Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Κύπρος: Η Αγγλοκρατία επανέρχεται

Κύπρος: Η Αγγλοκρατία επανέρχεται

Στα αγγλικά λοιπόν και το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας!

Ανδρέας Μ. Βασιλείου

«Τη γλώσσα μού έδωσαν Ελληνική / μοναχή έγνοια μου η γλώσσα μου

(το σπίτι φτωχικό) / στις αμμουδιές του Ομήρου»

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ, Οδυσσέας Ελύτης

Δεν το είχαν άραγε υπόψη τους οι βουλευτές όταν αποφάσιζαν πρόσφατα «την έγκριση της αγγλικής γλώσσας ως μιας από τις επίσημες γλώσσες στο υπό σύσταση Δικαστήριο του Ναυτοδικείου και του Εμπορικού Δικαστηρίου»;

Αυτό προνοεί τη μετάφραση σειράς νόμων, ώστε να μπορούν διάδικοι διεθνών διαφορών να τους χρησιμοποιούν. Μαζί θα μεταφραστεί για πρώτη φορά και το Σύνταγμα.

Στα αγγλικά λοιπόν και το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας!

Οι ακροάσεις επίσης ενώπιον των ως άνω δικαστηρίων θα μπορούν να διεξάγονται στην αγγλική γλώσσα.

Κατά συνέπειαν θα ανακύψει η ανάγκη, αρκετές νομοθεσίες να πρέπει να μεταφραστούν επίσημα στα Αγγλικά!

Μια δεύτερη φορά λοιπόν η Κυπριακή Δημοκρατία «κηδεύεται» επισήμως όταν στην πρώτη περίπτωση η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον «νόμο Ακιντζί» – όπως χαρακτηρίζεται – όταν υπέκυψε στον εκβιασμό του Μουσταφά Ακιντζί όπως μη γίνεται μνεία στα εκπαιδευτήρια της ιστορικής επετείου του Ενωτικού Δημοψηφίσματος της 15/1/1950.

Διερωτώμαι λοιπόν εάν οι Τούρκοι ήγειραν παρόμοια αξίωση και για την 1η Απριλίου 1955, ποια θα ήταν η στάση των βουλευτών.

Δυστυχώς, δικαιώνεται ο πρώην υπουργός της Μητρός Πατρίδος, Θεόδωρος Πάγκαλος, όταν προ ετών διακήρυξε ότι στην Κύπρο οι Άγγλοι ασκούν μία ιδιότυπη επιρροή.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο διπλωματικός εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου δεν αποκαλείται «Πρέσβης» αλλά «Ύπατος Αρμοστής» (High Commissioner) και όχι «Ambassador».

Αρμοστής θεωρείται ο ανώτατος διοικητής κατεχόμενης χώρας.

Εις την αρχαιότητα οι Σπαρτιάτες σε κάθε κατεχόμενη χώρα διόριζαν Αρμοστή για να διοικεί.

Όταν λοιπόν θέλεις να καθυποτάξεις μια χώρα και τον λαό της, φρόντισε πρωτίστως να καταστρέψεις τις ρίζες τους, στην προκειμένη περίπτωση τη γλώσσα τους.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι την Κύπρο οι μεν Άγγλοι την θεωρούν «νεοαποικία» τους, οι δε Τούρκοι την Κυπριακή Δημοκρατία ως «εκλιπούσα».

«Τουρκοκρατία» λοιπόν στα κατεχόμενα και «αγγλοκρατία» στις ελεύθερες περιοχές.

Τρίζουν τα κόκκαλα των αειμνήστων Ρήνας Κατσελή (πρώην βουλευτού Κερύνειας) και Ανδρέα Παστελλά (πρώην εκπαιδευτικού και πνευματικού ανθρώπου, λογοτέχνη, ποιητή και προέδρου του Γλωσσικού Ομίλου), που αγωνίστηκαν διά βίου για την ελληνική γλώσσα και την καθιέρωσή της σε όλους τους τομείς.

Σημερινή


ΠΗΓΗ:https://infognomonpolitics.gr/2022/05/kypros-i-anglokratia-epanerchetai/
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.