Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Οι συνταξιούχοι πληρώνουν τον ΕΟΠΥΥ!


Αλέξης Π. Μητρόπουλος Καθηγητής Παν/μιου-Πρόεδρος ΕΝΥΠΕΚΚ


Με το χαράτσι 6% «υπέρ ασθενείας» σε όλες τις συντάξεις (κύριες, επικουρικές), οι συνταξιούχοι πλήρωσαν πάνω από 30 δις υπέρ ΕΟΠΥΥ την περίοδο 2016-2021! Ιδού ο Πίνακας-ντροπή τού προϋπολογισμού 2022 (Πίνακας 3.27 σελ. 126) Ο ΕΟΠΥΥ χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους συνταξιούχους ασφαλισμένους, αφού, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022, οι συνταξιούχοι-ασφαλισμένοι θα πληρώσουν 5 δις € για τον ΕΟΠΥΥ και μόνο 436 εκατ. € θα καταβληθούν από την κυβέρνηση!!   

Με το γ’ Μνημόνιο (ν. 4336/2015, παρ. 2.5, σελ. 1020) που ψήφισαν και τα τρία κόμματα του μνημονιακού τόξου (ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), επιβλήθηκε ισόβιο χαράτσι 6% για όλους τους συνταξιούχους και για όλα τα είδη των συνταξιοδοτικών παροχών (κύριες, επικουρικές κ.ά.). Ειδικότερα θεσπίστηκε σε μόνιμη βάση: 

α)η αύξηση 2% (από 4 σε 6%) της εισφοράς υπέρ υγείας (ΕΟΠΥΥ) σε 2.905.009 κύριες συντάξεις (γήρατος, θανάτου, αναπηρίας κ.ά.), 

β)η καταβολή, για πρώτη φορά από 1-1-2016, εισφοράς ύψους 6% υπέρ υγείας (ν. 4387/2016 άρθρο 44) σε 1.234.475 επικουρικές συντάξεις (καταβαλλόμενες και εκκρεμούσες), 

γ)η επιβολή διπλής εισφοράς σε πάνω από 1.300.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη, 

δ)η επιβολή εισφοράς ύψους 6% στο άθροισμα των καταβαλλομένων συντάξεων, σε περίπτωση συρροής περισσοτέρων της μίας κύριων συντάξεων στο ίδιο πρόσωπο και 

ε)η επιβολή για πρώτη φορά πολλαπλής εισφοράς υπέρ υγείας σε όσους λαμβάνουν ταυτόχρονα σύνταξη (ή συντάξεις) και έχουν εισόδημα από μισθωτή εργασία. 
Στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται το προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης επί της συντάξεως που λαμβάνουν, 2 καθώς και επί των πάσης φύσεως αποδοχών ή επί του μηνιαίου εισοδήματός τους (άρθρο 44 παρ. α ν.4387/2016). 

Από το «χαράτσι» που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ως άνω, κατά την περίοδο 2016-2021 έχουν εισπραχθεί πάνω από 30 δις ευρώ από συνταξιούχους ασφαλισμένους. 

Αποκαλυπτικά είναι και τα όσα περιλαμβάνονται στην ίδια την Εισηγητική Έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022 που ψηφίστηκε πρόσφατα (5- 12-2021) και συγκεκριμένα στον Πίνακα 3.27 (σελ. 126) για τα ποσά που διατίθενται στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και Νοσοκομεία-ΠΕΔΥ. 

Ειδικότερα, τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ για το έτος 2022, σύμφωνα με τον ψηφισθέντα προϋπολογισμό, διαμορφώνονται ως εξής: 



Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι δανειστές, με τη συνδρομή ασφαλώς και των άλλων μνημονιακών κομμάτων (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), με το ισόβιο χαράτσι «υπέρ υγείας» (υπέρ ΕΟΠΥΥ) που επέβαλαν από το 2016 σε εκατομμύρια συνταξιούχων και ασφαλισμένων, ουσιαστικά μετακύλησαν το συνολικό κόστος τής περίθαλψης στους ίδιους τους συνταξιούχους-ασφαλισμένους!! 

Όμως όλοι αυτοί οι συνταξιούχοι, οι απόμαχοι της εργασίας, που σήμερα στηρίζουν τα άνεργα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, κατέβαλλαν υψηλές εισφορές υπέρ ασθενείας και υγείας καθ’όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Γι’αυτό είναι άδικο, μετά και τις μεγάλες περικοπές που υπέστησαν στις συντάξεις τους, να συνεχίζουν να πληρώνουν για την περίθαλψή τους και ως συνταξιούχοι το χαράτσι αυτό. Επιπροσθέτως η είσπραξή του είναι απολύτως 3 καταχρηστική, αφού ακυρώνει την ανταποδοτικότητα των παρακρατήσεων, οι οποίες τελικά ουδέποτε ανταποδίδονται! 

Με τις σκληρές ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016, άρθρο 41), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι δανειστές …φρόντισαν να καταβάλλουν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα εισφορές υπέρ υγείας ύψους 7,10% επί των πάσης φύσεως αποδοχών τους και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ανεξάρτητοι απασχολούμενοι εισφορές ύψους 6,95% επί του ασφαλιστέου εισοδήματός τους, προς εκπλήρωση των άνω μνημονιακών στόχων. Το ίδιο καθεστώς διατηρεί δυστυχώς και η κυβέρνηση της ΝΔ, με εξαίρεση τους ελευθεροεπαγγελματίες-επιστήμονες-αγρότες, το σύστημα εισφοροδότησης των οποίων άλλαξε με τον «νόμο Βρούτση» 4670/2020. Έτσι, τα τελευταία έξι χρόνια (2016-2021) οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι «φορτώθηκαν» το συνολικό κόστος τής ίδιας τους της περίθαλψης και κατέβαλαν, όπως προαναφέρθηκε, περίπου 30 δις ευρώ!! 

Η πρωτοφανής αυτή μεταφορά εισοδήματος από τους συνταξιούχους στο κράτος και κατ’επέκταση στους δανειστές, δεν έχει προηγούμενο τις τελευταίες δεκαετίες στον σύγχρονο κόσμο, πολύ περισσότερο που το άρθρο 44 του νόμου Κατρούγκαλου 4387/2016 ολοκλήρωσε τη μεγαλύτερη οριζόντια και καθολική μείωση των συντάξεων από όλες όσες έχουν γίνει καθ’όλη τη μνημονιακή περίοδο! 

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αν δεν καταργήσει άμεσα την ακραία αυτή συνταξιοκτόνα ρύθμιση, οφείλει τουλάχιστον (και λόγω τής πανδημίας) να την μειώσει σε πολύ μικρό ποσοστό, ως ελάχιστο αντιστάθμισμα στα εκατομμύρια ευρώ που οφείλει στους πολύπαθους συνταξιούχους τής πατρίδας μας! 

Αλέξης Π. Μητρόπουλος Καθηγητής Παν/μιου-Πρόεδρος ΕΝΥΠΕΚΚ

ΠΗΓΗ:
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.