Τελικά έχουν πάρει πρέφα την Αθήνα και τη Λευκωσία οι εταίροι μας. Μπορούν να τους δώσουν το ελάχιστον, να περνούν κάτω από τον πήχη και να είναι και ευχαριστημένοι. Δίνονται "μάχες" για λέξεις και διατυπώσεις, που κάποτε ούτε αυτές δεν εγκρίνονται. Την ώρα κατά την οποία, για παράδειγμα, η Πολωνία και η Ουγγαρία για σοβαρότερο (για τα κράτη-μέλη) ζήτημα, στον προϋπολογισμό έθεσαν βέτο, το οποίο απέσυραν μόνο όταν η προεδρεύουσα Γερμανία τους ικανοποίησε. Τους έδωσε ανταλλάγματα.
Οι διπλωματικές μάχες έτσι δίνονται και με αυτόν τον τρόπο κερδίζονται. Υπάρχουν εργαλεία στην ΕΕ, τα οποία προσφέρουν την ευκαιρία και στα μικρά κράτη να διεκδικούν και να κερδίζουν. Αυτό έκαναν Πολωνία (που δεν είναι μικρή χώρα ασφαλώς) και Ουγγαρία και πέτυχαν. Δεν το έκαναν Ελλάδα και Κύπρος, επειδή οι εκπρόσωποι τους, Μητσοτάκης και Αναστασιάδης, χάθηκαν στη.. μετάφραση.
Θέλανε ισχυρό λεκτικό (όπως για δεκαετίες γίνεται στον ΟΗΕ) και ούτε αυτό δεν πετυχαίνουν. Και κυρώσεις; Αυτές δεν θα τις δούμε ποτέ. Την ώρα που οι δύο, Μητσοτάκης και Αναστασιάδης, ενέκριναν ανανέωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας αυτόματα και χωρίς εν πολλοίς συζήτηση, έχασαν και το παιχνίδι. Ένα παιχνίδι που προφανώς δεν ήθελαν να παίξουν εξαρχής. Είναι σαφές και θα το επαναλάβω: Όταν ζητάς με το στανιό κυρώσεις, δεν είσαι πειστικός. Και ως εκ τούτου δεν θα λάβεις τίποτε.
Μέχρι τον Μάρτιο, που είναι το επόμενο ραντεβού για να συζητήσουν για την Τουρκία οι 27 της ΕΕ, η κατοχική δύναμη θα κάνει θραύσεις. Εάν ήταν δυνατόν μέχρι τότε να εξορύξει φυσικό αέριο, θα το έκανε ανενόχλητα. Άλλωστε, όπως αποφάνθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τρυπούν στην… περιφέρεια των αδειοδοτημένων θαλασσοτεμαχίων. Οπότε "no problem"; Και μετά συμμετέχεις σε σύνοδο, στην οποία υποτίθεται ζητάς κυρώσεις κατά της Τουρκίας;
Τουρκική επιθετικότητα
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν είναι υπουργικό, που ενέκρινε αβέρτα διαβατήρια. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα όπως παράλληλα και πολλές άλλες δυνατότητες. Για να έχεις αποτέλεσμα, θα πρέπει να κάνεις σωστή ανάγνωση των δεδομένων και να ασκήσεις διεκδικητική πολιτική. Ούτε το ένα έγινε, ούτε το δεύτερο. Στη Λευκωσία, κάτω από την πίεση των μεγάλων κομμάτων, η προσοχή είναι στραμμένη στην άτυπη Πενταμερή, που θα είναι το ανώτατο στάδιο ξεπλύματος της κατοχικής δύναμης. Οπότε οι κυρώσεις... στραβώνουν το κλίμα, κατά το αφήγημα τους.
Στην Αθήνα; Εάν ο πρωθυπουργός ακούσει ξανά τις δηλώσεις του, που έκανε πριν τη Σύνοδο, σε επανάληψη, θα καταλάβαινε την έκταση της ήττας, που υπέστη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ζητούσε εμπάργκο όπλων, γνωρίζοντας προφανώς πως αυτό δεν μπορούσε να γίνει από την ΕΕ. Την ίδια ώρα, είναι πρόδηλο πως η ελληνική κυβέρνηση θα βρίσκει πάντα μπροστά της, την ατολμία της να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Μετά από όλα αυτά η Άγκυρα δεν έχει λόγο να μην προχωρήσει στα επόμενα βήματα της, υλοποιώντας την επεκτατική της πολιτική. Την ώρα που συζητείτο θέμα Τουρκίας στις Βρυξέλλες, ο Ερντογάν έκανε θριαμβευτική εμφάνιση στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Όταν κουνούσε το δάκτυλο προς Ευρωπαίους, Αμερικανούς, Έλληνες, Αρμένιους, στις Βρυξέλλες, δεν τολμούσαν να αρθρώσουν μια επικριτική κουβέντα για την κατοχική Τουρκία. Το αποτέλεσμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τη συναίνεση της Ελλάδος και της Κύπρου, θα το βιώσουμε σύντομα. Όταν η Άγκυρα θα κάνει κι άλλα βήματα υλοποίησης της επεκτατικής της πολιτικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.