Θεολόγος – Κοινωνιολόγος
ΣΦΑΓΗ ΔΙΣΤΟΜΟΥ: Ήταν 75 χρόνια πριν, όταν η ναζιστική θηριωδία στοίχισε 228 ανθρώπινες ζωές, εκ των οποίων οι 117 γυναίκες και 111 άντρες, ανάμεσά τους 53 παιδιά κάτω των 16 χρόνων, στις 10 Ιουνίου 1944 στο Δίστομο. Όμως κανείς δεν ξέχασε, κανείς δεν έχει δικαίωμα να ξεχάσει τι έγινε, γιατί έγινε και ποιοί το έκαναν.
Ποτέ δε θα ξεχάσουμε εκείνο το Σαββατόβραδο στις 10 Ιουνίου 1944, που τηλεφωνικά έφτανε η πρώτη είδηση για το χαλασμό, τη φοβερή σφαγή, που είχε γίνει από τους χιτλερικούς, τη μέρα εκείνη στο μαρτυρικό κεφαλοχώρι της Βοιωτίας: το Δίστομο. Η περιοχή της Βοιωτίας, εκείνη την περίοδο, δεν δημιούργησε τάγματα ασφαλείας αλλά αντιθέτως στήριζε τον ΕΛΑΣ.
Το τρομερό μαντάτο που «ξεκίνησε» από τη Λιβαδειά μιλούσε για άγρια θεριά, που είχαν σκορπίσει το θάνατο. Σκότωναν κάθε ζωή που ήταν στο διάβα τους, νήπια, μικρά παιδιά, νέους και νέες, γέροντες. Εικόνες φρίκης, όπως εκείνες που είχαν ζήσει τα Καλάβρυτα, η Κάνδανος, ο Χορτιάτης κι άλλα μαρτυρικά χωριά μας. Μακελειό άγριο σε κάθε χώρο που έμπαιναν και έβρισκαν συγκεντρωμένους τους κατοίκους, όπως είχαν διατάξει.
Καταματωμένο το καλοκαίρι του 1944. Καθώς οι Γερμανοί έβλεπαν πως η ώρα της τελικής συντριβής πλησίαζε, είχαν εξαπολύσει την πιο άγρια τρομοκρατία. Τα μπλόκα στις πόλεις καθημερινά. Όταν ύστερα από μερικούς μήνες χρειάστηκε να μπει στο φάκελο για το Δικαστήριο της Νυρεμβέργης το βιβλίο με τίτλο: «Η σφαγή του Διστόμου – Χρονικό». Ήταν έτοιμο για να προωθηθεί στο διεθνές δικαστήριο, μαζί με όλα τ’ άλλα ελληνικά ντοκουμέντα για μιαν άλλη σειρά εγκλημάτων, για δεκάδες άλλα ολοκαυτώματα.
Η Σφαγή του Διστόμου
Το Δίστομο είναι το ηρωικό μνημείο της μαρτυρικής, αδούλωτης Ελλάδας. Ο χιτλερικός βαρβαρισμός ισοπέδωσε την ιστορική πολίχνη. Εξανδραποδήθηκαν 325 κάτοικοι, άνδρες, γέροι, γυναίκες, παιδιά. Μετά τα Καλάβρυτα, το Δίστομο δοκίμασε τη θηριωδία του γερμανικού φασισμού. Οι Γερμανοί διαβλέποντας τη μεγαλύτερη αντίσταση στην Ελλάδα, του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ άρχισαν συστηματικά να τρομοκρατούν αμάχους. Ο Rickert, Γερμανός ταγματάρχης των SS, στρατιωτικός διοικητής της Λιβαδειάς, ήταν ο εγκέφαλος της σφαγής.
Από το χωριό Δίστομο τα Γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα δεν δέχθηκαν κάποια πρόκληση. Μεταπολεμικά ισχυρίστηκαν οι Γερμανοί κατηγορούμενοι της σφαγής ότι για λόγους αντεκδίκησης ο δεύτερος λόχος του 8ου Συντάγματος της τέταρτης Αστυνομικής Τεθωρακισμένης Μεραρχίας Γρεναδιέρων των Ες Ες άρχισε την σφαγή όσων κατοίκων έβρισκαν στο χωριό. Η μανία τους ήταν τόσο μεγάλη, ώστε δεν ξεχώριζαν από το μακελειό ούτε τα γυναικόπαιδα ούτε τους ηλικιωμένους. Τον ιερέα του χωριού τον αποκεφάλισαν, βρέφη εκτελέστηκαν και γυναίκες βιάστηκαν πριν θανατωθούν. Η σφαγή του Διστόμου σταμάτησε μόνο όταν νύχτωσε και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Λιβαδειά, αφού πρώτα έκαψαν όλα τα σπίτια του χωριού.
Οι ελάχιστοι και από «θαύμα» διασωθέντες ζουν σήμερα. Εξιστορούν τη φρικτή εικόνα του Διστόμου. Άλλοι είχαν καλυφθεί από πτώματα, άλλοι λιποθύμησαν τραυματισμένοι. Κάθε σπίτι είχε κι ένα νεκρό τότε. Ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, Ελβετός George Wehrly, εκείνη την περίοδο ανέφερε:
Το αίμα και ο κλαυθμός στο Δίστομο – σκηνές φρίκης και σαδισμού.
Σύμφωνα με την ετυμηγορία του, λίγες ημέρες μετά την σφαγή του Διστόμου, όταν έφτασε στην περιοχή, μιλάει για 600 νεκρούς στην ευρύτερη περιοχή, με πτώματα να κρέμονται ακόμα και από δέντρα περιμετρικά του δρόμου που οδηγεί στο χωριό.
Σφαγή του Διστόμου – Μαυσωλείο
Οι Γερμανοί κατακτητές στην Ελλάδα της σκλαβιάς (1941 – 1944) άρπαξαν, σκότωσαν, έκαψαν, λεηλάτησαν. Το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων, όμως, ακόμη εκκρεμεί.
Εδώ μια στήλη απλή μαρμάρινη, όλη κι όλη με ονόματα, σεμνά, κι η Δόξα, τα ανεβαίνει, λυγμό – λυγμό, σκαλί – σκαλί, μεγίστη σκάλα.
Γιάννης Ρίτσος: Επίγραμμα για το Δίστομο.
Στο Δίστομο θα βρίσκεται το αιώνιο αποτύπωμα ενός ιστορικού ολοκαυτώματος.
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.