Δια χειρός, Γιάννη Γίγα |
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ, ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ 1
Σαν σήμερα 22 Φεβρουαρίου 1928 γεννήθηκε στο χωριό Λύση
Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ.
Από Λάζαρος Μαύρος
Εγγλέζος ανθυπολοχαγός το άκουσε και Εγγλέζοι δημοσιογράφοι πρώτοι το δημοσίευσαν.
ΚΥΡΙΑΚΗ 3 Μαρτίου 1957, η δεκάωρη μάχη στον Μαχαιρά, πολυάριθμων βρετανικών στρατευμάτων, η οποία κατέληξε να περιλούσουν με βενζίνη το κρησφύγετο του αρνούμενου να παραδοθεί και μαχόμενου άχρι τέλους Αυξεντίου, να το πυρπολήσουν και να τον κάψουν ζωντανό.
Ελληνόγλωσσος Βρετανός ανθυπολοχαγός, ονόματι Τζων Μίντλετον, του συντάγματος του Δούκα του Ουέλλικτον, ήταν ο αξιωματικός πλησίον του περικυκλωμένου κρησφυγέτου, ο οποίος κάλεσε τον Αυξεντίου να παραδοθεί.
Εκείνος, ο Μίντλετον, άκουσε και είπε εκεί στους δημοσιογράφους, την απάντηση που του φώναξε ο Αυξεντίου:
«Ελάτε μέσα να μας συλλάβετε. Μολών λαβέ».
Πράγματι, ο Αυξεντίου χρησιμοποίησε επί λέξει το ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ του Λεωνίδα των Θερμοπυλών του 480 πρό Χριστού.
Αυτό δεν το επινόησαν, αργότερα, κάποιοι Έλληνεςνπρος εκθειασμό του Αυξεντίου.
Ο Εγγλέζος ανθυπολοχαγός Μίντλετον το άκουσε με τα αφτιά του.
Και ο ίδιος το είπε, εκεί, εκείνες τις ώρες, στους Εγγλέζους και άλλους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στον Μαχαιρά και οι ίδιοι οι Εγγλέζοι δημοσιογράφοι το δημοσίευσαν – το ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ του Αυξέντίου – στις βρετανικές εφημερίδες της επόμενης μέρας, Δευτέρα 4 Μαρτίου 1957, πριν το γράψει οποιαδήποτε ελληνική εφημερίδα, είτε στη Λευκωσίας, είτε στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 4.3.1957, επειδή ήταν Καθαρά Δευτέρα, δεν κυκλοφορούσαν τότε οι ελληνικές εφημερίδες.
Την Τετάρτη 6 Μαρτίου 1957, η εφημερίδα «Χαραυγή» του ΑΚΕΛ,
στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της υπό τον τίτλο
«ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 10ΩΡΗ ΜΑΧΗ ΦΟΝΕΥΘΗΚΕ Ο ΓΡ. ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ ΑΦΟΥ ΑΝΑΤΙΝΑΧΘΗΚΕ ΤΟ ΚΡΗΣΦΥΓΕΤΟ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΜΑΧΑΙΡΑ»
και με υπότιτλο
«Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Κ’ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΝΤΕΗΛΥ ΧΕΡΑΛΝΤ»,
έγραψε όσα είχε δημοσιεύσει την Δευτέρα 4 Μαρτίου η εφημερίδα του Λονδίνου, ανάμεσα στα οποία κι εκείνα που είπε ο ανθυπολοχαγός Τζων Μίντλετον, αυτολεξί:
... «Όμως μέσα στο κρησφύγετο εξακολουθούσε να παραμένει ο τολμηρότερος από όλους τους τρομοκράτες ο Αυξεντίου. Ευθύς αμέσως άναψε η μάχη. Ο Αυξεντίου άνοιξε πυρ, ρίχνοντας χειροβομβίδες. Ένας Βρετανός στρατιώτης φονεύθηκε. Ο ανθυπολοχαγός Μίντλετον δήλωσε αργότερα τα ακόλουθα: “Στείλαμε στο κρησφύγετο ένα από τους άνδρες που συνελήφθησαν για να δούμε αν μπορούσε να βγάλει και τον τελευταίο άνδρα έξω. Όμως αυτός δεν επέστρεψε. Έριξα μια χειροβομβίδα την τελευταία που είχαμε και στείλαμε ένα ελικόπτερο για βοήθεια”. Ο Μίντλετον άκουσε τον Αυξεντίου να φωνάζει: “Τώρα είμαστε δυο. Ελάτε μέσα να μας συλλάβετε. Μολών Λαβέ”...
ΠΑΡΩΝ εκεί 3 Μαρτίου 1957 και ο δημοσιογράφος Άλεξ Ευθυβούλου, το θυμάται έκτοτε ολοζώντανο:
- Οι Εγγλέζοι κουβάλησαν εκεί απ' το πρωί τους δημοσιογράφους για να δημοσιεύσουν πως τα στρατεύματά τους θα εξανάγκαζαν σε παράδοση, ταπείνωση και εξευτελισμό τον Υπαρχηγό της Ε.Ο.Κ.Α. Και οι δημοσιογράφοι μετέδωσαν σε όλον τον κόσμο το ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ του Αυξεντίου προς τους Άγγλους διώκτες του.
ΚΑΙ ο κομμουνιστής μεγάλος ποιητής της Ελλάδας Γιάννης Ρίτσος, βραβευμένος και με το παράσημο Λένιν της ΕΣΣΔ, δεν έτυχε να βρει κανέναν Κύπριο Ακελιστή να υμνήσει με τους στίχους του, παρά μόνο τον Υπαρχηγό της Ε.Ο.Κ.Α. Έφεδρο Ανθυπολοχαγό του Ελληνικού Στρατού ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ, με το κορυφαίο έργο του "ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ" που στιχούργησε από τις 5 έως τις 25 Μαρτίου εκείνου του ηρωικού 1957...
Σαν σήμερα 22 Φεβρουαρίου 1928 γεννήθηκε στο χωριό Λύση Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ.
ΠΗΓΗ: Λάζαρος Μαύρος fb
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.