"...Οποιος αμφισβητεί το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ ρίχνει νερό στο μύλο της τουρκικής επιθετικότητας
Πιο συγκεκριμένα για τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τις ΑΟΖ, που σήμερα συζητάμε:
Οταν αναφερόμαστε στις ΑΟΖ, αναφερόμαστε σε κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Τα νησιά, με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, έχουν το ίδιο δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ όπως και η ηπειρωτική χώρα. Οποιος καλοθελητής αμφισβητεί αυτή τη βασική θέση, ρίχνει νερό στο μύλο της επιθετικότητας της αστικής τάξης της Τουρκίας, της αμφισβήτησης των συνόρων - με ό,τι βέβαια συνεπάγεται αυτό.
Γιατί η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα αυτό των ελληνικών νησιών. Τι κάνει; Εστιάζει ιδιαίτερα στο Καστελόριζο, που μαζί με την Στρογγύλη και το σύμπλεγμα νησίδων και βραχονησίδων στην περιοχή αυτή, είναι το κλειδί για την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο. Πολύ περισσότερο που η λεκάνη αυτή φαίνεται ότι έχει σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Η αμφισβήτηση βέβαια από την Τουρκία του δικαιώματος για το Καστελόριζο συνδυάζεται με την αμφισβήτηση για τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και τα υπόλοιπα νησιά στην περιοχή.
Πού ακριβώς όμως είναι η υποχώρηση στις συμφωνίες που υπογράψατε με την Ιταλία και πολύ περισσότερο με την Αίγυπτο; Καταρχάς, η επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης σε ένα τμήμα της επικράτειας και όχι στο σύνολό της μπορεί να ερμηνευτεί, κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας, ως αποδοχή από την ελληνική πλευρά της ύπαρξης «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο. Μάλιστα η συμφωνία που υπογράψατε με την Ιταλία, εκτός των άλλων, έχει δημιουργήσει το εξής δεδομένο:
Η ελληνική πλευρά έχει συμφωνήσει στη διατήρηση των δικαιωμάτων του ιταλικού αλιευτικού στόλου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των 6 και των 12 ναυτικών μιλίων, όπως αυτά ίσχυαν όταν η συγκεκριμένη περιοχή τελούσε υπό το καθεστώς της ανοιχτής θάλασσας πριν από τη συμφωνία.
Τι σημαίνει αυτό; Οτι η ελληνική πλευρά έχει αποδεχτεί την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων - σίγουρα ως προς τα δικαιώματα στην αλιεία - για το τμήμα που προστέθηκε στην ελληνική Αιγιαλίτιδα Ζώνη.
Η ελληνική επικράτεια είναι ενιαία και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται
Ακούμε βέβαια όλα τα επιχειρήματα που έχουν επιστρατευτεί για να πείσουν ότι η συμφωνία είναι προς όφελος της χώρας. «Δίκαιη για όλους», είπε ο υπουργός Εξωτερικών. Από πού κι ως πού είναι δίκαιη μια μερική οριοθέτηση; Να αφήνεις έξω το Καστελόριζο και τη μισή Ρόδο, μια περιοχή ιδιαίτερης σημασίας, που είναι στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης, όπως φαίνεται άλλωστε από τις απανωτές NAVTEX, τις στρατιωτικές ασκήσεις αλλά και τις κινήσεις των ερευνητικών πλοίων;
Η ελληνική επικράτεια είναι ενιαία και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται, κι ας αφήσουν αυτά που ξέρουν όσοι τώρα ανακάλυψαν πως το Καστελόριζο είναι κοντά στην Τουρκία, δηλαδή μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα. Εχουν πάρει μάλιστα και τη μεζούρα για να μετρήσουν πόσο απέχει από την Αττική, από την Πελοπόννησο. Το Καστελόριζο είναι μέρος του συμπλέγματος της Δωδεκανήσου και τμήμα της ελληνικής επικράτειας, και δικαιούται - όπως όλα τα νησιά με οικονομική ζωή - θαλάσσιες ζώνες, δικαιούται πλήρη επήρεια, όπως οι ηπειρωτικές ακτές, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ας αφήσουν λοιπόν κατά μέρος τις μεζούρες ορισμένοι, που φτάνουν μέχρι και σε εξυπνακισμούς, γιατί το μόνο που κάνουν είναι να αμφισβητούν τις διεθνείς Συνθήκες που καθόρισαν τα σύνορα.
Και ας μη σφυρίζουν αδιάφορα, δήθεν, όταν τους υπενθυμίζουμε πως πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές βρίσκονται και άλλα νησιά: Η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος κ.λπ. Γιατί το μόνο που κάνουν είναι να παίζουν το παιχνίδι και να ανοίγουν την όρεξη των πιο επιθετικών κύκλων.
Λέτε, βέβαια, ότι οι διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο συνεχίζονται και ότι αν τώρα εξαιρέθηκαν το Καστελόριζο και η μισή Ρόδος, αυτό θα διορθωθεί με μια νέα συμφωνία, όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες.
Πότε ακριβώς βλέπετε να ωριμάζουν αυτές οι συνθήκες, αλήθεια; Οπως ωριμάζουν δεκαετίες τώρα για το άλυτο κυπριακό πρόβλημα; Οπως ωριμάζουν τα «γκριζαρίσματα» των «Γαλάζιων Πατρίδων» του Ερντογάν;
Ξέρετε επίσης πολύ καλά πως η γραμμή που χωρίζει την ελληνική από την αιγυπτιακή γραμμή οριοθέτησης δεν καθορίστηκε με βάση τη Μέση Απόσταση 50+50%. Πρόκειται για γραμμή με ξεκάθαρη σκοπιμότητα, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν οι θέσεις της Αιγύπτου και να υπογράψει οπωσδήποτε τη συμφωνία. Δυστυχώς, φαίνεται ότι αυτή η λογική επικράτησε και στη μη απόδοση πλήρους επήρειας στην Κρήτη και στα άλλα νησιά, στη διαγραφή από το χάρτη των νησιών νότια της Κρήτης.
Με ή χωρίς επέκταση στα 12 ν.μ. υπηρετείτε συμφέροντα εχθρικά για τους λαούς
Η Ελλάδα, όπως και τα άλλα κράτη, έχει δικαίωμα σε Αιγιαλίτιδα Ζώνη έως τα 12 ν.μ. και στον καθορισμό της στη βάση της Μέσης Απόστασης, της Μέσης Γραμμής, όπου αυτό χρειάζεται. Κι αυτό ανεξάρτητα από το χρόνο άσκησης του δικαιώματος.
Ομως ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι η επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στα 12 ν.μ., που με στόμφο ανακοινώθηκε σήμερα για το Ιόνιο, δεν μπορεί από μόνη της να λειτουργήσει υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Γιατί ενδεχομένως μπορεί και να αποτελέσει λόγο όξυνσης των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων, κρατών και κυβερνήσεων, είναι μέρος των ενδιαφερόντων και σχεδιασμών των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών σας. Μπορεί να πυροδοτήσει νέες εντάσεις και απειλές ιμπεριαλιστικού πολέμου.
Ο λαός μας δεν μπορεί να σας έχει εμπιστοσύνη, αφού και με και χωρίς επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στα 12 ν.μ., θα συνεχίσετε να υπηρετείτε συμφέροντα των μονοπωλίων, να υπηρετείτε τα παζάρια των αστικών τάξεων, την εμπλοκή της χώρας μας σε επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή και τους διάφορους ανταγωνισμούς τους, που βάζουν το λαό μας μπροστά σε μεγάλους κινδύνους..."
ΠΗΓΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.