Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

Κόμμα ή πολιτική επιχείρηση;



Της Ιωάννας Τσιβάκου 



Η υποψηφιότητα Κασσελάκη, ακόμη κι αν δεν ψηφιστεί, είναι η επιβεβαίωση της προσπάθειας για μια πλήρη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ, του πάλαι ποτέ κόμματος της ανανεωτικής αριστεράς, σε κόμμα-καρτέλ.


 Δηλαδή, σε κόμμα συμβατό με τις υλοποιηθείσες ήδη εξελίξεις στη διάρθρωση των φιλελεύθερων κομμάτων, όπου από μηχανισμοί εξουσίας,  συμβατοί με μιαν ιδεολογική προοπτική ενδυνάμωσης του καπιταλιστικού κράτους, μεταβλήθηκαν σε πολιτικές επιχειρήσεις στα πρότυπα της αγοράς.

 Συνιστούν πλέον οργανισμούς που καταστρώνουν την πολιτική τους ατζέντα όχι με όρους ιδεολογικούς ή ταξικούς, αλλά πολυσυλλεκτικούς και επικοινωνιακούς, δίνοντας βαρύτητα στην εμπορική τους μάρκα (brand) και στη διαφημιστική τους καμπάνια.

 Συγκεντρώνοντας τη λήψη των αποφάσεων όχι όπως στο παρελθόν σε κομματικές γραφειοκρατικές ιεραρχίες αλλά στην κεντρική ηγεσία, την αποτελούμενη από επαγγελματίες ειδικούς στη διαχείριση ανθρώπινων πόρων και συνειδήσεων, τα κόμματα-καρτέλ μετέτρεψαν το αγκωνάρι της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ήτοι, το λειτούργημα της ψήφου, σε απλό μέσον διαχειριστικής εντολής, δίνοντας έμφαση σε μιαν αξιοκρατία που απέχει παρασάγγες από το ηθικό και το άριστο, αλλά που συγγενεύει με τη διαχειριστική δεξιότητα και τον ψηφιακό εκμοντερνισμό.   

 Σ’ αυτούς τους κομματικούς δρόμους έστρεψε ο Αλέξης Τσίπρας την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ,  παρά τις εσωκομματικές διαφοροποιήσεις και εντάσεις, και στην ενίσχυση αυτής της κατεύθυνσης οδηγεί απροκάλυπτα, χωρίς περίσκεψη, η υποψηφιότητα Κασσελάκη, μόνο και μόνο με την τόλμη της κατάθεσής της, ανεξαρτήτως του αποτελέσματός της.

 Περιφρονώντας το όραμα για δομική κοινωνική κριτική και στοχεύοντας αποκλειστικά στην αύξηση των ψήφων, η ηγεσία, ακόμη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απορροφήθηκαν τελικά από το κυνήγι πρόσκαιρων και σπιρτόζικων αντιπαραθέσεων στα κοινωνικά δίκτυα, αφήνοντας στο απυρόβλητο βαθύτερες αξίες και νοοτροπίες που συντηρούν μια κοινωνία παραίτησης και ηθικής αδιαφορίας, παραγνωρίζοντας πως σε αυτό το γήπεδο το παιχνίδι της αριστεράς είναι οριστικά χαμένο.

Υγ Γερομοριά: και με υποστηρικτές με ειδικό βάρος!




ΠΗΓΗ: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid07uU13EL9bBHsDdNRx3gdZWn64oSQ9GEvLigp65Z45dGsDgYYp8teZB5sSdLmiEHsl&id=100011074024111

 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.