Φωτό: Διατροφικό πρόγραμμα για τη μπανάνα Dole σε Δημοτικό σχολείο στην Ηλεία[2]:
Το υπουργείο Παιδείας[1] με έγγραφο που απέστειλε προς τα Δημοτικά Σχολεία ενημερώνει πως, η εταιρία ΝΤΟΛ ΕΛΛΑΣ Ε.Π.Ε., προτίθεται να υλοποιήσει για τρίτη συνεχή χρονιά κατά το σχολικό έτος 2013-2014, ένα πρόγραμμα διατροφής στα Δημόσια Δημοτικά Σχολεία της χώρας».
Το πρόγραμμα, σύμφωνα με το ΥΠ. Π., στοχεύει στην ανάδειξη της υψηλής διατροφικής αξίας των φρούτων στις ηλικίες 6-12 ετών, όπου αυτά είναι πλέον απαραίτητα και ωφέλιμα. Το πρόγραμμα αυτό, τονίζει το υπουργείο, υλοποιήθηκε με επιτυχία κατά τις δύο προηγούμενες σχολικές χρονιές 2011-2012 και 2012-2013 στους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης.
Μέσω του προγράμματος θα γίνεται παράλληλα, δωρεάν διανομή φρούτων (μπανάνα) στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων καθώς και εντύπων ψυχαγωγικού και ενημερωτικού περιεχομένου.
Επιπροσθέτως υπογραμμίζει το υπουργείο Παιδείας, η ΝΤΟΛ ΕΛΛΑΣ Ε.Π.Ε., ευαισθητοποιημένη από τις ιδιαίτερα δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο, προτίθεται να προβεί στην αποστολή φρούτων σε οικογένειες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, προκειμένου να συμβάλει στην κάλυψη των διατροφικών τους αναγκών.
Το υπουργείο Παιδείας καλεί τους οικείους Σχολικούς Συμβούλους καθώς και τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων «όπως μεριμνήσουν για την ενημέρωση των μαθητών στο πλαίσιο του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης για τα οφέλη της καθημερινής κατανάλωσης φρούτων και κατ’ επέκταση, στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, με στόχο την υιοθέτηση της υγιεινής διατροφής».
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι προαιρετική.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:
1. Το Υπουργείο Παιδείας κλείνει συμφωνία με την ΝΤΟΛ ΕΛΛΑΣ ΕΠΕ, εταιρία που έχει στην κατοχή της φυτείες στη Λατινική Αμερική, εισάγει και εμπορεύεται μπανάνες, προκειμένου να τις προωθήσει μέσω της διαφήμισής της σε σχολεία. Μαθητές που θα ξεφλουδίσουν το εισαγώγιμο προϊόν της θα γίνουν οι ανεπίσημοι διαφημιστές της. Το κερασάκι στην τούρτα θα είναι το πρόγραμμα διατροφής μαζί με τη διανομή μπανάνας. Αυτοί θα έρθουν και στα σχολεία μας. Είναι η μπανάνα η απόλυτη τροφή και οι διατροφολόγοι της εταιρίας οι μοναδικοί γνώστες της ανθρώπινης υγείας; Για μια τσάμπα μπανάνα να γίνουν τα παιδιά διαφημιστές της εταιρίας;
2. Την ώρα που η χώρα χειμάζεται και η στήριξη της τοπικής οικονομίας είναι εθνική υπόθεση, το Υπουργείο Παιδείας προωθεί πρόγραμμα με εταιρεία εισαγωγής μπανάνας στα σχολεία, στα πλαίσια του προγράμματος υγιεινής διατροφής. Αντί να προωθείται η κατανάλωση από τα παιδιά των ελληνικών φρούτων, όπως πορτοκάλια, μήλα και τόσα άλλα που παραμένουν αδιάθετα, το Υπουργείο επιλέγει να προωθήσει ένα εισαγόμενο φρούτο, μέσω μάλιστα μιας συγκεκριμένης εταιρείας εισαγωγής. Χάθηκαν τα εγχώρια φρούτα και λαχανικά; Χάθηκε το αμύγδαλο, το καρύδι, το βερίκοκο, το ροδάκινο, η ντομάτα, το μαρούλι, το αγγούρι, το μήλο, το πορτοκάλι ,το μανταρίνι; Χάθηκε το γάλα, το τυρί,το γιαούρτι;
3. Το Υπουργείο Παιδείας, ως διαμεσολαβητής, προβάλει και προωθεί τις εισαγωγές μιας εταιρείας με μπανάνες, που δεν είναι και τόσο «αθώα», αφού μάλιστα έχει καταδικαστεί η εταιρεία στην Αμερική για την χρήση επικίνδυνων εντομοκτόνων στις μπανάνες της. Μετά από δυο χρόνια συνεργασίας το Υπουργείο Παιδείας δεν άκουσε τίποτε για την πολυεθνική[3] που συνεργάζεται; Μια απλή πλοήγηση στο διαδίκτυο θα το ενημέρωνε:
Αρκεί κάποιος να παρακολουθήσει το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Σουηδού Φρέντρικ Γκέρτεν με τίτλο «Bananas» για να δει πώς η μεγαλύτερη φρουτοπαραγωγική εταιρεία του κόσμου δηλητηρίαζε εν γνώσει της τους εργαζόμενους των φυτειών στη Νικαράγουα, οι οποίοι κατέστησαν όλοι ανίκανοι προς τεκνοποίηση εξαιτίας των τοξικών παρασιτοκτόνων που χρησιμοποιούσε η εταιρεία στις φυτείες της. Η ταινία καταγράφει την πρώτη ιστορική δίκη στο ανώτατο δικαστήριο του Λος Άντζελες και τελειώνει με την ετυμηγορία των ενόρκων. Η ετυμηγορία ωστόσο τελεί ακόμα υπό έφεση. Όσο για τον Σουηδό δημιουργό του ντοκιμαντέρ, μέχρι σήμερα δέχεται μηνύσεις από την εν λόγω εταιρεία για να σταματήσει η κυκλοφορία του. Μία απαγορευμένη ταινία που η εταιρία σίγουρα δεν θα ήθελε να δει κανένας γονέας των μαθητών των σχολείων που επισκέπτονται οι αντιπρόσωποί της , με τη σύμφωνη δυστυχώς γνώμη του Υπουργείου Παιδείας. (πηγή:www.skaipatras.gr ).
(πηγή: Σχετική ανακοίνωση του Π.Α.Μ.Ε. Εκπαιδευτικών Ιωαννίνων)
4. Το Υπουργείο Παιδείας με συνοπτικές διαδικασίες στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης και με πρόσχημα την «Υγιεινή Διατροφή» αποκαλύπτει σε όποιον ακόμη δεν έχει καταλάβει τι κρύβεται πίσω από τις βαρύγδουπες λέξεις «καινοτομία», «πρωτοβουλία», «κοινωνική ευθύνη», «προγράμματα», «συνεργασία με φορείς», κλπ) …των εγγράφων από τους «δείκτες» και τα «κριτήρια» της επιχειρούμενης «αξιολόγησης της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού» όπως φαίνονται μέσα απ’ τα δημοσιευμένα κείμενα του Υπουργείου.
· Σε μια στιγμή που η χώρα χειμάζεται,
· Σε μια στιγμή που η στήριξη της τοπικής οικονομίας είναι εθνική υπόθεση, σε μια στιγμή που τα ελληνικά φρούτα, πορτοκάλια, μήλα, ακτινίδια και τόσα άλλα μένουν αδιάθετα,
· Το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, ως διαμεσολαβητής, κάνει πλάτη στις εισαγωγές μιας εταιρείας με Μπανάνες που στο διαδίκτυο φαίνεται, πως δεν είναι και τόσο αθώα σε ποιότητα αγαθών, όπου σε άλλες χώρες μεταξύ αυτών και στην Αμερική έχει καταδικαστεί γι’ αυτό!!!
· Καλούμε τους γονείς, τους σχολικούς συμβούλους, τους διευθυντές και κάθε συνάδελφο και Σύλλογο Διδασκόντων να σταθούν στο ύψος του λειτουργήματός τους, να αποτρέψουν τέτοιες ενέργειες.
· Είμαστε παιδαγωγοί, επιστήμονες κι εκπαιδευτικοί κι όχι «Dealer» της ΝΤΟΛ ή της κάθε άλλης εταιρείας.
· Καλούμε επίσης τους συνεταιρισμούς, τους ντόπιους παραγωγούς πορτοκαλιών σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, τους συλλόγους γονέων να πάμε στα σχολεία και να μοιράσουμε δωρεάν πορτοκάλια ώστε τα παιδιά να μάθουν να σιτίζονται με αγνά ντόπια προϊόντα, στηρίζοντας έτσι και την τοπική κοινωνία.
Γ. ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ
[2] http://blogs.sch.gr/dimchav/2012/12/20/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE-%CE%BC%CE%B5-%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CF%82/
[3]Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της:
Ιδρύθηκε στη Χαβάη το 1851, Dole Food Company, Inc, με το 2010 έσοδα ύψους 6,9 δισ. δολαρίων, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο και εμπορία υψηλής ποιότητας, νωπά φρούτα και φρέσκα λαχανικά. Dole εμπορεύεται μια αυξανόμενη γραμμή συσκευασμένα και κατεψυγμένα τρόφιμα, και είναι μια κορυφαία εταιρεία του κλάδου παραγωγής στην διατροφική εκπαίδευση και την έρευνα. Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 90 χώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.