Του Γιώργου Παπαδόπουλου – Τετράδη από το liberal.gr
Όταν το 2012 έφτασε στην εφημερίδα η είδηση για τη δημιουργία του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), που πιθανώς να συμμετείχε στα μνημόνια και τα δάνεια της Ελλάδας, οι ρεπόρτερς τον ξεκοκάλισαν και αυτό που αποκαλύφθηκε κυριολεκτικά μας τρόμαξε σε τέτοιο σημείο ώστε να πούμε ότι μεταξύ ΔΝΤ και ESM, το ΔΝΤ ήταν νηπιαγωγείο! Τώρα η κυβέρνηση πανηγυρίζει στην πιθανότητα να πέσει η Ελλάδα στα νύχια του!
Όσοι δεν ξέρουν τι εστί ESM δεν έχουν παρά να πληροφορηθούν από τους Κύπριους τι μνημόνιο υπέστη η Μεγαλόνησος από τον Μηχανισμό για την αύξηση της φορολογίας, τις περικοπές στις δημόσιες και κυβερνητικές δαπάνες και στις περικοπές του συστήματος Υγείας και των συντάξεων.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός, που αποτελείται από τις 17 χώρες της ευρωζώνης, δεν έχει εναλλακτικές όπως το ΔΝΤ, που για παράδειγμα στην Ελλάδα έδινε τη δυνατότητα να επιλέξει η χώρα αν θέλει δρόμο μεγαλύτερης φορολογίας με μεγαλύτερο κράτος ή μικρότερης φορολογίας με μικρότερο κράτος. Ξέρει μόνο λιτότητα.
Επίσης, δεν έχει πρόταση για πραγματική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως το ΔΝΤ που τη ζητάει επιτακτικά. Επιπροσθέτως, δεν ελπίζει κανείς σε έξωθεν πολιτική βοήθεια, έστω και για λόγους αντιπαλότητας στην ΕΕ, όπως κάνουν οι ΗΠΑ δια του ΔΝΤ.
Είναι ένα κλειστό κλάμπ, του οποίου προΐσταται η Γερμανία με ποσοστό συμμετοχής 27% επί του κεφαλαίου και ακολουθούν η Γαλλία με συμμετοχή 20% και η Ιταλία με 18%. Η Ελλάδα είναι 7η σε σειρά συμμετοχής, με 2,82% επί του κεφαλαίου (που είναι περίπου 700 δις ευρώ) που αντιστοιχούσαν σε 19.716.000.000 ευρώ με το ΑΕΠ που είχε το 2012 η χώρα. Αναλυτικά, η συνεισφορά των χωρών είναι:
Ο Μηχανισμός, λοιπόν, δίνει δάνεια σε χώρες της Ευρωζώνης που τα χρειάζονται, αλλά η διαχείριση των δανείων δεν αφήνεται στις δανειολήπτριες χώρες, όπως χαζοχαρούμενα ή ψευδολογώντας λέει η κυβέρνηση, χαρούμενη που θα βρεθεί στην ανάγκη του!
Όπως και το ΔΝΤ, ο Μηχανισμός απαιτεί συγκεκριμένες πολιτικές για τα χρήματα που δίνει ή για τη διαχείριση εκείνων που ήδη χρωστάει η χώρα. Και οι πολιτικές αυτές είναι αντικείμενα διαπραγμάτευσης με τη χώρα. Για όσους δεν ζουν ακόμα στη χώρα της Συριζοπίας, διαπραγμάτευση και συμφωνία σημαίνει μνημόνιο!
Με τον ESM δεν υπογράφει κανείς οποιοδήποτε μνημόνιο. Υπογράφει το μνημόνιο του Σόιμπλε αυτοπροσώπως! Γιατί, αν στην τρόικα ΔΝΤ- ΕΚΤ- Κομισιόν έχει κανείς την ευκαιρία να παίζει με τις διαφωνίες ΔΝΤ- Ευρώπης προς όφελός του (εκτός αν είναι σαν τους άσχετους Έλληνες κυβερνήτες που ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκαν αυτές τις διαφορές για όφελος της χώρας), στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό δεν μπορεί να κουνήσει ρούπι από την άγρια πολιτική λιτότητας της Γερμανίας. ESM ίσον Βερολίνο με έδρα το Λουξεμβούργο!
Επίσης, ενώ το ΔΝΤ απαιτούσε ένα γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους και μπορούσε να το χρησιμοποιεί κανείς αυτό σαν μέσο πίεσης και διαπραγμάτευσης, ο Μηχανισμός είναι της διαρκούς λιτότητας και της απομείωσης μέρους του χρέους το 2060 και βλέπουμε!!
Ο δρ Σόιμπλε, με όλη την άνεση που του παρέχουν αυτές οι γνώσεις, γιατί ο Μηχανισμός είναι (και) δικό του δημιούργημα, δήλωσε την περασμένη βδομάδα ότι αν δεν θέλει το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο παρόν τρίτο ελληνικό πρόγραμμα υπάρχει και η λύση του ESM.Ό,τι χειρότερο για την Ελλάδα. Αέναη λιτότητα υπό γερμανική μονοκρατορία!
Φυσικά, ο δρ Σόιμπλε όταν τα λέει αυτά έχει στο νού του το τέταρτο δάνειο με το αντίστοιχο μνημόνιο που θα πάρει η Ελλάδα, δεδομένου ότι είναι κατεστραμμένη τραπεζικά και δεν παράγει τίποτε εκτός από τεράστια ελλείμματα ιδιωτικού πλέον χρέους και μαϊμού- πλεονάσματα δημόσια από υπερφορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων, που έχει ημερομηνία λήξης, και στάση πληρωμών σε ιδιώτες.
Η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να πανηγυρίσει για τις δηλώσεις του, λες και απελευθερώθηκε η χώρα από κανέναν δυνάστη, μέχρι σημείου να αναρωτιέται κανείς αν τα μέλη της είναι εντελώς ανίδεα από τα δεδομένα που έβαλε ο χάρος στο τραπέζι ή αν τρομοκρατήθηκαν τόσο πολύ, που αποφάσισαν να το τερματίσουν σε ψέματα. Έτσι κι αλλιώς, κάθε μέρα ψεύδονται γι ο,τιδήποτε, σ αυτό θα κολλήσουν;
Ενώ, λοιπόν, ο δρ Σόιμπλε ήταν σαφής για «την απαίτηση νέων διαπραγματεύσεων», που σημαίνει συμφωνία άρα μνημόνιο, το πρωθυπουργικό γραφείο (μόνο η φυσιογνωμία Φλαμπουράρη αρκεί για να φανταστεί κανείς τη σοβαρότητα του) δήλωσε ότι «αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει άμεσα χωρίς νέα μέτρα, καθώς σήμερα η αντίθεση είναι δομική ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ»! Παρ’ τ’ αυγό και κούρευ’ το!
Όχι μόνο αυτό, αλλά ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, για να μην αφήσει καμιά αμφιβολία για το τι περιμένει τη χώρα δήλωσε ότι «αν αναλάβει ο Μηχανισμός το ρόλο του ΔΝΤ θα πρέπει να εφαρμόζονται ΑΙΣΘΗΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ»! Πώς είπατε;
Η χώρα, λοιπόν βρίσκεται μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδις με άσχετο καπετάνιο και πλήρωμα καφενόβιους. Και είναι τραγικό να ψάχνει κανείς να δει αν συμφέρει η Σκύλα από τη Χάρυβδι. Συμφέρει η ανταρσία. Και το πέταμα καπετάνιου και πληρώματος στη θάλασσα.
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.