Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Κύπρος, μόνο Κύπρος: Μια επιλογή 2


Κινητικότητα γύρω από το Κυπριακό και συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις

Καλημέρα φίλες και φίλοι,

Το υπουργείο άμυνας της Τουρκίας εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση στην οποία επιτίθεται σε δηλώσεις που έκανε ο Νίκος Δένδιας.

Πρώτα τι είπε ο Νίκος Δένδιας που βρίσκεται στην Κύπρο:


«Καταρχήν πρέπει να ξεκινήσω από την μνεία της σημερινής Μαύρης Επετείου. Σήμερα συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την 15η Ιουλίου 1974, ημερομηνία του χουντικού Πραξικοπήματος στην Κύπρο, ενός εθνοκάπηλου πραξικοπήματος που άνοιξε Κερκόπορτα στον εισβολέα που καραδοκούσε.
Εκφράζω τον βαθύτατο σεβασμό μου και την πατριωτική ευγνωμοσύνη μου προς τους Κύπριους και Ελλαδίτες μαχητές της Δημοκρατίας και της άνισης αναμέτρησης το 1974, απέναντι στην εισβολή. Αντιμετώπισαν πολύ υπέρτερες στρατιωτικές δυνάμεις υπό το βάρος του αδελφοκτόνου εγκληματικού πραξικοπήματος.
Τους θυμόμαστε με σεβασμό και τιμάμε διαχρονικά την προσφορά τους. Και βέβαια καταδικάζουμε με τον πιο απόλυτο τρόπο τις τουρκοκυπριακές φιέστες ντροπής και τη βέβηλη παράνομη παρουσία επί μισόν αιώνα του τουρκικού Στρατού Κατοχής στην Κύπρο».

Τι «απαντά» το τουρκικό υπουργείο «άμυνας»:


«Ο τουρκικός στρατός ανέλαβε δράση σύμφωνα με το δικαίωμα της Τουρκίας ως εγγυήτριας, που απορρέει από διεθνείς συμφωνίες και έσωσε τον τουρκοκυπριακό λαό, ο οποίος υπέστη κάθε είδους διώξεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά την περίοδο 1963-1974, από απόπειρα γενοκτονίας.
Χάρη στο θάρρος και την παρουσία των Τούρκων στρατιωτών, δεν έχει χυθεί αίμα στην Κύπρο από το 1974, η καταπίεση της χούντας της Ελλάδας στον ελληνοκυπριακό λαό εξαλείφθηκε και το στρατιωτικό καθεστώς στην Ελλάδα ανετράπη και η επιστροφή στη δημοκρατία κατέστη δυνατή.
Ο Τουρκικός στρατός θα είναι η εγγύηση της ειρήνης και της ηρεμίας στην Κύπρο αύριο, όπως ήταν χθες και σήμερα. Καλούμε τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας να σταματήσει να προσπαθεί να υπονομεύσει την κοινή θέση των ηγετών των δύο χωρών, η οποία στοχεύει στην προώθηση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας με εποικοδομητικό τρόπο. Οι προσπάθειες του κ. Δένδια να κάνει πολιτική καριέρα σπέρνοντας τη διχόνοια μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού λαού δεν θα αποδώσει καρπούς».
Ο τουρκικός στρατός με την εισβολή του 1974, έσωσε την Κύπρο, προστατεύει μέχρι τώρα την ειρήνη και την ηρεμία και θα είναι εκεί δια παντός. Μάλιστα πρέπει να του χρωστάμε ευγνωμοσύνη γιατί δια της εισβολής ανατράπηκε το στρατιωτικό καθεστώς στην Ελλάδα και έγινε δυνατή η επιστροφή της δημοκρατίας. 
Αλήθεια, ποιοι τα λένε αυτά; Οι λάτρεις της Δημοκρατίας στην Τουρκία; Οι θεωρητικοί του παντουρκισμού, «ένα κράτος ένα έθνος» και των εκκαθαρίσεων – γενοκτονιών; Οι δολοφόνοι των Σολωμού και Ισαάκ; 
Εντύπωση όμως κάνει η φράση «προσπαθεί (ο Ν. Δενδιας) να υπονομεύσει την κοινή θέση των ηγετών των δύο χωρών, η οποία στοχεύει στην προώθηση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας με εποικοδομητικό τρόπο». 
Κάτι «ψήνεται» αυτήν την ώρα, υπάρχει κινητικότητα, συμφωνίες στα σκαριά. Παράλληλα η δορυφοροποίηση της Ελλάδας από την Τουρκία προχωρά με βήμα ταχύ. Η ανησυχία αφορά την βουλημία της άλλης πλευράς και το πολιτικό κόστος που μπορεί να φέρει στις ελληνικές ελίτ. Σε λίγο θα δούμε την Τουρκική αρμάδα στην Κύπρο για να γιορτάσουν τα 50 χρόνια της «σωτήριας» εισβολής – κατοχής…

Δείτε σήμερα στις 8μμ την εκπομπή: Η μάχη της Λευκωσίας 14/8 - 17/8 1974 
που γίνεται στα πλαίσια της διαδικτυακής καμπάνιας "50 χρόνια κατοχή | #ΔΕΝΞΕΧΝΩ | #ΚύπροςΕλευθερία!" 



«Ο κ. Ρούντι Ρινάλντι, συνομιλεί με τον κ. Δημήτρη Αλευρομάγειρο, σήμερα αντιστράτηγο ε.α., το 1974 διοικητή του 336 Τάγματος Πεζικού που τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς υπερασπίστηκε ηρωικά και με μεγάλες απώλειες την πόλη της Λευκωσίας από τον Αττίλα. Σε μια σημαντική αφήγηση για τον Αττίλα, την προδοσία, την μάχη της Λευκωσίας, αλλά και μια σημαντική ματιά για τις σημερινές προκλήσεις και την αναγκαία εθνική στρατηγική Ελλάδας και Κύπρου».

ΠΗΓΗ: 
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.