«Ο πολιτισμός, η πνευματική μας κληρονομιά, σε εποχές κρίσης και οικονομικής στενότητας, είναι η προστασία μας και η ασπίδα μας. Και είναι παρηγοριά μεγάλη. Είναι ο πλούτος μας. Όταν λοιπόν βλέπω ότι αυτός ο πλούτος, αντί να διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού, σε δύσκολους καιρούς, σκορπίζεται, πατιέται, περιφρονιέται, όχι ως καλλιτέχνης πια, αλλά ως άνθρωπος, ως Ελληνίδα, λυπάμαι για τη χώρα μου. Την πονάω τρομερά. Με πιάνει πόνος για την χώρα μου».
Με αυτά τα λόγια σχολίασε η ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου, την τοποθέτηση του Γιαν Φαμπρ στην θέση του επικεφαλής του Φεστιβάλ Αθηνών, μιλώντας στην εκπομπή «ό,τι πεις εσύ «(Γιώργος Γκόντζος) στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων.
Τόνισε επίσης πως «αυτή η συμπεριφορά είναι περιφρονητική. Είναι σαν να ήρθαν στην αποικία οι ξένοι. Αυτό ένιωσα» .
Αναφερόμενη συνολικά στην αντιμετώπιση απέναντι στον θεσμό του Φεστιβάλ, απλήρωτοι καλλιτέχνες κ.λ.π. μίλησε για «επιθετική αδιαφορία».
Απαντώντας σε ερώτηση – «αφού η Τέχνη, ο πολιτισμός, δεν έχουν σύνορα γιατί είναι αντίθετη στην παρουσία του Γ.Φαμπρ, είπε:
"Παντού είναι ξένοι.Στο Μουσείο Μπενάκη, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Κέντρο Κινηματογράφου…Υπάρχει τέτοια ένδεια στην Ελλάδα; Δεν έχω πρόβλημα να είναι ξένος.Δεν με πιάνει ένας εθνικισμός. Αλλά όταν σε βασικά Ιδρύματα στη χώρα μας είναι όλοι ξένοι; Αναρωτιέμαι ,δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας;".
Για την «πολυπολιτισμικότητα» του Φεστιβάλ σύμφωνα και με δήλωση του Γ.Φάμπρ, απάντησε:
"Πολυπολιτισμικό; Μα πως, αφού θα είναι μόνο Βέλγοι φέτος και του χρόνου;"
Για την κίνηση αυτή του υπουργείου Πολιτισμού είπε :
"Δεν ξέρω τον λόγο ,δεν θέλω να σκέφτομαι άλλα πράγματα,τόση ασχετοσύνη,τόσο άσχετοι με τον πολιτισμό,δεν πιστεύω ότι υπήρξε δόλος.."
Ακούστε την συνέντευξη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.