Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

ΑΠΟΝΙΚΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΟΠΩΣ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ


Του Πέτρου Μαγγανιάρη


Στα τέλη του 2020 ο ιδρυτής της Tesla Ελον Μασκ, μιλώντας σε επενδυτές δήλωνε :

«Το νικέλιο είναι ίσως το πιο σημαντικό μεταλλικό στοιχείο στην κατασκευή μπαταριών. Εκεί αποθηκεύεται όλη η ενέργεια και ολοένα και περισσότερο οι χημικές ουσίες της μπαταρίας βελτιώνονται ώστε να επιτρέπεται η συμπερίληψη όσο το δυνατόν περισσότερου νικελίου. Οσο περισσότερο νικέλιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ενεργειακή πυκνότητα της μπαταρίας»

«Θα ήθελα απλώς να τονίσω εκ νέου, σε όλες τις εταιρείες εξόρυξης εκεί έξω, παρακαλώ εξορύξτε περισσότερο νικέλιο. Οπου κι αν βρίσκεστε στον κόσμο, παρακαλώ εξορύξτε περισσότερο νικέλιο»

Αν και όλα τα μέταλλα καταγράφουν άνοδο τιμών από την αρχή αυτής της εβδομάδας, το νικέλιο, που χρησιμοποιείται ιδίως για την παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανεβαίνει με αληθινά ιλιγγιώδη ρυθμό, καθώς η Ρωσία είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς του.
Η απαγόρευση ουσιαστικά των εξαγωγών της Ρωσίας, με τα μέτρα που πήρε η Δύση ως αντίποινα για την Ουκρανία αυξάνει τις ανησυχίες για το κατά πόσο η προσφορά από πλευράς Ρωσίας στη διεθνή αγορά θα συνεχιστεί ή όχι απρόσκοπτα.
Από την 1η Μαρτίου μέχρι και χθες η τιμή του μετάλλου τετραπλασιάστηκε στα 80.025 δολάρια ο τόνος και σήμερα το πρωί η τιμή του νικελίου έπιασε το απόλυτο ιστορικό της υψηλό, στα 101.365 δολάρια ο τόνος,!!!

Το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου ανέστειλε τις συναλλαγές στην αγορά του νικελίου.

Η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική παραγωγός σιδηρονικελίου στην Ε.Ε. και μία από τους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως.

Η ΛΑΡΚΟ έχει δυνατότητα να παράξει 60 τόνους νικελίου την ημέρα.
Με τις τρέχουσες τιμές στο 80000 δολλαρια ο τόνος αυτό μεταφράζεται σε 4,8 εκ δολλάρια ημερησίως και σε 1,75 δις ετησίως!
Αυτή η διεθνης συγκυρία θα αποτελουσε μια χρυσή ευκαιρεία για τον αυτοχρηματοδοτούμενο εκσυχρονισμό της ΛΑΡΚΟ, με δυνατότητα ανάκτησης και του κοβάλτιου, ώστε αυτή να καταστεί οριστικά βιώσιμη, περιβαντολλογικά φιλική και να συνεισφέρει σημαντικά στην ελληνική οικονομία.

Αντίθετα

Η διαδικασία εκκαθάρισης και πώλησης που πρόσφατα ανακοίνωσε και επιμένει να υλοποιήσει η κυβέρνηση οδηγεί ουσιαστικά στο οριστικό κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ καθώς το πολύτιμο μετάλλευμα οι υποψήφιοι επενδυτές μπορούν να το επεξεργαστούν και εκτός Ελλάδας, χωρίς υποχρεώσεις επένδυσης εκσυγχρονισμού της μεταλλουργίας, όπως ορίζει το σχέδιο σύμβασης.
Και χωρίς φυσικά να νοιάζεται αν οι 1.080 εργαζόμενοι και άλλοι 3.000-4.000 που δουλεύουν άμεσα ή έμμεσα για τη ΛΑΡΚΟ βρεθούν στον δρόμο.....
Όπως και με την απολιγνιτοποίηση έτσι και με την απονικελοποίηση η κυβέρνηση Μητσοτάκη σπάει κάθε ρεκόρ αντεθνικής, κοινωνικά ανάλγητης και υποταγμένης σε εξωελληνικά κέντρα άσκηση πολιτικής.

Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.