Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Η Σταφιδική Εξέγερση του 1935


Ο Ατέρμονος «Μεσοπόλεμος» της Αγροτιάς
(Γ΄ Επαυξημένη & Βελτιωμένη Έκδοση)
            Το βιβλίο του Ηλία Καραμπάτσου, «Η Σταφιδική Εξέγερση του 1935», αποτελεί ένα μνημείο των αγώνων των αγροτών της Βόρειας και Δυτικής Πελοποννήσου των αρχών του 20ου αιώνα. Η έγγραφη αποτύπωση των γεγονότων της δεύτερης μεγαλύτερης αγροτικής εξέγερσης μετά το Κιλελέρ, φιλοδοξεί να μετουσιωθεί σε παρακαταθήκη για τις νέες γενιές και σε ενθύμηση για τις παλαιότερες. Άποψή μας είναι πως τα καταφέρνει και στα δύο.
            Στις σελίδες του συγκεκριμένου βιβλίου ο αναγνώστης μπορεί να βρει την – με γλαφυρό τρόπο – περιγραφή της εκμετάλλευσης που υφίσταντο οι σταφιδοπαραγωγοί από τους μεγαλεμπόρους αγροτικών προϊόντων, τις τράπεζες και τις βιομηχανίες. Παράλληλα, εξηγείται η κρατική πολιτική σε σχέση με το ζήτημα της σταφίδας (πχ. η αδυσώπητη και παράλογη φορολόγηση των αγροτών και άρνηση σύναψης μεγάλης εμπορικής συμφωνίας με την ΕΣΣΔ για αγορά του συνόλου της ελληνικής παραγωγής) και το πώς αυτή ουσιαστικά οδήγησε στον μαρασμό του εθνικού προϊόντος. Κατά συνέπεια, όπως τονίζεται στις γραμμές του κειμένου, η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών της σταφίδας είχε καταδικαστεί να ζει στην ανέχεια.
            Όπως είναι επόμενο, ο αγροτικός κόσμος της περιοχής βρισκόταν σε αναβρασμό, ο οποίος σύντομα μετατράπηκε σε έμπρακτη αντίσταση απέναντι στη βαρβαρότητα των καπιταλιστών και του επίσημου αστικού κράτους. Καταλυτικό ρόλο, υπογραμμίζει ο συγγραφέας, στην οργάνωση του αγώνα έπαιξαν οι προοδευτικοί αγρότες, φορείς μαρξιστικών ιδεών, οι οποίοι είχαν πρόσφατα επιστρέψει από τις πολεμικές συρράξεις, που είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή της Σμύρνης το 1922. Αυτά τα πρωτοπόρα μέλη των σταφιδοπαραγωγών, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν μέλη του νεοσύστατου τότε ΣΕΚΕ/ΚΚΕ, αποτέλεσαν τους χαρισματικούς ηγέτες των εξεγέρσεων που ακολούθησαν.

            Η πορεία του κινήματος των σταφιδοπαραγωγών κορυφώνεται κατά τα έτη 1933 – 1935. Μεγάλες συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια στήνονται με ενθουσιασμό και θέρμη, σε πολλά μέρη της Πελοποννήσου, όπως το Αίγιο της Αχαΐας, όπου υπήρξαν και δύο νεκροί πρωτοπόροι, οι Μπακόπουλος και Ντρίνιας, ο Πύργος της Ηλείας και η Πύλος της Μεσσηνίας. Η ανταπόκριση του κόσμου (αγροτών και εργατών) θορυβεί την κυβέρνηση και τα τοπικά τμήματα των ενόπλων σωμάτων. Στις 26 Αυγούστου 1935 ξεσπά στην Πύλο η Μεγάλη Σταφιδική Εξέγερση, η κορωνίδα του κινήματος των σταφιδοπαραγωγών, την οποία πνίγουν στο αίμα οι δυνάμεις καταστολής του αστικού κράτους. Τη ζωή τους δίνουν οι πρωτεργάτες Χριστόπουλος, Πατσούρος και Τσαρπαλάς. Η «σπορά» των αγροτών πέφτει πλούσια στο αλώνι του αγώνα.
            Όλα τα παραπάνω, πλαισιώνονται και υποστηρίζονται στο βιβλίο του Ηλία Καραμπάτσου, από πλούσιο αρχειακό υλικό (άρθρα εφημερίδων, φωτογραφίες, βιβλιογραφικές αναφορές) και μαρτυρίες, τόσο ανθρώπων που έζησαν από πρώτο χέρι τα γεγονότα, όσο και συγγενών των πρωτεργατών του κινήματος της σταφίδας, που έδωσαν τη ζωή τους για το δίκιο τον αγροτών. Το βιβλίο αυτό, λοιπόν, αποτελεί ένα απαραίτητο απόκτημα για κάθε βιβλιοθήκη που θέλει να είναι πλήρης σε σχέση με τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας και του λαού της.        
Για περαιτέρω πληροφορίες και παραγγελίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη «Σύγχρονη Σκέψη».
Τιμή: 15€, Δωρεάν Αποστολή
Λεωφόρος Μεσογείων 27, Αθήνα, 115 26 | Τηλ.210-7711307, 6985928808

ΠΗΓΗ: 

 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.