Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Έφυγε ένας μεγάλος Έλληνας.


Έφυγε ένας μεγάλος Έλληνας. 

Ένας μεγάλος δάσκαλος. 

Ένας Χριστιανός και σπουδαίος άνθρωπος. 

Ο Χρήστος Γιανναράς. 


Δεν θα πω τίποτε απολύτως για το θεολογικό, φιλοσοφικό και πολιτικό του έργο. 
Υπάρχουν πολλοί καλύτεροι και σπουδαιότεροι από εμένα να μιλήσουν για τον μεγάλο Γιανναρά. 

Θέλω όμως να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλες εκείνες τις φορές που τον χρειάστηκα και δεν αρνήθηκε να μου μιλήσει και να με κρατήσει στην ελπίδα. Κι ήταν πολλές αυτές οι φορές, κρύες και μελαγχολικές οι νύχτες. 

Να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ για την Ορθοδοξία που μας δίδαξε γεμάτη φως και ελπίδα, δίχως ενοχές, φόβο και σκοτάδι. 

Μου έλεγε πολλές φορές, "..μην μπαίνεις και χάνεσαι σε ιδεολογήματα. Να μετράς την ζωή με την χαρά και το φως. Να χαιρόμαστε τη ζωή. Χαίρεσαι που ζεις και υπάρχεις; Αυτό να ρωτάς...."

Θα μπορούσα να καταθέσω μια τεράστια λίστα ευγνωμοσύνης για αυτόν τον Άνθρωπο, δάσκαλο και στοχαστή. Όμως δεν είναι ούτε η ώρα ούτε ο χώρος που αρμόζει σε τέτοια μεγέθη. 

Για μένα όσες φορές τον συνάντησα ήταν μια αποκάλυψη. Η ματιά του, ο ήχος της φωνής του, ο ρυθμός της ομιλίας του, η τραγική και συνάμα αναστάσιμη αφήγηση του, σε μετέφερε σε μια άλλη Ελλάδα, του τρόπου και του μέτρου, της αρμονίας και της αλήθειας. Μια Ελλάδα δίχως σύνορα αλλά γεμάτη νοήματα. Μια Ελλάδα που μπορούσε να σε σώσει από την απελπισία. 

Μια Ελλάδα που εάν ανακαλύψει σε τι χώματα πατάει, τι ουρανό κοιτάει, ποια γλώσσα μιλάει, ποια πίστη βαστάει θα μπορούσε να μπολιάσει όλο το κόσμο με νόημα και φως. 

Δυστυχώς όμως η εκκωφαντική απουσία της Ελληνικής Πολιτείας από την κηδεία του Χ. Γιανναρά φανερώνει για ακόμη μια φορά ότι ζούμε σε μια χώρα δίχως κανένα όραμα και προοπτική. 

Είμαστε μια χώρα με σπουδαίους νεκρούς αλλά δίχως όραμα ζωντανούς. 

Κλείνοντας να πούμε ότι Χ. Γιανναράς έφυγε όπως έζησε. Χριστιανικά και Ησυχαστικά. Ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά. Στα αγαπημένα του Κύθηρα. Μια μικρή απογευματινή αδιαθεσία, ένας ευλαβικός Σταυρός με το χέρι του πάνω στο κορμί του και έκλεισε τα 89 του χρόνια  για να εισέλθει στην αιωνιότητα. 

-π. Λίβυος-

ΠΗΓΗ: https://www.facebook.com/share/YkTMVAusZi2JJVYH/
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.