Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Τεντώνει το σχοινί η Άγκυρα προκαλώντας αναταράξεις σε όλη την περιοχή, εστιάζοντας την προσοχή στα ενεργειακά, υποβαθμίζοντας το Κυπριακό, το οποίο εντάσσει σε έναν σχεδιασμό πακετοποίησης της περιοχής. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η κατοχική Τουρκία κινείται σε δύο άξονες του ιδίου σχεδίου επέκτασής της.
Ο πρώτος άξονας, που ο Ερντογάν θεωρεί ευκολότερο αφορά την Ελλάδα, την Κύπρο και με αυτήν επιχειρείται η πακετοποίηση Κυπριακού, ενεργειακών και ελλαδοτουρκικών. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η Άγκυρα υλοποιεί έναν σχεδιασμό επιβολής, που χαρακτηρίζεται από ένταση και νέα τετελεσμένα. Η κορύφωση των προκλήσεων, το συνεχές φλερτάρισμα με θερμό επεισόδιο (χωρίς αυτό να είναι επιδίωξη, αλλά μπορεί να προκύψει από ατύχημα), θα σύρει, σύμφωνα με τον τουρκικό σχεδιασμό, Ελλάδα και Κύπρο σε διάλογο με τουρκικούς όρους. Με όπλο την ισχύ και έχοντας στο χέρι τετελεσμένα θεωρεί πως πετύχει διά του εκφοβισμού το στόχο της.
- Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Orus Reis το οποίο βρίσκεται δυτικά της Κύπρου, έχει δεσμεύσει παράνομα για έρευνες περιοχή που φθάνει τρείς φορές περίπου όσο η έκταση της Κύπρου. Η περιοχή αυτή βρίσκεται σε κυπριακή θάλασσα αλλά και τουρκική. Δεν εισήλθε ακόμη σε ελληνική θαλάσσια περιοχή και φαίνεται πως τούτο αποτελεί, επί του παρόντος, πολιτική επιλογή του καθεστώτος, αν και το περασμένο καλοκαίρι πύκνωναν οι πληροφορίες για έρευνες κοντά στο Καστελόριζο. Η τακτική έναντι της Ελλάδος φαίνεται ότι σιγά-σιγά αλλάζει με πρώτο βήμα να θεωρείται η υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας», μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και του Φαγέζ αλ Σαράζ, που είναι επικεφαλής της λιβυκής «κυβερνήσεως εθνικής ενότητας»( μιας από τις δυο κυβερνήσεις). Το μνημόνιο θεωρείται… προειδοποιητική βολή για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, αν και το εγχείρημα δεν είναι τόσο εύκολο.
Ο δεύτερος άξονας, αφορά ένα ευρύτερο σχεδιασμό, που καλύπτει Ελλάδα και Κύπρο αλλά τις εντάσσει σε μια μεγάλη εικόνα με άλλες χώρες της περιοχής. Σε αυτό τον σχεδιασμό εντάσσεται η Κύπρος, η Συρία, η Αίγυπτος, η Λιβύη και η Ελλάδα (Αιγαίο) και άλλες χώρες ( Βαλκάνια), στις οποίες ενισχύει την επιρροή της η Άγκυρα. Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, η Άγκυρα κινείται είτε να αποκτήσει νέα εδάφη (υπενθυμίζεται ο στόχος του 2023 για «μεγαλύτερη Τουρκία»), είτε να θέσει υπό την επιρροή της τρίτες χώρες (φινλανδοποίηση).
Δείπνα, καλό φαγητό και Κυπριακό
Στο Βερολίνο, πάντως, την περασμένη Δευτέρα η Άγκυρα άφησε τα ίχνη της στο δείπνο των τριών( Γκουτέρες, Αναστασιάδη και Ακιντζί). Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες και η σύμβουλος του, Τζέιν Χολ Λουτ, επέλεξαν να ικανοποιήσουν το τουρκικό αίτημα για πάγωμα των εξελίξεων μέχρι τουλάχιστον τον ερχόμενο Μάιο. Παρά τους αρχικούς σχεδιασμούς για τη σύγκληση άτυπης πενταμερούς διάσκεψης το Δεκέμβριο, τούτο εγκαταλείφθηκε από τον ΟΗΕ καθώς θεωρήθηκε πως αυτό θα ενοχλούσε ένα βασικό παίκτη, την κατοχική Τουρκία. Βεβαίως εάν αυτό το έθετε ως αίτημα η Λευκωσία, τη μετάθεση δηλαδή των εξελίξεων για αργότερα, θεωρείται δεδομένο ότι θα κατηγορείτο για άρνηση συνεργασίας.
Στο Βερολίνο, ικανοποιήθηκε, επίσης, η θέση της κατοχικής Τουρκίας ότι η σύνθεση της άτυπης πενταμερούς θα είναι πέντε συν τα Ηνωμένα Έθνη, θέτοντας εκτός παιχνιδιού την Ε.Ε. Η θέση της Λευκωσίας για σύνθεση τύπου Κραν Μοντάνα και σύγκληση άτυπης πενταμερούς το συντομότερο(!) δεν υιοθετήθηκε.
Πισωγύρισμα θεωρείται και το γεγονός ότι τέθηκε ως στόχος η επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας, δηλαδή η ενδιάμεση λύση. Μια τέτοια προσέγγιση παραπέμπει στο σενάριο να «κλειδώσει» ένα πλαίσιο χωρίς να υπάρχει τελική συμφωνία. Εκείνο που φαίνεται να ευνοεί ο ΟΗΕ είναι να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο, όπως για παράδειγμα οι ιδέες Γκάλι του 1992. Θα αφεθούν, δηλαδή, οι λεπτομέρειες για τη συνέχεια, ωστόσο είναι προφανές πως θα βρεθεί το Κυπριακό στο σημείο που «δεν θα έχει επιστροφή».
- Επιδίωξη των Ηνωμένων Εθνών είναι να περιορίσουν το χρόνο των συζητήσεων και να στηριχθούν οι εμπλεκόμενοι στο πλαίσιο Γκουτέρες.
Στο δείπνο του Βερολίνου, ο Μουσταφά Ακιντζί επέμεινε σε μια πιο συγκεκριμένη διατύπωση στο θέμα πολιτικής ισότητας. Ζητούσε σαφή αναφορά σε «θετική ψήφο». Αυτό μπορεί να μην έχει γίνει ευθέως αλλά με τις αναφορές σε έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ 1990 και στο ψήφισμα 761/1991 διασφαλίζεται διά της εποικοδομητικής ασάφειας και των διαφορετικών ερμηνειών των επίσημων εγγράφων του ΟΗΕ.
Σημειώνεται συναφώς πως όταν ο Ακιντζί στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου στην Κύπρο είχε ζητήσει συγκεκριμένη διατύπωση για την πολιτική ισότητα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε, ωστόσο, ζητήσει ως αντιστάθμισμα αναφορά στο θέμα των εγγυήσεων και της Ασφάλειας. Διατύπωση για την πολιτική ισότητα υπάρχει στη δήλωση Γκουτέρες, αναφορά στα θέματα της Ασφάλειας όχι.
Είναι πρόδηλο πως για την Τουρκία, της οποίας κάνουν τα χατίρια οι Οηέδες και όχι μόνο αυτοί, το Κυπριακό μπορεί να συζητηθεί μόνο ως πακέτο με τα ενεργειακά και τα ελλαδοτουρκικά.
ΕΚΒΙΑΣΕ ΚΑΙ ΑΠΕΣΠΑΣΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ
Κίνησε… γη και ουρανό ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ζήτησε από τους συνεργάτες του να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη. Όπως συναφώς έχει αναφερθεί από ενημερωμένες πηγές, ο Ερντογάν όταν αρχικά οι Λίβυοι είχαν επιφυλάξεις, τους διαμήνυσε πως εάν δεν ικανοποιούσαν το αίτημά του τότε η Τουρκία θα σταματούσε τη βοήθεια, οικονομική και στρατιωτική, που προσφέρει στο καθεστώς της λιβυκής «κυβερνήσεως εθνικής ενότητας». Αυτός ο εκβιασμός σαφώς και έπιασε τόπο, καθώς ο Φαγέζ αλ Σαράζ έσπευσε και υπέγραψε το μνημόνιο. Σημειώνεται συναφώς ότι η Λιβύη έχει δύο διαφορετικές κυβερνήσεις που βρίσκονται σε εμφύλιο. Η «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» με τον Φαγέζ αλ Σαράζ, που έχει έδρα την Τρίπολη, αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Μια δεύτερη κυβέρνηση βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της χώρας με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Ο Χαφτάρ έχει διεθνή υποστήριξη από μια σειρά από χώρες, μεγάλου βεληνεκούς, όπως η Ρωσία, αλλά και η Γαλλία.
ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΣΤΡΟΒΙΛΙΑ
Δεν πτοείται η κατοχική Τουρκία. Επιχειρεί να εδραιώσει τις παράνομες κινήσεις της εντός της νεκρής ζώνης επιβάλλοντας νέα τετελεσμένα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 25 Σεπτεμβρίου, ο κατοχικός στρατός προχώρησε στην έναρξη εργασιών για την κατασκευή στρατιωτικού φυλακίου ή ενδεχομένως και φυλακίου-πύλης, εντός της περιοχής των Στροβιλιών. Η κατασκευή, από μπετόν, έγινε νοτίως του οικισμού προς τις Βρετανικές Βάσεις. Οι εργασίες περατώθηκαν προ δεκαημέρου περίπου και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν αστυνομικοί του ψευδοκράτους. Οι τελευταίοι έχουν αναλάβει καθήκοντα ελέγχου των διερχομένων αποκόπτοντας και διά του κτίσματος αυτού, που είναι σημείο ελέγχου, τον οικισμό των Στροβιλιών, στον οποίο διαμένουν Ελληνοκύπριοι, από τις ελεύθερες περιοχές.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στις 21 Νοεμβρίου, μερικά 24ωρα δηλαδή, πριν από το δείπνο Γκουτέρες, Αναστασιάδη και Ακιντζί στο Βερολίνο, το φυλάκιο και την περιοχή επισκέφθηκε ο νέος διοικητής των κατοχικών δυνάμεων, Sezay Öztürk. Ο τελευταίος φαίνεται να έτυχε ενημέρωσης από τους τοπικούς στρατιωτικούς διοικητές. Είναι προφανές πως ο αρχηγός του Αττίλα έχει εισέλθει στις ελεύθερες περιοχές, επιθεώρησε το φυλάκιο, το οποίο αποτελεί μέρος του σχεδιασμού για την επιβολή νέων τετελεσμένων στη νεκρή ζώνη.
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.