Φαντάζομαι όλοι μας έχουμε παρατηρήσει ότι από εκείνη την γενιά των μεγάλων τραγουδιστών και των μεγάλων τραγουδιών, ο Γιάννης Πουλόπουλος ξεχωρίζει, επειδή από ένα σημείο και μετά.... “χάθηκε”. Δεν εμφανίζεται, δεν φωτογραφίζεται, δεν μιλάει αλλά ούτε τραγουδάει....
Φαντάζομαι όλοι μας έχουμε παρατηρήσει ότι από εκείνη την γενιά των μεγάλων τραγουδιστών και των μεγάλων τραγουδιών, ο Γιάννης Πουλόπουλος ξεχωρίζει, επειδή από ένα σημείο και μετά…. “χάθηκε”. Δεν εμφανίζεται, δεν φωτογραφίζεται, δεν μιλάει αλλά ούτε τραγουδάει….
Μήπως ο Πουλόπουλος είναι ένας και μοναδικός; Μήπως αν έκανε την κίνηση και ανακοίνωνε εμφανίσεις θα γινόταν πανικός; Μήπως θα σπάγανε οι πόρτες; Μήπως θα γινόταν λαϊκό προσκύνημα;
Διαβάστε όλη την ιστορία του παιδιού, που επέμενε κι΄ ας τον έλεγαν όλοι «ο κοντός».
Γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου του 1941 (78 ετών) στην Καρδαμύλη της Μάνης. Σε ηλικία 5 ετών μένει ορφανός από μητέρα, και έτσι μεγαλώνει με τον πατέρα του και τον μικρό αδερφό του, Βασίλη. Από μικρός είχε κλίση στο τραγούδι, αλλά στη συνοικία και στον στενό κύκλο που μεγάλωνε, δεν υπήρχαν τα μέσα ή ο άνθρωπος που θα τον προωθούσε. Παρακινημένος όμως από τους φίλους του που τον άκουγαν να τραγουδάει, αλλά και έχοντας ο ίδιος μεγάλη πίστη στην φωνή του, πήγε στην εταιρία COLUMBIA το 1962 (17 ετών) ζητώντας να τον ακούσουν, αλλά κανείς δεν του έκλεινε ραντεβού…
Σε πείσμα όλων, δεν το έβαλε κάτω και συνέχιζε να ζητάει ακρόαση σχεδόν καθημερινά, παρ’ όλα τα μεροκάματα που έχανε αφού δούλευε τότε σαν ελαιοχρωματιστής και οικοδόμος, ενώ παράλληλα έπαιζε ποδόσφαιρο στον Άγιο Ιερόθεο και στον Ατρόμητο. Κάποια μέρα επιτέλους – μάλλον για να τον ξεφορτωθούν- του έκλεισαν αυτό το περιβόητο ραντεβού. Έτσι μπήκε στο στούντιο για να ηχογραφήσει το πρώτο του τραγούδι με τίτλο “Κορμί μου πονεμένο”, το οποίο δεν είχε καμία τύχη. Εκείνη την περίοδο η COLUMBIA, έχοντας στο δυναμικό της μεγάλο αριθμό άγνωστων και ανερχόμενων τραγουδιστών, αποφασίζει να κάνει εκκαθάριση και να κάνει νέες ακροάσεις, από τις οποίες θα κρατούσε 50 άτομα. Ο νεαρός Πουλόπουλος δεν τα παρατάει και πηγαίνει σε μια ακόμη ακρόαση.
Την επιτροπή ακροάσεων αποτελούσαν μερικά από τα μεγαθήρια της Ελληνικής μουσικής: Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Γιάννης Παπαϊωάννου. Ο μικρός διάλεξε να πει δύο δύσκολα τραγούδια: “Μάνα μου και Παναγιά” και το “Παράπονο”. Μόλις τελείωσε, τον πλησίασε ο Μίκης Θεοδωράκης λέγοντας στους υπόλοιπους: “Αυτόν εγώ θα τον κάνω τραγουδιστή”, και τελικά ήταν ο μόνος που πέρασε από αυτή την ακρόαση.
Συναυλίες με τον Μίκη, παρέα και ο Δημήτρης Μητροπάνος
Ο Μίκης Θεοδωράκης διακρίνοντας ένα πολύ μεγάλο ταλέντο, τον πήρε αμέσως “υπό την προστασία του” και του έδωσε να πει τα τραγούδια, “Στρώσε το στρώμα σου για δυο”, “Δόξα τω Θεώ”, και “Το ψωμί είναι στο τραπέζι”. Αυτά είναι και τα πρώτα τραγούδια που ηχογραφεί σε δίσκο ο Πουλόπουλος, τραγούδια που αργότερα στην ίδια εταιρία θα τα δισκογραφήσει και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης – ο οποίος λέγεται ότι δεν τον ήθελε τον πιτσιρικά Πουλόπουλο.
Το 1964 κατατάσσεται φαντάρος και απολύεται το 1966, όπου συνεχίζει να τραγουδάει σε μπουάτ στην Πλάκα και να ανήκει πια στο δυναμικό της εταιρίας LYRA. Ηχογραφεί τραγούδια του Μίκη, του πρωτοεμφανιζόμενου τότε Μάνου Λοΐζου (σε πρώτη εκτέλεση το «Ακορντεόν» το 1966), ενώ σχεδόν παράλληλα κάνει μεγάλη επιτυχία με το “Μη μου θυμώνεις μάτια μου”, του επίσης καινούργιου εκείνη την εποχή, Σταύρου Κουγιουμτζή.
Το 1966 τραγουδά σε συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, μαζί με μεγάλα ονόματα και τον πρωτοεμφανιζόμενο Δημήτρη Μητροπάνο. Την ίδια χρονιά μπαίνει για τα καλά στη δισκογραφία. Τα 45άρια δισκάκια του κυκλοφορούν σωρηδόν και εμφανίζεται για πρώτη φορά σε κινηματογραφικές ταινίες. Είναι όμως η εποχή του “Νέου Κύματος” . Ο Γιάννης Πουλόπουλος το ακολουθεί. Γράφει και συνθέτει δικά του τραγούδια όπως το “Θα ‘θελα να ‘χα” που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Στη συνέχεια συνεργάζεται με τον Γιάννη Σπανό, τον Δήμο Μούτση, τον Κυριάκο Σφέτσα και τον Νίκο Μαμαγκάκη.
Το 1966 έρχεται σε επαφή με τον Μίμη Πλέσσα. Μια συνεργασία που άφησε εποχή στο χώρο του Ελληνικού τραγουδιού. Αφορμή η ταινία μιούζικαλ “Οι θαλασσιές οι χάντρες” (1967). Ακολούθησαν βέβαια «Μια Κυρία Στα Μπουζούκια» (1967), «Γοργόνες και μάγκες» (1968), «Η Παριζιάνα» (1969), «Κάτι κουρασμένα παλικάρια» (1969), «Ο ψεύτης» , «Η ωραία του κουρέα»… κ.α.
Το 1969 είναι μια σημαντική χρονιά για τον νεαρό τραγουδιστή. Ο δίσκος “Ο δρόμος” των Μίμη Πλέσσα – Λευτέρη Παπαδόπουλου, όπου ο Γιάννης Πουλόπουλος τραγουδάει δέκα από τα δώδεκα τραγούδια, γίνεται αμέσως χρυσός. Είναι ο πρώτος Ελληνικός δίσκος που γίνεται χρυσός- παρά την απαγόρευση μετάδοσης του από το τότε μονοπώλιο της ΕΡΤ, δίσκος που στα χρόνια που θα ακολουθήσουν καταρρίπτει κάθε ρεκόρ πωλήσεων, 3.000.000 αντίτυπα, ρεκόρ που ακόμη και σήμερα δεν έχει φτάσει κανένας άλλος Ελληνικός δίσκος.
Με τον Στράτο Διονυσίου και την Ρένα Κουμιώτη
Ο Πουλόπουλος είναι ο τραγουδιστής που κατάφερε και έκανε μεγάλες επιτυχίες, δύσκολα τραγούδια. Τραγούδια σε στίχους ποιητών- όπως του Λόρκα, του Νερούντα το “Emiliano Zapata”, του Γιάννη Γλέζου, την “Ερωφίλη” του Νίκου Μαμαγκάκη, τη “Γύφτισσα μέρα” του Γιώργου Κοντογιώργου κλπ. Κυνηγήθηκε από την Χούντα, απαγορεύτηκαν τραγούδια του, έφυγε στο εξωτερικό… αλλά η φωνή του συντρόφευε όλον τον κόσμο και τους φοιτητές.
Εκτός από το τραγούδι γράφει ποιήματα και ζωγραφίζει. Το 1983 κυκλοφορεί τη δεύτερη ποιητική του συλλογή με τίτλο «Ταξίδι Στο Κέντρο Της Γης» και γνωρίζεται με τη μέλλουσα γυναίκα του Μπέττυ. Το 1985 γίνεται ο γάμος τους και το 1992 γεννιέται η κόρη του, Αλεξάνδρα. Το 1999 κυκλοφορεί ο δίσκος με τίτλο «Στα Όνειρά Μου Περπατώ», με τον οποίο αποφασίζει να απομακρυνθεί από τα μουσικά δρώμενα.
Σε ορισμένες συνεντεύξεις της εποχής έλεγε πως η νύχτα δεν είναι πια γι’ αυτόν, έτσι όπως έχει ξευτελιστεί. Μ΄αυτόν τον τρόπο ήταν σαν να δηλώνει την απομάκρυνση του από τις βραδινές εμφανίσεις και, εν γένει, τα μουσικά δρώμενα. Σήμερα τον βρίσκουμε να έχει αφοσιωθεί στην οικογένεια του, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ οι χιλιάδες θαυμαστές και φίλοι του συνεχίζουν ακόμα να ονειρεύονται μέσα από τα τραγούδια του και τη σπάνια φωνή του.
Ο Γιάννης Πουλόπουλος έχει περάσει με το σπαθί του στο πάνθεο των μεγάλων τραγουδιστών.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Διαβάστε μεγάλα αφιερώματα
Σήμερα δεν θα έκανε καριέρα: https://bit.ly/2KTRtir
Έγινε φίρμα για 2 Αμερικάνικα τσιγάρα: https://bit.ly/2EweXpx
Ταλαιπωρήθηκε: https://bit.ly/2wzEwiR
Χωρίς την Βίκυ Μοσχολιού: https://bit.ly/2wwkfxb
Λουκιανός forever: https://bit.ly/2BoKrvd
Η Τάνια με μια καρδιά περιβόλι: https://bit.ly/2JSuZu2
Γιατί ο κόσμος αγάπησε το Νέο Κύμα: https://bit.ly/2D5CuL7
—————————————————–
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.