Γιώργος Παπαδόπουλος - Τετράδης
Οι υπέρμαχοι της προσφορας και ζητησης στην οικονομια, σαν ιερο δισκοποτηρο και σαν απαντηση σε ολες τις στρεβλωσεις και τα πάθη της τσεπης των πολιτων, μάλλον δεν κανουν τον κοπο να σκεφτουν με τα πραγματικα γεγονοτα, αλλά με τη θεωρία τους. Με δεδομένο ότι οι νόμοι προσφοράς και ζήτησης υπιτίθεται οτι υπάρχουν μόνο για έναν λόγο: Για να βρίσκουν πιο φθηνά τα προϊόντα οι πολίτες.
Ας μας εξηγήσουν, λοιπόν, πώς με τόσο αυξημένη ζήτηση σε πετρέλαιο, ο ΟΠΕΚ αποφάσισε τη μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατομ. βαρελια ημερησίως. Με αποτέλεσμα το αργό να εκτιναχθεί. Ποιό νόμο της προσφοράς και της ζήτησης υπάκουσε η απόφαση του ΟΠΕΚ.
Ας μας εξηγήσουν επίσης, γιατί, αρκετά πρίν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ΕΕ αποφάσισε να σταματήσει σταδιακά τις εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία, που ήταν φθηνό για τους πολίτες και εγγυημένο με συμβόλαια και ρήτρες, προκειμένου να αγοράζει από την- υποτίθεται- ελεύθερη αγορά πανάκριβα και χωρίς καμμία εγγύηση για το διαχρονικό ύψος των τιμών. Ποιοί νόμοι προσφορας και ζήτησης οδήγησαν σ' αυτή την απόφαση.
Ας μας εξηγήσουν κάτι πιο απλό: Ποιοί νόμοι προσφοράς και ζήτησης οδηγούν στην αδικαιολόγητη αύξηση της τιμής του λαδιού στην Ελλάδα, που έχει μεγαλύτερη παραγωγή φέτος και, σαν εγχώριο προϊόν, δεν έχει πρόσθετο κόστος μεταφοράς.
Θα το πούμε απλά. Προσφορα και ζητηση με καθαρους ορους υπήρχε- αν υπήρχε- πριν αναμιχθούν στην αγορα πολυ μεγαλα συμφεροντα και κεφαλαια με κυβερνητικες πολιτικες. Αυτα τα συμφεροντα και κεφαλαια και τα κράτη καθοριζουν σχεδον απολυτως την προσφορα, με αποτέλεσμα να καθοριζουν και τη ζητηση. Δηλαδη, καθοριζουν τα οικονομικά και γεωπολιτικά κερδη τους.
Ο ογκος της προσφορας καθοριζεται σε μεγαλο βαθμο απο τους παραγωγους και τους μεσαζοντες, όχι με γνωμωνα τη ζητηση, αλλα με γνωμωνα το κερδος. Κυρίως στήν ενέργεια, αλλά όχι μόνο. Μαγειρευεται, δηλαδη, με ορους περα απο τη ζητηση.
Μαγειρεύεται ο όγκος των υπό διάθεση προϊόντων όχι για να καλύπτει τη ζήτηση, αλλά για να δημιουργεί πλασματικό αριθμό διάθεσης, επομένως πλασματικούς όρους προσφοράς και ζήτησης, τινάζοντας τις τιμές στα ύψη. Ακριβώς ό,τι γίνεται με τα καύσιμα σήμερα.
Στο ενεργειακο, υπαρχει ενας σκασμος υδατανθρακων και σε παραγωγη και υπο παραγωγη και εν δυναμει, μαζι με τα παραγωγά τους. Τι εχουν, λοιπον, τα ερμα και ψοφανε; Η απαντηση δεν βρισκεται στον κακο λυκο Πουτιν και τις αντιστοιχες αηδιες για μωρα παιδια, που πιστευουν οτι το κερδος εχει ηθικη και νοιαζεται για την δημοκρατια και τις ανθρωπινες αξιες.
Στην πλάτη των πολιτων παγκοσμιως παιζεται το πιο βρωμικο γεωπολιτικο παιχνιδι της δυσης εναντιον της ανατολης. Της Αμερικης και των english speaking people εναντιον της Ευρασιας. Ένας πόλεμος που ξεκίνησε το 1990 και κορυφώνεται στίς μέρες μας. Για την οικονομικη και στρατηγικη κυριαρχια. Οχι σε επιπεδο λαων. Σε επιπεδο πολιτικών, κεφαλαιουχικων και στρατιωτικων εξουσιων, που καθοριζουν τις τυχες του κοσμου.
Η Ευρωπη, με ηγετες νανους, αντι να υπερασπιστει τα συμφεροντα των πολιτων της και να συνεχισει την πολιτικη της ευρασιατικης οικονομιας, που ακολουθουσε μεχρι το 2021 και χαρη στην οποια ευημερουσε οικονομικά, παρά το ότι πλήρωσε σαν δική της την αμερικανική κρίση του 2008, γονατισε στις βρωμικες πιεσεις της υπερατλαντικης δυναμης, συνεπικουρουμενης απο τους αντιευρωπαιους Αγγλους κυβερνητες.
Δεν φτανει που πληρωσε ευχαριστως από την τσέπη των πολιτών της τα αμερικανικα παλιοχαρτα απο το 2009 ως το 2015, αποδεχεται ευμενως και την ενεργειακη απομονωση για χαρη ενος στρατιωτικου μπαμπουλα, που την απειλει με αρση της πυρηνικης προστασιας της, λες και κινδυνευε ποτέ από τέτοια.
Ο μπαμπούλας είναι το αρχαιότερο παραμύθι για να πειθαρχούν τα παιδιά. Αποδείχτηκε στην Ιστορία ότι είναι αποτελεσματικό και στούς ενήλικες. Κυρίως όταν αποτελούν μάζες. Λαό. Ακόμα περισσότερο, αν οι μάζες είναι εκπαιδευτικά καθοδηγούμενες, αμόρφωτες και κατευθυνόμενες από ορυμαγδό προπαγάνδας. Όπως σήμερα.
Όπως προσφυώς έλεγε και η ατάκα στην ελληνική ταινία, "είναι πολλά τα λεφτά Αρη". Μόνο που αυτά τα λεφτά είναι τα δικά μας λεφτά.
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.