Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

«Σελφίτιδα»: Επίσημα ψυχική διαταραχή η εμμονή με τις φωτογραφίες selfies


ΤΕΣΤ για το αν… πάσχετε!

Σελφίτιδα

Εάν αισθάνεστε την ανάγκη να βγάζετε συχνά selfies φωτογραφίες, μπορεί να έχετε ένα πραγματικό «ψυχολογικό σύμπλεγμα*» (κόμπλεξ),σύμφωνα με επιστημονική έρευνα.
  • Πρόκειται για ψυχική πάθηση* που ονομάζεται πλέον «selfitis», δηλαδή σελφίτιδα. Ορίζεται ως η εμμονή ενός ατόμου με την λήψη φωτογραφιών του εαυτού του, δηλαδή την λήψη seflies.
Ως ορολογία, η σελφίτιδα επινοήθηκε για πρώτη φορά το 2014 ως μέρος ενός ειδησεογραφικού άρθρου που υποστήριζε, ότι η εν λόγω ψυχική διαταραχή επρόκειτο να αναγνωριστεί επισήμως ως τέτοια από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία.

Οι ερευνητές εξέτασαν το φαινόμενο, επειδή έχουν ήδη αναγνωριστεί και άλλες συναφείς ψυχικές διαταραχές που σχετίζονται με την τεχνολογία, όπως η φοβία κάποιου ότι δεν έχει μαζί του το κινητό του τηλέφωνο, ή λανθάνουσα αίσθηση ότι αυτό δονείται, ή η εξάρτηση από τα social media κ.α.

Ο δρ. Mark Griffiths, από το τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Nottingham Trent, δήλωσε:
  • «Πριν από μερικά χρόνια εμφανίστηκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ιστορίες ισχυριζόμενες ότι η... μανία με τις selfies πρέπει να χαρακτηριστεί ως ψυχική διαταραχή (...) Αν και εκείνο το άρθρο που έγινε varial τότε αποκαλύφθηκε ως απλή φάρσα, αυτό δεν σήμαινε ότι η... σελφίτιδα δεν υπήρχε (...) Πλέον, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξή της και να αναπτύξουμε την πρώτη παγκόσμια κλίμακα συμπεριφοράς για να αξιολογείται το επίπεδο σελφίτιδας που έχει κάποιο άτομο».
  • Πώς έγινε η έρευνα που... επισημοποίησε την σελφίτιδα
Μέσα από τη μελέτη, η οποία διεξήχθη με 400 συμμετέχοντες από την Ινδία, καθώς η χώρα έχει τους περισσότερους χρήστες στο Facebook, αναπτύχθηκε η Κλίμακα Συμπεριφοράς Σελφίτιδας (Selfitis Behaviour Scale), η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθορίσει το πόσο σοβαρή είναι η ψυχική διαταραχή σε κάποιον ασθενή.

Χρησιμοποιώντας μια κλίμακα από το 1 (έντονη διαφωνία) έως το 5 (έντονη συμφωνία), οι άνθρωποι μπορούν να καθορίσουν πόσο οξεία είναι η σελφίτιδα που τους διακατέχει, απαντώντας σε απλές ερωτήσεις.

Ο ερευνητής δρ. Janarthanan Balakrishnan δήλωσε: 
  • «Συνήθως, εκείνοι με την πάθηση πάσχουν από έλλειψη αυτοπεποίθησης και επιδιώκουν να ταιριάζουν με τους γύρω τους και μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα παρόμοια με άλλες δυνητικά εθιστικές συμπεριφορές. Τώρα, που η ύπαρξη αυτής της ψυχικής διαταραχής αναγνωρίστηκε επισήμως, ελπίζουμε ότι θα διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες για να κατανοήσουμε περισσότερα για το πώς και γιατί οι άνθρωποι αναπτύσσουν αυτήν την δυνητικά εμμονική συμπεριφορά και τι μπορεί να γίνει για να βοηθούν όσοι πάσχουν από οξεία σελφίτιδα».
  • Το τεστ που δείχνει αν και πόσο πάσχετε από σελφίτιδα!
Διαβάστε τις παρακάτω περιγραφές συμπεριφοράς και βαθμολογήστε τον εαυτό σας από το 1 έως 5, όπου το 1 σημαίνει ότι δεν συμφωνείτε καθόλου και το 5 σημαίνει ότι συμφωνείτε απόλυτα. Πρέπει να είστε ειλικρινείς, όμως!
Οι βαθμολογίες έχουν ως εξής:

0-33 βαθμοί: Οριακή σελφίτιδα
34-67 βαθμοί: Οξεία σελφίτιδα
68-100 βαθμοί: Χρόνια σελφίτιδα

Τεστ
  1. Το να βγάζω selfies μου δίνει μια καλή αίσθηση και νιώθω καλύτερα στο περιβάλλον μου
  2. Το να διαμοιράζομαι τις seflies μου δημιουργεί υγιή ανταγωνισμό με τους φίλους και τους συναδέλφους μου
  3. Κερδίζω τεράστια προσοχή διαμοιράζοντας τις seflies μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media)
  4. Όταν βγάζω selfies μειώνεται το στρες που νιώθω
  5. Αισθάνομαι αυτοπεποίθηση όταν βγάζω μια selfie φωτογραφία
  6. Κερδίζω μεγαλύτερη αποδοχή στο κοινωνικό μου σύνολο όταν βγάζω selfies και τις διαμοιράζομαι στα social media
  7. Εκφράζομαι καλύτερα στο περιβάλλον μου μέσα από μια selfie
  8. Βγάζοντας selfies με διαφορετικές πόζες στην κάμερα με βελτιώνει το κοινωνικό μου status
  9. Αισθάνομαι πιο δημοφιλής όταν δημοσιεύω τις seflies μου στα social media
  10. Η λήψη περισσότερων selfies βελτιώνει τη διάθεσή μου και με κάνει να αισθάνομαι ευτυχισμένος
  11. Γίνομαι πιο θετικός απέναντι στον εαυτό μου όταν βγάζω seflies
  12. Γίνομαι πιο ισχυρό μέλος μιας κοινωνικής ομάδας, όταν δημοσιεύω selfies
  13. Η λήψη selfies παρέχει καλύτερες αναμνήσεις σχετικά με την εμπειρία που ζω εκείνη την στιγμή
  14. Δημοσιεύω συχνά seflies για να πάρω περισσότερα «like» και σχόλια στα social media
  15. Όταν βγάζω και διαμοιράζομαι μια seflie, περιμένω από τους φίλους μου να με επαινέσουν
  16. Η λήψη selfies τροποποιεί άμεσα τη διάθεσή μου
  17. Βγάζω συχνά selfies και τις βλέπω μόνο εγώ, επειδή με κάνει να νιώθω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μου
  18. Όταν δεν βγάζω selfies, αισθάνομαι αποσπασμένος από την κοινωνική μου ομάδα
  19. Βγάζω selfies ως «τρόπαια» για μελλοντικές αναμνήσεις
  20. Χρησιμοποιώ εργαλεία επεξεργασίας φωτογραφιών για να βελτιώσω την selfie που έβγαλα, ώστε να φαίνομαι καλύτερα από άλλους
Επεξηγήσεις: 

1. *Σύμπλεγμα ονομάζεται το σύνολο συνειρμών ή παρορμήσεων που συνδέονται ασυνείδητα από το άτομο με ένα συγκεκριμένο θέμα και επηρεάζουν τη συμπεριφορά του. Ορίζεται ως ένα είδος νεύρωσης, το οποίο αναγκάζει το άτομο σε διαφορετική από τη φυσιολογική συμπεριφορά. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον ψυχολόγο Καρλ Γιουνγκ, μαθητή του Σίγκμουντ Φρόυντ. Χρησιμοποιείται κυρίως από την ψυχολογία βάθους. Γνωστά συμπλέγματα είναι το Οιδιπόδειο σύμπλεγμα, το σύμπλεγμα της Ηλέκτρας, το σύμπλεγμα ανωτερότητας ή κατωτερότητας. Στην καθημερινή γλώσσα χρησιμοποιείται και ο ξένος όρος κόμπλεξ.

2. Η ψυχική ασθένεια είναι ένα μοτίβο σκέψης ή συμπεριφοράς, ή μια ανωμαλία η οποία προκαλεί πόνο ή και ανικανότητα, και η οποία δεν είναι αναπτυξιακά ή κοινωνικά καθορισμένη. Η ψυχική ασθένεια καθορίζεται γενικά από ένα συνδυασμό του πώς ένα άτομο αισθάνεται, ενεργεί, σκέπτεται ή αντιλαμβάνεται. Είναι δυνατόν να σχετίζεται με συγκεκριμένες περιοχές ή λειτουργίες του εγκεφάλου ή και του υπόλοιπου νευρικού συστήματος, συχνά σε ένα κοινωνικό πλαίσιο. Η αναγνώριση και η κατανόηση των ψυχικών διαταραχών έχει τροποποιηθεί με το πέρασμα των χρόνων και ανά τον κόσμο και υπάρχουν ακόμη ποικίλοι ορισμοί, αποτιμήσεις και ταξινομήσεις, αν και καθορισμένα καθοδηγητικά κριτήρια χρησιμοποιούνται ευρέως. Σε πολλές περιπτώσεις, παρουσιάζεται μια συνέχεια μεταξύ ψυχικής υγείας και ψυχικής ασθένειας, πράγμα που κάνει τη διάγνωση δύσκολη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), πάνω από το ένα τρίτο των ανθρώπων στις περισσότερες χώρες αναφέρουν προβλήματα σε κάποιο σημείο της ζωής τους τα οποία ταιριάζουν στα κριτήρια διάγνωσης ενός ή περισσότερων από τις πιο συχνές ψυχικές διαταραχές.

Πηγές, Βιβλιογραφία: 

Μετάφραση 1 από: www.independent.co.uk
Μετάφραση 2 από: www.express.co.uk
Ελληνική Μετάφραση: Iatropedia.gr
Αμερικάνικη Ψυχιατρική Εταιρία www.psyxiatros.gr
1. The United States Department of Health and Human Services. Mental Health: A Report of the Surgeon General. "Chapter 2: The Fundamentals of Mental Health and Mental Illness." pp 39 [1] Retrieved May 21, 2012.
2. «Cross-national comparisons of the prevalences and correlates of mental disorders. WHO International Consortium in Psychiatric Epidemiology'». Bulletin of the World Health Organization 78 (4): 413–26. 2000. doi:10.1590/S0042-96862000000400003 (inactive May 26, 2013). PMC 2560724. PMID 10885160.
Συντάκτρια: Σοφία Ντρέκου - www.sophia-ntrekou.gr

Σχετικά Θέματα:

ΠΗΓΗ: http://www.sophia-ntrekou.gr
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.