Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Μεσσηνία: Ο μεγάλος σεισμός του 1886

Στις 27 Αυγούστου 1886 ισχυρός σεισμός (Μ=7,5) έπληξε την Ηλεία και την Μεσσηνία. Τα Φιλιατρά, οι Γαργαλιάνοι, η Λιγούδιστα και άλλα 123 χωριά καταστράφηκαν. 

Βλάβες υπέστησαν και ο Πύργος, η Μαραθόπολη, η Πύλος, η Καλαμάτα, η Κορώνη, η Μεθώνη, τα νησιά Στροφάδες κ.ά. 326 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 796 τραυματίστηκαν. 6000 σπίτια κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές βλάβες. 

Στην πλειόσειστη περιοχή (παραλία Αγριλίου) εκδηλώθηκε θαλάσσιο κύμα βαρύτητας. Στην περιοχή της Μαραθόπολης παρατηρήθηκαν διαρρήξεις στο έδαφος από τις οποίες ανάβλυζε γλυκό νερό. 

Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε: Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Πάτρα, Ιωάννινα και Ηράκλειο, ενώ έγινε αισθητός και σε Τεργέστη, Μάλτα, Συρία, Αλεξάνδρεια, Κάιρο και Μικρά Ασία. 

Οι μετασεισμοί που ακολούθησαν προκάλεσαν ακόμα περισσότερες βλάβες σε κτίρια. 

Εφημερίδα "Το Άστυ", 07.09.1886

"Εν Πύλω, 5η πρωινή 16 Αυγούστου 1886

Τρομώδης παλμός υποχθόνιος εξηγείριν αίφνης τήν βαθύ υπνωττούσαν πόλιν, φιβερός δέ τριγμός και δούπος υπόκωφος αγρίως αντήχησαν ανα τον σιγηλόν της νυκτός κράτος.

Φρικώδης στιγμή! Αι οικίαι δονούμεναι εσείοντο πρόρριζα, τα μεσότοιχα αυτών διερρώγοντα κατέπιπτον, τα σκεύη ανετρέποντο, οι εξωτερικοί τοίχοι κατεκρημνίζοντο, οι όροφοι και οι στεγαι κατεκάθηντο μετά πατάγου."

"Τα χωρία Οσμάν Αγά, Ρωμανού, Πύλα, Ίκλενα, Λέζαγα, Κουκουνάρα, Σγράπα, Χανδρινού, άλλα μεν καταστράφησαν εξ ολοκλήρου, αλλά δε σπουδαίας υπέστησαν βλάβας. Ολόκληροι οικογένειαι κατεπλακώθησαν εν ερειπίοις"

"... θα ήτο κακόβουλος η εκ μέρους μου η παραικώπησις των ονομάτων του δημάρχου - ιατρού της πόλεως (αναφέρεται στον Ηρακλή Τσικλητήρα) σπεύσαντος μετ΄εκτάκτου αληθώς προθυμίας ένθα η διπλή αυτού ιδιότης καθιστά την παρουσίαν του αναγκαίαν, του ιατρού Μετζελόπουλου, περιελθόντος μετά του πρώην δημάρχου Κυπαρίσση τα καταστρεφέντα χωρία και μετ΄εξαιρετικού ζήλου και δραστηριότητος παρασχόντων τας πρώτας βοήθειας τοις πάσχουσι, και του ανθυπιάτρου Μωραίτου ενεργητηκώτατον και τούτου λάβοντος μέρος και σπεύδοντος παντού όπου η φιλανθρωπεία τον εκάλει. Απονέμων τοις ανωτέρω δημοσίαν δικαίον έπαινον, ειλικρινώς συγχαίρω αυτοις. " 


Στις 15.08.1886 ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,5 της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την νοτιοδυτική Μεσσηνία. Ήταν 20 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, βράδυ Παρασκευής, όταν η γη άρχισε να σείεται και τα σπίτια να καταρρέουν. Ο σεισμός μέσα σε 30 δευτερόλεπτα είχε ισοπεδώσει σχεδόν τα πάντα, ενώ ακολούθησε μικρό τσουνάμι. 326 τουλάχιστον άνθρωποι σκοτώθηκαν και 800 τραυματίστηκαν, ενώ 6000 σπίτια κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές βλάβες. 



Δύο μέρες αργότερα φθάνουν τα πρώτα τηλεγραφήματα στην πρωτεύουσα, καθώς οι τηλεγραφικοί στύλοι έχουν καταρρεύσει. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί το μέγεθος της καταστροφής και τη ακριβώς έχει συμβεί στην Μεσσηνία. 

Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε: Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Πάτρα, Ιωάννινα και Ηράκλειο, ενώ έγινε αισθητός και σε Τεργέστη, Μάλτα, Συρία, Αλεξάνδρεια, Κάιρο και Μικρά Ασία. 


Οι μετασεισμοί που ακολούθησαν προκάλεσαν ακόμα περισσότερες βλάβες σε κτίρια. Οι εφημερίδες της εποχής προσπαθούν να αποτυπώσουν το μέγεθος της καταστροφής, μέσα από τα τηλεγραφήματα που φθάνουν από τις πληγείσες περιοχές, με τα οποία ζητείται απεγνωσμένα άμεση βοήθεια. 

Η κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη προσπαθεί να αντιδράσει, στέλνοντας πολεμικά πλοία με ανθρώπινο δυναμικό, σκηνές και ξυλεία στην περιοχή της Μεσσηνίας. Η καταστροφή όμως είναι τόσο μεγάλη, καθώς ολόκληρα χωρία και κωμοπόλεις έχουν κυριολεκτικά ισοπεδωθεί, που το φτωχό και μικρό κράτος δεν μπορεί να κάνει ουσιαστικά τίποτα. 


Η σταφιδική κρίση που ξέσπασε επτά χρόνια αργότερα, το 1893, ως απόρροια της μονοκαλλιέργειας και της μονοεξαγωγής της σταφίδας, σε συνάρτηση με τη γενική οικονομική δυσπραγία της χώρας και τις αντίξοες διεθνείς συγκυρίες, είχε σοβαρότατες δημοσιονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες. Ο αντίκτυπος της κρίσης αυτής αποτυπώθηκε στο σύνολο της κοινωνίας, ενώ ολόκληροι πληθυσμοί της Πελοποννήσου έφθασαν στα όρια της έσχατης ένδειας. Η ιστορική συγκυρία, κατά την οποία, ο καταστροφικός σεισμός που ισοπέδωσε την νοτιοδυτική Μεσσηνία, σε συνδυασμό με την σταφιδική κρίση που έπληξε κυρίως τις σταφιδοπαραγωγικές περιοχές της Ηλείας και της Μεσσηνίας λίγα χρόνια αργότερα, σε συνδυασμό με την τεράστια προσφορά εργασίας που προέκυψε στις ΗΠΑ στα τέλη του 19ου αιώνα, δημιούργησε ένα μεγάλο ρεύμα μετανάστευσης από την Ελλάδα προς τον νέο κόσμο, που άλλαξε την ανθρωπογεωγραφία της Πελοποννήσου. 














Πηγές: 
-«Atlas of isoseismal maps for strong shallow earthquakes in Greece and surrounding area (426BC – 1995)», Papazachos B.C., Papaioannou Ch. A., Papazachos C.B., Savvaidis A.S.(1997) 
-«The Earthquakes of Greece», Papazachos B.C., Papazachou C. (1997) 
-«Οι σεισμοί της Ελλάδας», των Παπαζάχου Β. & Παπαζάχου Κ. (2003) 
- Ιστότοπος: kato-minagia.blogspot.gr

ΠΗΓΗ: https://aristomenismessinios.blogspot.gr/2017/06/1886.html?m=1


Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.