Τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιαίτερα στη δεκαετία του 1920 και του 1930, διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις κατέστειλαν πολλές κουρδικές εξεγέρσεις, αρνήθηκαν την ύπαρξη των Κούρδων, ακολουθώντας πολιτική άρνησης, περιθωριοποίησης και αποκλεισμού των Κούρδων. Ωστόσο, με το τέλος κάθε εξέγερσης οι Κούρδοι ακολουθούσαν όλο και περισσότερο την σκοπό τους και αποδείκνυαν την ικανότητά τους να αναδιοργανωθούν και να ξαναρχίσουν τον αγώνα τους για τα νόμιμα εθνικά, κοινωνικο-πολιτιστικά και πολιτικά τους δικαιώματα. Οι Κούρδοι δεν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους, ειδικά τώρα που το ζήτημά τους έχει κερδίσει περιφερειακή και διεθνή διάσταση.
Οι διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις, με όλες τις στρατιωτικές τους δυνάμεις και οπλισμένες με τα πιο σύγχρονα όπλα, έχουν προσπαθήσει εδώ και δεκαετίες να εξαλείψουν τον κουρδικό λαό, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το αποδεικνύει ο πόλεμος που μόλις ξεκίνησε εναντίον των Κούρδων και που σύντομα θα επεκταθεί με διάφορες προφάσεις.
Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε στη ρωσική ημερήσια εφημερίδα Ιζβέστια: “Η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, ακόμη και να προσαρτήσει την Manbaj (Ιεράπολη) και την Ράκκα στις περιοχές επιρροής της για την αποτροπή της εγκαθίδρυσης ενός κουρδικού κράτους”. Η Τουρκία, η οποία υπήρξε ο πρώτος υποστηρικτής των ισλαμιστικών ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης, ιδίως του Μετώπου Αλ Νούσρα και της ISIS, δεν έπαψε να προσπαθεί να καταστείλει τους Κούρδους. Το Κομπάνι είναι ακόμα νωπό στη μνήμη, καθώς η Τουρκία διευκόλυνε την είσοδο της ISIS στο Κομπάνι για τρία χρόνια και της έδωσε πλήρη υποστήριξη να διαπράξει τις πιο τρομερές σφαγές εναντίον αθώων πολιτών. Μετά την αποτυχία της στο Koμπάνι, η Τουρκία άρχισε να διαχέει το μίσος της στο Αφρίν σε μια προσπάθεια να απαλλαγεί από τους Κούρδους.
Το τουρκικό κράτος προσπαθεί να υλοποιήσει το σχέδιό του στην περιοχή με την εξαπάτηση του λαού της περιοχής. Eπιδιώκει, μέσω των μισθοφόρων που έχουν εκπαιδευτεί στην Τουρκία, να υποκινήσει την ανταρσία και την εχθρότητα μεταξύ των Κούρδων και των Αράβων. Δεν έχει πετύχει ακόμα το σχέδιό του. Για περισσότερο από μία εβδομάδα, ο ηγέτης του Τουρκικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ερντογάν, βγήκε στην τηλεόραση πολλές φορές μέσα στην ημέρα, απειλώντας το Αφρίν. Ο Ερντογάν δεν ήταν ο μόνος που έκανε αυτές τις απειλητικές δηλώσεις, αλλά πολλοί από τους αξιωματούχους του κόμματός του, όπως ο υπουργός Άμυνας Νουρετίν Κανίκλι, ο πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έχουν κάνει παρόμοιες δηλώσεις. Αυτές οι δηλώσεις συνοδεύτηκαν από βομβαρδισμό με όλμους επί του Αφρίν και εντατικές επαφές μεταξύ Τουρκίας, Ιράν, Ρωσίας και του συριακού καθεστώτος, για να επιτευχθεί μυστικά μια συμφωνία. Η Τουρκία κινητοποίησε τις ομάδες μισθοφόρων που υποστηρίζει στο Ιντλίμπ, όπως το Κίνημα Νουρ Αλ Ντιν Αλ Ζίνκι, το Μέτωπο Αλ Νούσρα και την Αχράρ Αλ Σαμ και τις ανάγκασε να αγωνιστούν στο Αφρίν για να επιτύχουν τα σχέδιά της για την κατάληψή του
Η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά ότι η κατάληψη του Αφρίν δεν είναι πικνίκ και δεν είναι σαν την κατάληψη των πόλεων του Aλ Μπαμπ και Jerbalus μετά από συμφωνία με την ISIS. Η Τουρκία γνωρίζει ότι θα αντιμετωπίσει αντίσταση στο Αφρίν. Ως εκ τούτου, το τουρκικό κράτος στέλνει αυτές τις μισθοφορικές ομάδες στην πρώτη γραμμή για να αποτρέψει τη ροή φερέτρων στρατιωτών του στη χώρα, που θα οδηγούσε στην κλιμάκωση των αντιδράσεων της κοινής γνώμης στην εξωτερική πολιτική του Ερντογάν. Οι Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG), οι Γυναικείες Μονάδες Προστασίας (YPJ) και όλοι οι στρατιωτικοί σχηματισμοί στο Αφρίν αποφάσισαν να αντισταθούν σε κάθε στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας ή οποιωνδήποτε άλλων ομάδων μαχητών εναντίον του Αφρίν και να μην υποκύψουν στις πιέσεις της Τουρκίας. Παρά την άνιση στρατιωτική ισχύ μεταξύ του YPG και του τουρκικού στρατού, της δεύτερης μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης του ΝΑΤΟ, το YPG πήρε την απόφαση να υπερασπιστεί το Αφρίν και να μην παραδοθεί. Ως εκ τούτου, η ελεύθερη βούληση και αποφασιστικότητα θα θριαμβεύσουν επί του τεράστιου στρατιωτικού οπλοστάσιου του τουρκικού στρατού. Το τουρκικό κράτος ξεκινά επιθέσεις εναντίον του Aφρίν για να υπονομεύσει τη βούληση του λαού, που επέτυχε χάρη στο αίμα των μαρτύρων του στην Ροζάβα και στη βόρεια Συρία. Με την επίθεση στο Αφρίν το τουρκικό κράτος στοχεύει επίσης τις χιλιάδες εκτοπισθέντων από άλλα μέρη της Συρίας, που βρήκαν καταφύγιο εκεί. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία σήμερα επιτίθεται στο σύνολο του συριακού λαού.
Μετά το πράσινο φως από την Ρωσία, τα πολεμικά αεροσκάφη της Τουρκίας ξεκίνησαν στις 20/01/2018 τις αεροπορικές επιδρομές τους στο Αφρίν. Οι βομβιστικές επιθέσεις αφορούσαν κατοικημένες περιοχές και μέχρι στιγμής οκτώ άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένου ενός προσφυγόπουλου, και 13 άλλοι πολίτες έχουν τραυματιστεί. Από τη στιγμή της κήρυξης από την Τουρκία του επιθετικού πόλεμου της στο Αφρίν, ο στρατός της και οι συμμαχικές του μισθοφορικές ομάδες προσπάθησαν να εισβάλουν στην επικράτεια του Αφρίν. Όλες οι προσπάθειες από τους επιτιθέμενους απέτυχαν. Ο στρατός κατοχής και οι συνεργαζόμενοι μισθοφόροι επιτίθενται από τα περίχωρα των Μπαλμπαλα, Raju, Jinderis, Σία και Σάρα, που βρίσκονται στα σύνορα της Τουρκίας.
Μετά την αποτυχία του τουρκικού στρατού να διεισδύσει στην επικράτεια του Αφρίν, τα πολεμικά του αεροπλάνα άρχισαν σήμερα να εντείνουν το βομβαρδισμό των πυκνοκατοικημένων περιοχών, όπως της περιοχής της Mobata και της γύρω περιοχή της πόλης του Αφρίν, καθώς και τα χωριά κοντά στα τουρκικά σύνορα όπως τη Μπαλμπάλα, Ρατζού, Τζίντερις, Σία και Σάρα, προκαλώντας μεγάλη καταστροφή και σκοτώνοντας πολλούς αθώους πολίτες. Οι Τούρκοι εισβολείς έχουν διαπράξει σφαγές κατά αμάχων και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η διεθνής κοινότητα έχει παραμείνει σιωπηλή, παρά τις δηλώσεις των μεγάλων δυνάμεων, ιδίως της Ρωσίας και των ΗΠΑ, ότι η τουρκική επιθετικότητα δεν εξυπηρετεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής, καθώς και τον πόλεμο κατά της ISIS. Έχει αναφερθεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι οι υπουργοί εξωτερικών της Ρωσίας και των ΗΠΑ συζήτησαν για την τουρκική επιθετικότητα και επίθεση εναντίον του Αφρίν. Ωστόσο, δεν έθιξαν το ζήτημα δημοσίως και δεν προχώρησαν σε επίσημες δηλώσεις.
Παρά τις άγριες βομβιστικές επιθέσεις στο Αφρίν, οι κάτοικοί του παρέμειναν στην πόλη για να αντιμετωπίσουν τον τουρκικό στρατό και τους μισθοφόρους του. Αυτό αναστατώνει την Τουρκία κι έτσι τα μέσα ενημέρωσης της άρχισαν να διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τον εκτοπισμό του λαού του Αφρίν και τον ισχυρισμό ότι το καθεστώς Μπάαθ της Συρίας άνοιξε ένα διάδρομο για την άφιξη στρατιωτικών ενισχύσεων στο Αφρίν.
Αυτή η τουρκική προπαγάνδα αποσκοπεί στην απόκρυψη της συμφωνίας για την εισβολή μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του συριακού καθεστώτος. Η Δημόσια Διοίκηση του Αφρίν κάλεσε νέους άνδρες και γυναίκες να συμμετάσχουν στην αντίσταση και ακόμη και οι ηλικιωμένοι πήραν τα όπλα για να αντιμετωπίσουν την τουρκική εισβολή.
Η Δημοκρατική Αυτοδιοίκηση της Ροζάβα - Βόρειας Συρίας
Αρχή Εξωτερικών Σχέσεων Επιτροπή Τεκμηρίωσης και Προετοιμασίας Αρχείων Κάμισλο - Ροζάβα - Β. Συρία
22/01/2018
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.