ακούγονται σωστά στους θρησκευόμενους. (σαν να λέμε greeklish.  Se vaftizo sto onoma tou patros).

✅τo 1592 έχουμε το δεύτερο βιβλίο στην αλβανική γλώσσα. Πάλι είναι γραμμένο στο λατινικό αλφάβητο και πάλι είναι Χριστιανικό βιβλίο από Καθολικούς. Ονομάζεται «E mbsuame e krështerë» και σημαίνει Χριστιανικό Δόγμα.

✅Την περίοδο 1750-1850 έχουμε τα πρώτα βιβλία στην αλβανική γλώσσα που δεν είναι γραμμένα μόνο στο λατινικό αλφάβητο και που δεν είναι αποκλειστικά χριστιανικά βιβλία. Είναι γραμμένα σε 11 διαφορετικά αλφάβητα (λατινικό, ελληνικό, αραβικό, κυριλλλικό και διάφορα επινοημένα συστήματα γραφής που δεν επιβίωσαν στον χρόνο, ξεχάστηκαν και εξαφανίστηκαν τελείως). Το βιβλίο «Albanian Alphabets: Borrowed and Invented» του Robert Elsie είναι μία έρευνα σε αυτά τα 11 αλφάβητα. (εικόνα ανάρτησης)

✅Μετά το 1850 ξεκινάει ουσιαστικά η γραφή της αλβανικής γλώσσας, όπως την ξέρουμε σήμερα.

✅το 1908 στο Συνέδριο του Μοναστηρίου καθιερώθηκε το αλφάβητο με 36 γράμματα που χρησιμοποιείται έκτοτε, και έτσι αναγνωρίστηκε η αλβανική γλώσσα. Τότε απέκτησε σάρκα και οστά και εξελίχθηκε σε αυτό που είναι σήμερα.

Αυτή είναι η ιστορία της αλβανικής γλώσσας.

Δεν υπάρχει δείγμα της αλβανικής γλώσσας πριν από αυτές τις ημερομηνίες.

Όσο για την αρχαία Ιλλυρική γλώσσα, δεν μας άφησε ούτε ένα δικό της γραπτό μνημείο. Παρά μόνο αναφορές για την ύπαρξή της από άλλες πηγές, καθώς και μία λίστα από περίπου 20 τοπωνύμια της εποχής, τα οποία δεν μπορούν να ετυμολογηθούν από τις γλώσσες της εποχής, οπότε εικάζεται ότι είναι ιλλυρικής προέλευσης. Αλλά και αυτά τα τοπωνύμια δεν απαντώνται ούτε από την σύγχρονη αλβανική γλώσσα. Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας συνδετικός κρίκος.

ΠΗΓΗ: https://www.facebook.com/share/15c1m5ZrSK/
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.