( προπαντός των εχθρών)
Οι χειριστικοί μηχανισμοί έχουν φουλάρει τις μηχανές και ο λόγος του συστήματος κατακλύζει κάθε πτυχή της σύγχρονης ζωής. Γι αυτό πρέπει να αποκτηθεί η ικανότητα να αποσυντίθεται ο κυρίαρχος λόγος, να αποκαλύπτεται το τι λέγεται και τι συγκαλύπτει, να μην εγκολπώνονται κυρίαρχες ιδέες σαν τάχα απελευθερωτικές, να αποφεύγουμε να μην μας «καταπίνει» ο αντίπαλος. Εν πολλοίς μέχρι σήμερα και όχι χωρίς υπαιτιότητα της ίδιας, η σύγχρονη αριστερά γειτονεύει επικίνδυνα με τον κυρίαρχο λόγο της παγκοσμιοποίησης. Αυτή η γειτνίαση αν ψαχθεί καλύτερα θα αποκαλύψει ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος της αριστεράς έχει ενσωματωθεί και είναι ιδεολογικός προπομπός της παγκοσμιοποίησης. Όσο πιο γρήγορα ξεκολλήσει κανείς από τον κυρίαρχο λόγο τόσο πιο εύκολα θα μπορέσει να ορίσει μιαν αυτεξουσιότητα απέναντι στα συστημικά μπλοκ που ορθώνονται. Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι δα και πολύ δύσκολο να γίνει αυτό. Όποιος θυμάται οι πρώτες αντιδράσεις απέναντι στην παγκοσμιοποίηση είναι ονομαστεί «κίνημα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση» ή «αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα». Διάφορες δυνάμεις με ρίζες εντός του συστήματος και παρουσία στο κίνημα εκείνο έδιναν από τότε μάχη να δηλωθεί ως κίνημα για μια «εναλλακτική παγκοσμιοποίηση». Από τότε μεγάλο μέρος της ατζέντας του κινήματος ήταν «εναλλακτικό» κάπως συμπληρωματικό της προωθούμενης παγκοσμιοποίησης. Ο λόγος των εχθρών, που βαφτίζονται τάχα φίλοι μας, πρέπει να μελετιέται και να αποσυγκροτείται. Ακολουθούν δύο τέτοια παραδείγματα στα δύο σημειώματα που παραθέτουμε. Το πρώτο αφορά την «ιστορική» ομιλία Ομπάμα στο ίδρυμα Νιάρχος. Το δεύτερο είναι μια μικρή συλλογή από το πώς μιλούν οι υποστηρικτές του κλαμπ της παγκοσμιοποίησης, ποια γλώσσα μιλούν.
Οι διθύραμβοι για την «ιστορική» ομιλία του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα, οι προτροπές να τυπωθεί και να διδάσκεται στα σχολεία ήταν τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα της υποτέλειας και του θαυμασμού που νιώθουν ορισμένοι απέναντι στις ΗΠΑ. Ύμνοι για την ομιλία, κρυφός θαυμασμός για τους λογογράφους που του γράφουν τόσο ωραίες ομιλίες, τι άνεση και υπέροχο στυλ που έχει ο Μπάρακ. Έκλεψε τις καρδιές όλων, όσοι ήθελαν να γοητευθούν από τον χαρισματικό Ομπάμα που πριν αποχωρήσει φροντίζει να θωρακίσει τον λόγο της παγκοσμιοποίησης απέναντι στον Τραμπ που έρχεται.
Λίγη προσοχή δόθηκε στην ουσία της ομιλίας. Γιατί πέρα από το χάιδεμα των αυτιών των Ελλήνων «ιθαγενών», στην ομιλία υπήρχε ένα σκληρό μανιφέστο των απόψεων των ΗΠΑ για μια σειρά ζητήματα, ένα κείμενο δέσμευσης στις αρχές της παγκοσμιοποίησης, της αγοράς, της δημοκρατίας αλα ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ελευθερίας που αυτό παρέχει.
Το περίεργο είναι πως η ομιλία δεν έχει δημοσιευτεί στα ελληνικά, παρά τις εκκλήσεις να διδάσκεται στα σχολεία, και ο λόγος είναι απλός.
Ορισμένα λοιπόν αποσπάσματα που σκόπιμα έκαναν πως δεν άκουσαν τα ΜΜΕ και οι «υπεύθυνοι» πολιτικοί εξηγούν τα φαινόμενο…
«Μετά από οκτώ έτη διακυβέρνησης, πιστεύω ότι η θεμελιώδης επιθυμία να ζούμε με αξιοπρέπεια, να έχουμε τον έλεγχο των ζωών μας και του μέλλοντός μας, και η θέληση του «ανήκειν» είναι που καθορίζουν την πορεία των κοινοτήτων και των εθνών μας – αυτοί οι πόθοι είναι καθολικοί. Καίνε σε κάθε ανθρώπινη καρδιά.
Αυτός είναι ο λόγος που ένας Έλληνας ιερέας στην κορυφή ενός βουνού ύψωσε τη σημαία της ανεξαρτησίας. Είναι ο λόγος που λαοί, από την Αμερική έως την Αφρική και την Ασία, αποτίναξαν τον ζυγό της αποικιοκρατίας. Ο λόγος που οι άνθρωποι πίσω από το «σιδηρούν παραπέτασμα» βάδισαν αλληλέγγυοι και γκρέμισαν εκείνο το τείχος, για να ενωθούν μαζί σας σε μια μεγάλη ένωση των δημοκρατιών. Είναι ο λόγος που, σήμερα, υποστηρίζουμε το δικαίωμα των Ουκρανών να επιλέξουν το πεπρωμένο τους. Ο λόγος που γινόμαστε εταίροι με τους Τυνησίους και το λαό της Μιανμάρ καθώς πραγματοποιούν ιστορικές μεταβάσεις στη δημοκρατία».
[…]
«Περισσότερη δημοκρατία είναι καλή για τους λαούς του κόσμου, αλλά είναι επίσης καλή για την εθνική ασφάλειά μας. Για τον λόγο αυτό και οι πιο στενοί φίλοι της Αμερικής είναι δημοκρατίες όπως η Ελλάδα. Είναι γιατί στεκόμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ, μια συμμαχία των δημοκρατιών».
[…]
«Τα τελευταία χρόνια, έχουμε κάνει ιστορικές επενδύσεις στο ΝΑΤΟ, αυξάνοντας την παρουσία της Αμερικής στην Ευρώπη, και το σημερινό ΝΑΤΟ –η μεγαλύτερη συμμαχία του κόσμου– είναι περισσότερο ισχυρό και σε ετοιμότητα από ποτέ. Και είμαι βέβαιος ότι ακριβώς όπως η δέσμευση της Αμερικής για την υπερατλαντική συμμαχία έχει διαρκέσει για επτά δεκαετίες –είτε ήταν κάτω από μια δημοκρατική ή ρεπουμπλικανική κυβέρνηση– αυτή η δέσμευση θα συνεχιστεί, συμπεριλαμβανομένης της εγγύησής μας και της υποχρέωσης βάσει συνθήκης να υπερασπιζόμαστε κάθε σύμμαχο».
[…]
«Και στις προηγμένες οικονομίες, υπάρχουν κατά περιόδους κινήματα τόσο από την Αριστερά όσο και από τη Δεξιά για να μπει ένα τέρμα στην ολοκλήρωση, και να απωθηθεί η τεχνολογία, και να γίνει προσπάθεια να επανέλθουν εργασίες και βιομηχανίες που έχουν εξαφανιστεί για δεκαετίες. Έτσι, αυτή η ώθηση για μία απόσυρση από έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο είναι κατανοητή. Εάν οι άνθρωποι θεωρήσουν ότι χάνουν τον έλεγχο του μέλλοντός τους, θα αντιδράσουν. Το έχουμε δει εδώ στην Ελλάδα. Το έχουμε δει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το έχουμε δει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το είδαμε στην ψηφοφορία στη Μεγάλη Βρετανία για έξοδο από την Ε.Ε.».
[…]
«Έτσι, σταθερά πιστεύω ότι η καλύτερη ελπίδα για την ανθρώπινη πρόοδο παραμένουν οι ελεύθερες αγορές που συνδυάζονται με τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά έχω υποστηρίξει ότι η τρέχουσα πορεία της παγκοσμιοποίησης απαιτεί μια διόρθωση πορείας».
[…]
«Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένουν ένα από τα μεγάλα πολιτικά και οικονομικά επιτεύγματα της ιστορίας της ανθρωπότητας. (Επιδοκιμασία.) Και σήμερα περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος χρειάζεται μια Ευρώπη που να είναι ισχυρή, ακμάζουσα και δημοκρατική».
Ο Τσίπρας στο κλαμπ της «παγκοσμιοποίησης»
Σήμερα, λοιπόν, η Ελλάδα υποδέχεται έναν Αμερικανό Πρόεδρο που καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του υπερασπίστηκε με σθένος τις αξίες αυτές. Που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα όλων των πολιτών ανεξάρτητα από το χρώμα, τη θρησκεία ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό. […]
Συμφωνήσαμε, λοιπόν, ότι το να αποκτήσουν ξανά οι σύγχρονες κοινωνίες ελπίδα και προοπτική, είναι η μόνη απάντηση, απέναντι σε ένα ανερχόμενο ρεύμα σκεπτικισμού και εθνικής περιχαράκωσης, που απειλεί τις σύγχρονες δημοκρατίες. […]
Και θέλω, με την ευκαιρία, να αναγνωρίσω και δημόσια τον ρόλο και την συνεισφορά του Προέδρου Ομπάμα, εκείνες τις κρίσιμες ώρες – να αναγνωρίσω την ηθική και πολιτική στήριξη που παρείχε στην κυβέρνηση μου στην προσπάθεια να υπάρξει μια θετική διέξοδος. […]
Ο δεύτερος λόγος, για τον οποίο είμαι αισιόδοξος, είναι ότι έχω γνωρίσει από κοντά την Άνγκελα Μέρκελ, το ίδιο και ο Μπαράκ Ομπάμα. Ήμασταν στενά συνδεδεμένοι όλο το διάστημα της μεγάλης προσφυγικής κρίσης. Είχα μια πολύ καλή συνεργασία και έχω διαμορφώσει τη γνώμη ότι είναι μια πολιτικός με αίσθημα της ευθύνης απέναντι στην Ευρώπη και στο μέλλον της Ευρώπης και όχι μόνον με ευθύνη απέναντι στη Γερμανία ή στο εσωτερικό του κόμματός της.
Αλέξης Τσίπρας, κοινή συνέντευξη τύπου με Ομπάμα
Αντιφώνηση Ομπάμα
Αλέξη, θέλω να σε ευχαριστήσω για την προσήλωσή σου στη Συμμαχία μας και για τη σημερινή μας, βεβαίως, εργασία. […]
Πέραν, όμως, των οικονομικών θεμάτων, συζητήσαμε με τον Πρωθυπουργό τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Δράττομαι της ευκαιρίας για να συγχαρώ την Ελλάδα, γιατί είναι μία από τις πέντε μόνο χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ που συνεχίζει να δαπανά 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα. Και αυτό το έπραξε η Ελλάδα, ακόμη και σ’ αυτές τις δύσκολες οικονομικά εποχές. […]
Συζητήσαμε τη σημασία της διατήρησης σε ισχύ των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, έως ότου η Ρωσία εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της βάσει της Συμφωνίας του Μινσκ. […]
Κάποιοι θέλουν να περιορίσουμε τα φαινόμενα της παγκοσμιοποίησης, να χαλιναγωγήσουμε τους θεσμούς μας, να βάλουμε σε μια τάξη τους θεσμούς μας, να ικανοποιήσουμε τις άμεσες ανάγκες του ανθρώπου. Και, πολλές φορές, έχουμε και θέματα εθνικής ταυτότητας, θρησκευτικής ταυτότητας, πολιτισμικής ταυτότητας.
Κοινό άρθρο Μέρκελ – Ομπάμα στο γερμανικό περιοδικό «WirtschaftsWoche»
Το μέλλον ήδη συμβαίνει και δεν θα υπάρξει επιστροφή στον κόσμο πριν από την παγκοσμιοποίηση. […]
Οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία να φτιάξουν την παγκοσμιοποίηση βάσει των αξιών και των ιδεών τους. […]
Το οφείλουμε στις επιχειρήσεις και τους πολίτες μας, ακόμη και σε ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα, να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας.
Μέρκελ για εκλογή Τραμπ
Η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνδέονται με αξίες, τη δημοκρατία, την ελευθερία, τον σεβασμό του νόμου, της αξιοπρέπειας του ανθρώπου ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός του, τη θρησκεία του, το φύλο του, τον σεξουαλικό προσανατολισμό του ή τις πολιτικές πεποιθήσεις του. Είναι στη βάση αυτών των αξιών που προτείνω μια στενή συνεργασία με τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ.
Καλό είναι να μάθουμε να αναγνωρίζουμε την γλώσσα φίλων και εχθρών…
ΠΗΓΓΗ: http://www.e-dromos.gr, http://blogvirona.blogspot.gr/
Ανάρτηση από:
geromorias.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.