Μέλη της Ανόρθωσης και αγωνιστές της ΕΟΚΑ από αριστερά προς δεξιά: Αντώνης Παπαδόπουλος, Γρηγόρης Αυξεντίου, Μωϋσής Μάντζαλος. Πηγή
Μικίων ο Βοιωτός * από την Ρήξη φ. 157
/ Ο Γρηγόρης Αυξεντίου, με τη θυσία του στον Μαχαιρά έχει γράψει μια από τις ενδοξότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας του Ελληνισμού. Ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ από τη Λύση Αμμοχώστου, εκτός από πανανθρώπινο σύμβολο ανδρείας ήταν και ένας αθεράπευτα… ποδοσφαιρόφιλος. Η στενή φιλική του σύνδεση στο γυμνάσιο με τον Αντώνη Παπαδόπουλο συνετέλεσε καθοριστικά στο δέσιμό του με τον σύλλογο της Αμμοχώστου, την Ανόρθωση. Ο Αυξεντίου έπαιξε ποδόσφαιρο στην ιστορική ομάδα του χωριού της Λύσης, την ΛΑΛΛ Λύσης (Λέσχη Αγάπη Λαού Λύσης). Η ομάδα της Λύσης, που είχε αξιόλογη παρουσία στα πρωταθλήματα Β΄ και Γ΄ Κατηγορίας, ανέστειλε τις δραστηριότητές της μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Μάλιστα, το οίκημα της ΛΑΛΛ ήταν στην πλατεία της Λύσης, απέναντι από το σπίτι του Γρηγόρη Αυξεντίου. Ο Ματρόζος της ΕΟΚΑ στη ΛΑΛΛ, αλλά και στην ομάδα του γυμνασίου Αμμοχώστου, όπου είχε συμπαίκτη τον άλλο θρύλο της ΕΟΚΑ (αλλά και της Ανόρθωσης…) τον Αντώνη Παπαδόπουλο. Σήμερα το γήπεδο του ΑΣΙΛ στη Λύση όσο και το προσωρινό στη Λάρνακα, έχουν το όνομα του Γρηγόρη Αυξεντίου.
/ Από μικρός ο Αυξεντίου αγαπούσε το ποδόσφαιρο και, όπως λένε αυτοί που τον γνώριζαν, τόσο στο δημοτικό όσο και στο γυμνάσιο οργάνωνε ποδοσφαιρικές συναντήσεις και έδειχνε ιδιαίτερο πάθος για το άθλημα. Η στενή του φιλία με τον Αντώνη Παπαδόπουλο και η αγάπη του για το ποδόσφαιρο τον έκανε να τρέχει πίσω από την Ανόρθωση και να παρακολουθεί τον φίλο που ήταν βασικό στέλεχος της γαλάζιας ομάδας και την ομάδα του. Μέχρι και με αποβολή από το σχολείο είχε τιμωρηθεί για το πάθος του με την Ανόρθωση. Χαρακτηριστικό για το πάθος του είναι ότι όταν γίνονταν επεισόδια στο γήπεδο, πολλές φορές παρενέβαινε για να προστατεύσει τον φίλο του, πηδώντας από τα κιγκλιδώματα. Ο ίδιος ο Αυξεντίου έλεγε στους φίλους του στη Λύση, μετά από ένα τέτοιο επεισόδιο: «Όταν είδα ότι κινδύνευε ο Αντώνης, πήδηξα πάνω από το κιγκλίδωμα και βρέθηκα μεταξύ των εμπλεκομένων. Έφαγα κάμποσες σφαλιάρες αλλά γλίτωσα τον Αντώνη».
/ Μια άλλη φορά, όταν η Ανόρθωση έπαιζε στη Λευκωσία, ο Αυξεντίου είχε καθυστερήσει λόγω δουλειάς. Πήρε το λεωφορείο χωρίς επιβάτες και με υπερβολική ταχύτητα οδηγούσε από τη Λύση προς τη Λευκωσία. Περνώντας από το χωριό Βατυλή, προσπάθησαν άλλοι οπαδοί της Ανόρθωσης να τον σταματήσουν για να τους πάρει μαζί του. Χωρίς να ελαττώσει ταχύτητα ο Γρηγόρης Αυξεντίου έβγαλε το κεφάλι του από το παράθυρο του αυτοκινήτου και τους φώναξε: «Τόπον έχω, χρόνο δεν έχω…», και έφυγε τρέχοντας για το γήπεδο.
/ Στον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση της Ανόρθωσης (πριν από εννέα χρόνια, στις 30 Ιανουαρίου του 2011), ο Γρηγόρης Αυξεντίου ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου. Η αδερφή του Χρυστάλλα Σουρουλλά θα πει συναισθηματικά φορτισμένη: «Απ’ όλες τις τιμές που του έγιναν, ο Γρηγόρης τούτη θα τη θεωρήσει την καλύτερη, διότι την Ανόρθωση την είχε μέσα στην καρδιά του».
*Αρχαίος Έλληνας αθλητής (3ος/2ος αιώνας π.Χ.), με καταγωγή από τη Βοιωτία, στέφθηκε ολυμπιονίκης στο αγώνισμα του σταδίου κατά τους 146ους ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας (196 π.Χ.)
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.