Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ




Τμήμα του λεγόμενου «φακέλου της Κύπρου», που έως χθες υπήρχε στα υπόγεια της Βουλής, από σήμερα βρίσκεται επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, «αποκλειστικά για κοινοβουλευτικούς, ή επιστημονικούς, ή ιστορικούς σκοπούς», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε προ τριημέρου από του βήματος της Ολομέλειας ο κ. Ν. Βούτσης.
Πρόκειται, επισήμως, για 134 (κατά άλλη εκδοχή, 139) φακέλους, με περιεχόμενο κατ’ αρχήν τις καταθέσεις μαρτύρων στην ειδική εξεταστική επιτροπή που είχε συγκροτηθεί στη Βουλή στη δεκαετία του 1980. Κάθε ένας εξ αυτών των φακέλων, σύμφωνα με επίσημα χείλη, αποτελείται «από 60 έως 250 σελίδες με συνολικά 133 μαρτυρίες υπευθύνων, πρωταιτίων ή συμμετεχόντων» στα γεγονότα του ’74.
Τι δεν μεταφέρεται στην παρούσα συγκυρία στην Κύπρο; Είναι το δεύτερο τμήμα το εν λόγω φακέλου, το οποίο εμπεριέχει έγγραφα και υλικό που έχουν χαρακτηριστεί από κρατικές υπηρεσίες των Αθηνών ως «απόρρητα» ή και «άκρως απόρρητα». Οπως ο κ. Βούτσης σημειώνει με τόνο που υποδηλώνει «δέσμευση», θα υπάρξει αποχαρακτηρισμός του υλικού αυτού: «Στο προσεχές διάστημα, σε εύλογο διάστημα – ίσως να απαιτηθούν δύο, τρεις, τέσσερις μήνες», λέει. Το αποχαρακτηρισθέν υλικό, τότε, αναμένεται ν’ ακολουθήσει με τη σειρά του το ίδιο δρομολόγιο «Αθήνα -Λευκωσία» με εκείνο των 134 φακέλων του πρώτου μέρους.
Ολα θα αποχαρακτηριστούν, ώστε να αποδεσμευθούν; «Κάποια δεν είναι για αποχαρακτηρισμό, επιτρέψτε μου να έχω μια άποψη», λέει ο κ. Βούτσης. Οταν δε ρωτήθηκε από την «Κ» για την τύχη όσων παραμείνουν «απόρρητα» ή «άκρως απόρρητα», ο πρόεδρος είπε πως και αυτά θα φύγουν από τους χώρους του Κοινοβουλίου και θα βρίσκονται πλέον σε ευθύνη φύλαξης των αρμόδιων υπουργείων (του Εθνικής Αμυνας ή ενδεχομένως και του Εξωτερικών, σύμφωνα με εκτιμήσεις).
Η τελευταία αυτή ερώτηση αναφορικά με την τύχη των προφανώς εξαιρετικά σημαντικών εγγράφων δεν είναι τυχαία: Από την όλη διαδικασία αναζήτησης και κωδικοποίησης του υλικού, αποδείχθηκε ότι η «φύλαξή» του στα υπόγεια του Κοινοβουλίου ήταν όλα αυτά τα χρόνια επιεικώς προβληματική. Ηταν διασκορπισμένα σε διάφορους φωριαμούς, σε διαφορετικά δωμάτια και υπόγεια, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως τμήμα του υλικού της Ειδικής Επιτροπής για το Κυπριακό βρέθηκε σε φάκελο με πορίσματα άλλης εξεταστικής επιτροπής. Το χειρότερο όλων; Διαπιστώθηκε, κατά την έρευνα, πως έντεκα φάκελοι έλειπαν. Και εξακολουθούν να λείπουν. Αγνωστο παραμένει αν κάποιος κατάφερε να τους «αφαιρέσει», ή αν βρίσκονται καταχωνιασμένοι οπουδήποτε, ακόμα και σε αποθήκη ή ντουλάπα περιφερειακού κτιρίου της Βουλής.kathimerini.gr

ΠΗΓΗ:http://www.skitso.biz
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.