Τα «κακά παιδιά»: Τσίπρας-Πούτιν. Σκίτσο του Marian Kamensky [www.cartoonmovement.com |
Με τίτλο «Στο δίκτυο των Ρώσων ιδεολόγων» και υπότιτλο «Ισχυροί Ρώσοι θέλουν να διασπάσουν την ΕΕ και μάχονται ώστε η Μόσχα να αποκτήσει ηγεμονική θέση. Πώς επηρεάζουν την ελληνική κυβέρνηση» η εφημερίδα Die Zeit παρουσιάζει περίπου 700 εμπιστευτικά e-mail, προϊόν υποκλοπής.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι Ρώσοι στόχο έχουν να συνάψουν στρατηγικές και ιδεολογικές συμμαχίες με Ευρωπαίους που λαμβάνουν αποφάσεις σαν μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στην ΕΕ.
Ειδικότερα, στα e-mails ένα πρώην στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα αναφέρει τις στενές σχέσεις που διατηρούν Ρώσοι ολιγάρχες, όπως ο Μαλοφέγιεφ και ιδεολόγοι, όπως ο Αλεξάντερ Ντούγκιν με σημαντικούς Έλληνες πολιτικούς. Τα mail που υποκλάπηκαν δίνουν πληροφορίες για το πώς αντιευρωπαϊστες Ρώσοι ιδεολόγοι κάνουν επαφές και προσπαθούν να επηρεάσουν πολιτικούς χωρών της ΕΕ.
Στη λίστα πάνω-πάνω συμπεριλαμβάνεται ο Πάνος Καμμένος, ο νέος Έλληνας υπουργός Αμυνας. Το ντοκουμέντο με τον τίτλο «τελική λίστα Ελλήνων» περιλαμβάνει 90 ονόματα. Μαζί με το όνομα του Πάνου Καμμένου εμφανίζονται ονόματα δικηγόρων, επιχειρηματιών και πολιτικών.
Τα mail που υποκλάπηκαν προέρχονται από την ηλεκτρονική διεύθυνση του Georgi Gawrisch, ο οποίος ανήκει στον στενό κύκλο του ρώσου Αλεξάντερ Ντούγκιν, του ιδεολόγου της νέο-ευρασιατικής Ρωσίας, που υπηρέτησε σαν γ΄ γραμματέας της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα από το 2009 έως το 2013. Σε αυτό το χρονικό διάστημα δημιούργησε ένα μεγάλο δίκτυο στην Ελλάδα με πολλά άτομα, που έφταναν μέχρι και συνεργάτες της αμερικανικής πρεσβείας, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και σύμφωνα με την εφημερίδα διατηρούσε επαφές τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τους ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με τη Zeit ο Gawrisch αναζητούσε «φίλους» και στη Χρυσή Αυγή.
Τον Φεβρουάριο του 2014 ο Ντούγκιν σε mail στον Gawrisch εππισυνάπτει λίστα προσώπων που θα ήταν σε θέση να δημιουργήσουν ένα «ελίτ κλαμπ» ή «μια ομάδα για την επιρροή της πληροφόρησης υπέρ της Ρωσίας». Σύμφωνα με το mail με αυτά τα πρόσωπα συναντήθηκαν προσωπικά ο ίδιος ο Ντούγκιν ή κάποιος από τους αντιπροσώπους του.
Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» σημαντική είναι η επαφή του Ντούγκιν και με τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Η γερμανική εφημερίδα γράφει ότι ο Κοτζιάς ανέθεσε πολλές εργασίες όπου αναλύεται η σχέση του ελληνικού λαού αναφορικά με τη Ρωσία και στη συνέχεια τις έστειλε τον Ιούνιο του 2013 κατευθείας στον Gawrisch.
Σε έρευνα με το ερώτημα: «Ποια χώρα είναι πιο κοντά στην Ελλάδα;», για το έτος 2012 καταγράφεται πως σχεδόν 40% θεωρούν πως η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος φίλος της Ελλάδας, 24% η Γαλλία και λίγο παραπάνω από 1% η Γερμανία. Ο Κοτζιάς έγραψε ως συμπέρασμα: «Η Ρωσία είναι για τους Έλληνες ένας πιθανός στρατιωτικός και οικονομικός σύμμαχος, τον οποίο σέβονται και γνωρίζουν σχετικά καλά».
WSJ: Υπάρχει και η πιθανότητα να μπει στο παιχνίδι ο Πούτιν
Για έναν κίνδυνο που προέκυψε τα τελευταία χρόνια με την ουκρανική κρίση και μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Ευρωζώνης με την Ελλάδα, κάνει λόγο η Wall Street Journal.
Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι η απάντηση στο πόσο μακριά θα μπορούσαν να τον φτάσουν οι ευρωπαίοι απέναντι στις απαιτήσεις του Αλέξη Τσίπρα είναι σημαντική γιατί υπάρχει μια παράμετρος που μπορεί να επηρεάσει τα γεγονότα.
«Η πιθανότητα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, που βρίσκεται σε κόντρα με τη Δύση λόγω των κυρώσεων για την ουκρανική κρίση, να μπει στο παιχνίδι και να στηρίξει την Ελλάδα, εάν παραγκωνιστεί από τους εταίρους γείτονές της», σημειώνει το άρθρο. «Πολλοί Έλληνες παραδοσιακά θεωρούν συμμάχους τους Ρώσους, ως χριστιανοί ορθόδοξοι. Ίσως ο κ.Πούτιν -που την Τρίτη προσκάλεσε στη Μόσχα τον Αλέξη Τσίπρα- μπορεί να φέρει πιο κοντά στην τροχιά επιρροής του την Αθήνα . Υπό αυτήν την έννοια, η Ελλάδα είναι ένα αεροπλανοφόρο στην καρδιά της Μεσογείου».
Ένα ακόμη ερώτημα είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα, «αν όντως ο Τσίπρας θέλει να σπάσει τα δεσμά του πελατειακού κράτους και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Αν το θέλει ίσως απαντηθούν κάποια ελληνικά αιτήματα. Αν όχι, τότε οι Ευρωπαίοι ενδεχομένως να πάρουν το ρίσκο και απομακρύνουν την Ελλάδα».
[Πηγή: www.reporter.gr, 07/02/2014]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.