Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

“Σε βάθος 30ετίας θα αποδώσουν καρπούς οι μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία”

Η γερμανική Κατοχή μονιμοποιείται, με όχημα ένα νέο μνημόνιο και με την απόρριψη κουρέματος χρεους οι Γερμανοί θέλουν να παγιώσουν τη θέση τους στην Ελλάδα για τις επόμενες δεκαετίες. 
Οι Γερμανοί βλέπουν θετικά ένα νέο Μνημόνιο με νέo δάνειο. Απορρίπτουν «κούρεμα» του χρέους

Του Σωτήρη Νίκα από την Καθημερινή

Σε 20 με 30 χρόνια από σήμερα θα αναδειχθούν πλήρως όλες οι θετικές επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία. Στην εκτίμηση αυτή προέβη χθες ο κ. Ν. Μπάρτλε, βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της κ. Αγκελα Μέρκελ και μέχρι πρότινος πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον κρατικό προϋπολογισμό της Γερμανίας. Την ίδια ώρα, διπλωματικές πηγές του Βερολίνου παραδέχονταν ότι η συζήτηση γύρω από ένα νέο Μνημόνιο και νέο πακέτο δανείων, έχει μεταξύ άλλων ως στόχο και τη διατήρηση της αυστηρής εποπτείας της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση.

Ο κ. Μπάρτλε υποστήριξε χθες πως «για να αποδώσει καρπούς το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων θα χρειαστούν 20 ή και 30 χρόνια», σημειώνοντας μάλιστα ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται θα πρέπει να είναι «έξυπνες». Παράλληλα, χαρακτήρισε ως «πάρα πολύ επικίνδυνο εργαλείο» αυτό του «κουρέματος» του χρέους, υποστηρίζοντας ότι τώρα που τα πράγματα έχουν ηρεμήσει ένα δεύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα δημιουργούσε εκ νέου αναστάτωση στις αγορές.

Από την πλευρά της, η κ. Γκεζίνε Λετς, αναπληρώτρια πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της αριστεράς (Die Linke), δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει.Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι στην Ελλάδα το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν όλες οι κοινωνικές ομάδες, ενώ εκτίμησε ότι τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν στη χώρα «δεν ήταν τα ενδεδειγμένα και οι προϋποθέσεις τους δεν βελτίωσαν την κατάσταση». Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Επενδύσεων που θα στηρίζει την ανάπτυξη στις χώρες. Αλλωστε, όπως ανέφερε, η αποπληρωμή των δανείων που έχουν διατεθεί στην Ελλάδα εξαρτάται από τη δυνατότητα οικονομικής εξέλιξης της χώρας και το πρόγραμμα που εφαρμόζεται δεν βοηθάει προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. Πέραν αυτών, διπλωματικές πηγές του Βερολίνου ανέφεραν χθες ότι τα δύο κρίσιμα θέματα των επόμενων μηνών αναφορικά με την Ελλάδα είναι:

1. Η επίλυση του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος για το 2014.

2. Εάν θα υπάρξει τελικά τρίτο πακέτο βοήθειας και τρίτο Μνημόνιο. Ειδικά ως προς αυτό το ενδεχόμενο, οι ίδιες πηγές δεν το απέκλειαν. Μάλιστα, σημείωναν ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει τους Γερμανούς φορολογούμενους ότι η διάθεση των δανείων προς την Ελλάδα είναι μία «ασφαλής επένδυση» και στο πλαίσιο αυτό ένα τρίτο πακέτο στήριξης θα βοηθούσε στον καλύτερο έλεγχο του ελληνικού προγράμματος, ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία του.

Τα δύο αυτά ζητήματα εκτιμάται από τις διπλωματικές πηγές της Γερμανίας ότι θα έχουν επιλυθεί την άνοιξη του 2014, ενώ επισήμαιναν πως θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη συνεννόηση μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας.

Ολα αυτά έρχονται μια ημέρα μετά τα εγκωμιαστικά σχόλια του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Η Ελλάδα είχε –με απόσταση– τα περισσότερα προβλήματα να επιλύσει, αλλά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της όσον αφορά τα στοιχεία καλύτερα από ό,τι προβλεπόταν στο δεύτερο πρόγραμμα στήριξης. Τα στοιχεία για την ανάπτυξη είναι καλύτερα από ό,τι υποθέταμε, η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος συντελέστηκε ταχύτερα από ό,τι προβλεπόταν», είπε ο κ. Σόιμπλε, τονίζοντας: «Οποιος δεν επιδεικνύει έστω λίγο σεβασμό σε αυτές τις επιδόσεις, δεν διαθέτει την ικανότητα για μια επαρκή και αντικειμενική συνεκτίμηση της κατάστασης». Ωστόσο, παρά τα θετικά σχόλια, στη Γερμανία το γενικότερο κλίμα καχυποψίας έναντι της χώρας μας δεν φαίνεται να έχει αλλάξει ουσιαστικά.

Η Citi
Εν τω μεταξύ, η Citi προβλέπει συνέχιση της ύφεσης το 2014 και το 2015, ενώ εκτιμά πως το «κούρεμα» των ομολόγων του επίσημου τομέα αποτελεί τον μόνο δρόμο προς τη δημοσιονομική βιωσιμότητα για την Ελλάδα. Ειδικότερα, σε έκθεσή της για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, η Citi εκτιμά πως οι περαιτέρω αυξήσεις φόρων που έχουν σχεδιαστεί για το επόμενο διάστημα σε συνδυασμό με τις περικοπές δαπανών, πιθανότατα θα αφήσουν βυθισμένη την Ελλάδα σε ύφεση και τα επόμενα δύο χρόνια.
Για την πορεία του δημοσίου χρέους εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 175% του ΑΕΠ φέτος και θα αυξηθεί περαιτέρω στο 190% και 199% του ΑΕΠ τα έτη 2014 και 2015, αντίστοιχα, έχοντας συνυπολογίσει στις εκτιμήσεις της νέα μείωση του κόστους των δανείων του επίσημου τομέα. Υπογραμμίζει ότι μόνο με «κούρεμα» αυτών των δανείων του επίσημου τομέα θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Ωστόσο, σημειώνει ότι «μια τέτοια συμφωνία είναι απίθανο να επιτευχθεί βραχυπρόθεσμα» χωρίς να αποκλείει ωστόσο μικρού μεγέθους OSI το 2014, που δεν θα είναι όμως αρκετό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.