Θέμα μεγατόνων έχει ξεσπάσει στην αμερικανική πολιτική σκηνή καθώς φαίνεται ότι ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Αριζόνα, Τζον Μακέιν, έλαβε μια γενναία χορηγία από τη Σαουδική Αραβία.Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Ινστιτούτο Μακέιν για την Παγκόσμια Ηγεσία» έλαβε δωρεά 1.000.000 δολαρίων από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας το 2014.
Οι αμερικανικοί ομοσπονδιακοί νόμοι απαγορεύουν κάθετα τις δωρεές από το εξωτερικό σε προεκλογικές εκστρατείες, ωστόσο, η απαγόρευση αυτή δεν συμπεριλαμβάνει τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ακόμα κι εάν αυτοί φέρουν το όνομα ενός εν ενεργεία γερουσιαστή.
Αν και τυπικά δεν έχει παραβιαστεί κάποιος νόμος, το ίδρυμα του Μακέιν διασυνδέεται με την εκστρατεία επανεκλογής του γερουσιαστή μιας και ο άνθρωπος που συλλέγει τα χρήματα για την προεκλογική εκστρατεία είναι το ίδιο πρόσωπο που εμφανίζεται ως εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Μακέιν.
Εννοείται ότι δεν άργησε πολύ για να διασυνδεθεί η επίσκεψη Μακέιν στη Συρία, στις 27 Μαΐου 2013, με αυτή τη χορηγία της Σαουδικής Αραβίας.
Στις 27 Μαΐου 2013 ο Τζον Μακέιν είχε επισκεφθεί «μυστικά» υποτίθεται τη Συρία και είχε συναντηθεί με τους ηγέτες της υποστηριζόμενης από τη Σαουδική Αραβία ισλαμιστικής ένοπλης «επανάστασης», τους ίδιους που αργότερα θα τους μάθουμε όλοι μας ως τζιχαντιστές.
Ο Μακέιν είχε εισέλθει στη Συρία μέσω Τουρκίας και έμεινε δύο ώρες σε συριακό έδαφος, κοντά στην πόλη Ιντλίμπ, για να συναντήσει τους «ηγέτες των επαναστατών».
Από εκείνη τη συνάντηση ο Μακέιν είχε ζητήσει να εφαρμοστεί η σημερινή γραμμή Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας, δηλαδή μια επιθετική στρατιωτική δράση ενάντια στην κυβέρνηση της Δαμασκού, η δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη βόρεια Συρία, όπως και να εξοπλιστούν οι «αντάρτες».
Ο Μακέιν κατηγορήθηκε αργότερα ότι δύο από τους «ηγέτες» που συνάντησε ήταν οι μετέπειτα αρχηγοί της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Για την ακρίβεια, κατηγορήθηκε ότι συναντήθηκε με τον «χαλίφη» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι και τον επίσης τζιχαντιστή μέλος της ηγεσίας του ISIS Μουαχμάντ Νουρ.
Αν και αυτή η επίσκεψη του Μακέιν είχε γίνει εν αγνοία του Λευκού Οίκου, όλοι έσπευσαν να χρεώσουν τα γεωπολιτικά παιχνίδια του ρεπουμπλικανού γερουσιαστή και υποψηφίου Προέδρου των ΗΠΑ στην κεντρική αμερικανική πολιτική, πράγμα που από ό,τι φαίνεται δεν ισχύει.
Προφανώς και ο Μακέιν είχε δική του ατζέντα, διαφορετική από τον Λευκό Οίκο, ίσως να προσπαθούσε να πιέσει και τις ΗΠΑ να εισβάλουν στη Συρία, κάνοντας τα χατίρια των χορηγών του.
«Οι ξένες κυβερνήσεις απαγορεύεται να χρηματοδοτούν τις εκστρατείες των υποψηφίων και τα πολιτικά κόμματα», δήλωσε ο Κρεγκ Χόλμαν του οργανισμού Δημόσιος Πολίτης και συνέχισε: «Να χρηματοδοτούν [ξένες κυβερνήσεις] τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς των βουλευτών είναι το επόμενο καλύτερο πράγμα».
Ωστόσο, εδώ από ό,τι φαίνεται δεν είναι μόνο ο Τζον Μακέιν που τα «πήρε» από τη Σαουδική Αραβία.
Και το Ίδρυμα Κλίντον, για παράδειγμα, έχει λάβει δωρεές από πολλές ξένες κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και η Σαουδική Αραβία.
Μάλιστα το Ίδρυμα Κλίντον, που ιδρύθηκε το 1998, έχει δεχτεί δεκάδες εκατομμύρια από ξένες κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, ακόμα κι όταν η Χίλαρι Κλίντον υπηρετούσε ως υπουργός Εξωτερικών υπό τον Πρόεδρο Ομπάμα.
Το Ίδρυμα Κλίντον έχει απαντήσει ότι η Χίλαρι Κλίντον δεν εμπλεκόταν στο έργο του όσο υπηρετούσε ως υπουργός Εξωτερικών και τα μεγάλα ποσά των δωρεών από τη Σαουδική Αραβία δεν επηρέασαν την πολιτική της χώρας απέναντι στο Ριάντ.
Αυτό που εγείρει υποψίες σε ό,τι αφορά το Ίδρυμα του Μακέιν, είναι ότι αν και είχε λάβει τα χρήματα το 2014 δεν δημοσίευσε την εν λόγω δωρεά, από την Πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας, στην ιστοσελίδα του παρά μόνο όταν την αποκάλυψε το Bloomberg.
Θέμα είναι και ο χρόνος της δωρεάς, ο οποίος συμπίπτει με την αυξανόμενη ψυχρότητα της κυβέρνησης Ομπάμα με τη Σαουδική Αραβία και ενώ ήταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις του Λευκού Οίκου με το Ιράν, τον μεγάλο εχθρό της Σαουδικής Αραβίας.
πηγηή:http://tanea-diaspora.net/, https://vimasaronikou.wordpress.com
Ανάρτηση από:
geromorias.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.