Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Η Καμπότζη προειδοποιεί το Κίεβο: Μην πάρετε βόμβες διασποράς – θα υποφέρετε για 100 χρόνια

 

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να συναινέσουν με τον Ζελέ που ζήτησε βόμβες διασποράς και να τις  στείλουν στην Ουκρανία.

Ένα όπλο καταδικασμένο και απαγορευμένο από 100 και πλέον χώρες, για τις επιπτώσεις που έχει στον άμαχο πληθυσμό.

Όταν πέφτουν στο έδαφος δεν εκρύγνυνται όλες και παραμένουν με κίνδυνο να εκραγούν σαν ναρκες στα χέρια ανθρώπων ή όταν πατηθούν

Που είναι το Αντιπολεμικό Κίνημα; Τι ακριβώς κάνει εκείνη η Παρδάλω Αριστερά όταν τα ακούει όλα αυτά; Που πήγαν τα συνθήματα "Έξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί";

Σοφία Νασοπούλου - Χάλαρη


  Η Καμπότζη προειδοποιεί το Κίεβο: Μην πάρετε βόμβες διασποράς – θα υποφέρετε για 100 χρόνια 

Ουκρανός στρατιωτικός κρατά κομμάτι από βόμβα διασποράς που έριξαν οι Ρώσοι στο Χάρκοβο

Ο πρωθυπουργός Χουν Σεν απηύθυνε έκκληση στους Ουκρανούς να μην προμηθευτούν τα πολύ επικίνδυνα για τους αμάχους όπλα από τις ΗΠΑ, καθώς η χώρα του έχει οδυνηρή εμπειρία με δεκάδες χιλιάδες πολίτες νεκρούς από τη χρήση τους.


Ο πρωθυπουργός της Καμπότζης προειδοποίησε την Κυριακή την Ουκρανία εναντίον της χρήσης πυρομαχικών διασποράς, υπενθυμίζοντας την «οδυνηρή εμπειρία» της δικής του χώρας, που είχε βομβαρδιστεί με τέτοια όπλα από τις ΗΠΑ τα χρόνια του 1970. «Αυτός θα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους Ουκρανούς για πολλά χρόνια, ως ακόμα και έναν αιώνα, αν χρησιμοποιηθούν όπλα διασποράς σε περιοχές κατεχόμενες από τη Ρωσία στην ουκρανική επικράτεια», τόνισε ο Χουν Σεν μέσω Twitter. 

Ο πρωθυπουργός της Καμπότζης επικαλέστηκε την «οδυνηρή εμπειρία» της χώρας του, όπου οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στις αρχές των χρόνων του 1970 σκότωσαν ή άφησαν ανάπηρους έκτοτε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Ο αμερικανικός στρατός έριξε χιλιάδες βόμβες στην Καμπότζη και στο Λάος κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, τα χρόνια του 1960 και του 1970, για να πλήξει βάσεις των Βιετκόνγκ, των κομμουνιστών ανταρτών. «Για λόγους οίκτου για τον ουκρανικό λαό, απευθύνω έκκληση στον αμερικανό πρόεδρο, τον προμηθευτή, και τον ουκρανό πρόεδρο, τον παραλήπτη, να μη χρησιμοποιήσουν βόμβες διασποράς στον πόλεμο, διότι τα αληθινά θύματα θα είναι οι Ουκρανοί», επέμεινε. 

Μετά το τέλος του τριακονταετούς εμφυλίου πολέμου, το 1998, η Καμπότζη συνέχισε να είναι μια από τις πιο ναρκοθετημένες χώρες στον πλανήτη. Κάπου 20.000 πολίτες της έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες εξαιτίας της πυροδότησης ναρκών κατά προσωπικού ή υποπυρομαχικών που δεν είχαν ανατιναχθεί κατά τη ρίψη τους. Οι προσπάθειες για την άρση ναρκοπεδίων συνεχίζονται ως ακόμη και σήμερα. Η κυβέρνηση του Χουν Σεν έχει δεσμευθεί πως θα εξουδετερωθούν όλες οι νάρκες και τα πυρομαχικά που δεν είχαν εκραγεί, ως το 2025. 

Τον Ιανουάριο, ομάδα ουκρανών ειδικών στην άρση ναρκοπεδίων επισκέφθηκε την Καμπότζη στο πλαίσιο της εκπαίδευσής της. Τα όπλα διασποράς είναι απαγορευμένα σε πολλές χώρες, ιδίως ευρωπαϊκές, που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση του Όσλο (2008). Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ουκρανία, ούτε η Ρωσία είναι συμβαλλόμενα μέρη σε αυτή. Η χρήση των πυρομαχικών του είδους είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, καθώς πολλά από τα υποπυρομαχικά δεν εκρήγνυνται αμέσως, αλλά παραμένουν στο έδαφος και προκαλούν πολλές παράπλευρες απώλειες ως ακόμη και δεκαετίες αργότερα. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η απόφαση να σταλούν βόμβες διασποράς στην Ουκρανία ήταν «πολύ δύσκολη», έκρινε μολαταύτα πως ήταν «σωστή». Οι Ρώσοι ήδη χρησιμοποιούν βόμβες διασποράς στην Ουκρανία. 

 Πηγή: Protagon.gr

ΠΗΓΗ:
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.