Πέμπτη 17 Απριλίου 2025

Gurbetelli Ersöz, Κέντησα την Καρδιά μου στα Βουνά


Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που είδα πρώτη φορά το όνομα της, σχεδόν τριάντα χρόνια. Ήταν αρχισυντάκτρια μίας μεγάλης κουρδικής καθημερινής νόμιμης εφημερίδας: Özgür Gündem/Οζγκούρ Γκουντέμ. Πού να ήξερα ότι ήταν η πρώτη Κούρδισσα αρχισυντάκτρια μίας εφημερίδας σε όλο το Κουρδιστάν (και της Τουρκίας μάλιστα)! Το όνομα της δεν ήταν συνηθής και από τότε ποτέ πουθενά δεν συνάντησα ξανά με αυτό το όνομα: Gurbetelli Ersöz/Γκουρμπετελλί Ερσόζ.

Ύστερα τυχαία είδα το όνομα της, πάλι ξαφνικά, σε άλλη μία κουρδική εφημερίδα. Τούτη την φορά όμως ήταν σε μία «παράνομη» μεγάλη κουρδική εφημερίδα: Serxwebûn, το κεντρικό όργανο του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν/ΡΚΚ. Δημοσίευαν μέρος μέρος Το Ημερολόγιο της με τον τίτλο Κέντησα την Καρδιά μου στα Βουνά / Yüreğimi Dağlara Nakşettim σε κάθε τεύχος της εφημερίδας. Πρώτη φορά είδα το πρόσωπο της και εκεί έμαθα ότι έχει πέσει μαρτυρικά στο πόλεμο, 8 Οκτωβρίου 1997. Η σορός της δεν βρέθηκε ποτέ αλλά το σακίδιο της. Το Ημερολόγιο ήταν μέσα στο σακίδιο της!

Ύστερα Το Ημερολόγιο της κυκλοφόρησε σαν βιβλίο στην Τουρκία, πρόλαβα να το διαβάσω όταν ήμουν πρόσφυγας, αμέσως απαγορεύτηκε από τις τουρκικές αρχές και κατασχέθηκε. Έτσι ξεκίνησε η παράνομη περιπέθεια του βιβλίου της Gurbetelli να κυκλοφορήσει ξανά, να κατασχεθεί ξανά, να δημοσιευθεί στην Γερμανία αλλά να κατασχεθεί κι από’κει….και μετά ξαφνικά εμφανίστηκε στα Γαλλικά κλπ.

Σήμερα το βιβλίο της Gurbetelli Ersöz, Κέντησα την Καρδιά μου στα Βουνά / Yüreğimi Dağlara Nakşettim,  ύστερα από πολλά χρόνια κόπων και προσπαθειών, κυκλοφορεί και στα Ελληνικά. Μεταφράστηκε και σχολιάστηκε εκ μέρος μου κατευθείαν από το βιβλίο της που κυκλοφόρησε στην Τουρκία. Αν και η αρχική επιμέλεια πραγματοποιήθηκε από μένα αλλά φυσικά οι λεπτομερείς επιμέλειες έγιναν από τις Εκδόσεις Άγρα . Τα γνήσια κείμενα της, όπως αναφερόταν και στην εφημερίδα Serxwebûn, βρίσκονται στα αρχεία του κόμματος της. Εμείς βασιστήκαμε στην έκδοση των Aram Yayınları/Εκδόσεων Aram-Τουρκίας.

Η χαρά μου είναι απερίγραπτη!

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τις Εκδόσεις Άγρα, τις Εκδόσεις Aram και όλους/όλες που πήραν μέρος σε αυτή την προσπάθεια, σε αυτή την συνεργασία.

ΠΗΓΗ:https://www.facebook.com/share/p/1BVLsFjTHC/
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.