Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Το φανερό συμβόλαιο των κομμάτων του συστήματος για την επόμενη μέρα


INTIME N
















Του

Μάκη ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ


Μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιου βουλευτή Επικρατείας

Ο διαγωνισμός κάλπικων υποσχέσεων των κομμάτων του συστήματος έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του. Οι συνένοχοι για τη σημερινή κατάσταση, τα κόμματα των τριών μνημονίων, διαβεβαιώνουν ξανά ότι θα μας σώσουν, θα θέσουν και πάλι την Υγεία ως «πρώτη προτεραιότητα», θα αυξήσουν τους μισθούς, θα μειώσουν τη φοροληστεία του λαού.

Ολοι τους, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, προσπαθούν να κρύψουν το κοινό αντιλαϊκό συμβόλαιο που έχουν ήδη συνυπογράψει για την επόμενη μέρα. Αυτό το συμβόλαιο δεν αποτελεί κάποια «κρυφή ατζέντα».

Αυτό το κοινό συμβόλαιο δεσμεύονται να υλοποιήσουν η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ και η κάλπικη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων «μίας χρήσης», όπως η Πλεύση Ελευθερίας.

Αυτό το συμβόλαιο προσδιορίζει ότι θα πάρουν ξανά περισσότερα από τον λαό για να ενισχύσουν ξανά τους μονοπωλιακούς ομίλους και να διασφαλίσουν τα νέα ματωμένα πλεονάσματα. Στα «ψιλά γράμματα» του νέου συμβολαίου διευκρινίζεται ότι θα απαιτηθούν ακόμα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, αν οι προβλέψεις για την οικονομία δεν επιβεβαιωθούν και εκδηλωθεί νωρίτερα μια νέα καπιταλιστική κρίση.


Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που το αποκαλύπτει και βοηθά τους εργαζόμενους να σκεφτούν ταξικά, με βάση τις ανάγκες τους, και να αντιληφθούν ότι αντικειμενικά υπάρχουν και συγκρούονται μόνο δύο στρατηγικές. Από τη μια η στρατηγική επίθεση του κεφαλαίου, που κοστολογεί και απειλεί τη ζωή μας για να αυξήσει τα κέρδη του, την οποία διαχρονικά στηρίζουν όλοι οι άλλοι, και από την άλλη η μαχητική, λαϊκή, στρατηγική αντιπολίτευση του ΚΚΕ, για να ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής του συστήματος.

Οι απαιτήσεις της Ε.Ε.


Οι απαιτήσεις της ΕΕ είναι σαφείς και προσδιορίζονται από τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις, τις συστάσεις για την έγκριση της οικονομικής πολιτικής, τα προαπαιτούμενα για να εκταμιευτούν οι δόσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το καινούργιο στοιχείο σ' αυτές τις κατευθύνσεις είναι η απαίτηση για στροφή προς ένα πιο αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο, που θα απαιτεί μεγαλύτερα ματωμένα πλεονάσματα και μεγαλύτερες περικοπές κρατικών δαπανών κοινωνικής πολιτικής. Απαιτεί επίσης περιοριστικά μέτρα για τη βελτίωση της βιωσιμότητας της διαχείρισης του κρατικού χρέους στην Ελλάδα, αφού μετά το 2032 τελειώνουν οι όποιες προστατευτικές ρυθμίσεις.

  Το κρατικό χρέος της Ελλάδας έχει ήδη διογκωθεί κατά 50 δισ. από το 2015.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν εστιάζουν σε αυτά, αλλά στην πραγματικότητα έχουν δεσμευτεί από ποιον θα πάρουν και σε ποιον θα δώσουν ακόμα περισσότερα.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται ότι δεν πρόκειται να θίξουν φορολογικά τα κέρδη και τα μερίσματα των μονοπωλιακών ομίλων. Εχουν ήδη κατοχυρώσει συνταγματικά τα αφορολόγητα μερίσματα των εφοπλιστών, οι οποίοι καλούνται να δώσουν εθελοντικά «ό,τι έχουν ευχαρίστηση». Εχουν συνυπογράψει την «αναβολή» των φορολογικών υποχρεώσεων των τραπεζών. Εχουν δεσμευτεί ότι θα στηρίξουν ξανά φορολογικά τους ομίλους για την προσέλκυση επενδύσεων. Οσο για τους μετόχους των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο, ένα μεγάλο μέρος τους είναι φορολογικά κάτοικοι εξωτερικού και προστατεύονται ήδη, με διμερείς συμβάσεις, από το ενδεχόμενο «διπλής φορολόγησης». Εχουν επίσης τη δυνατότητα να μετακινούν εύκολα τη φορολογική τους έδρα σε άλλα κράτη της ΕΕ και σε φορολογικούς παραδείσους.


Επομένως, το καθεστώς των φοροαπαλλαγών και φοροελαφρύνσεων του μεγάλου κεφαλαίου θα συνεχιστεί. Και αυτό το μεγάλο θέμα, «τον ελέφαντα στο δωμάτιο», θέλουν να σκεπάσουν οι προεκλογικές αψιμαχίες για την προσωρινή φορολόγηση «των έκτακτων υπερκερδών» των ενεργειακών ομίλων. Για να περιοριστεί η συζήτηση σχετικά με το ύψος ενός «προσωρινού φόρου» για τα υπερκέρδη στην Ενέργεια, ενός φόρου που δεν θα υπάρχει την επόμενη διετία.

Ποιος θα πληρώσει και ποιος θα ωφεληθεί;

Αφού λοιπόν όλα τα κόμματα του συστήματος δεσμεύονται ότι δεν θα πληρώσει το κεφάλαιο, τότε ποιος θα πληρώσει; Η ΕΕ και η άρχουσα τάξη έχουν διατυπώσει τις κατευθύνσεις τους.

Ξανά όλοι εμείς, οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι, με τους γιγάντιους, άδικους έμμεσους φόρους, που φορτώνουν ίσα βάρη σε άνισα εισοδήματα. Με τον ΕΝΦΙΑ και το «κούρεμα» των λαϊκών καταθέσεων από τον πληθωρισμό, αφού οι τράπεζες αρνούνται να ανεβάσουν τα συγκεκριμένα επιτόκια.

Πολύ περισσότερο, θα κληθούν να πληρώσουν οι αυτοαπασχολούμενοι με την ένταση των ψηφιακών ελέγχων, τους οποίους η ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο, από τα νέφη της φοροασυλίας του, κατηγορούν για φοροδιαφυγή.

Και έτσι θα επιτευχθεί ξανά η μαγική αναλογία που διασφαλίζει, με όλες τις κυβερνήσεις, ότι οι όμιλοι δεν συνεισφέρουν πάνω από 5% στα ετήσια φορολογικά έσοδα.


Και ποιον θα ωφελήσει, σε ποιον θα δώσουν περισσότερα η νέα κυβέρνηση της ΝΔ και το κράτος του κεφαλαίου την επόμενη μέρα;
Οι συστάσεις της ΕΕ είναι επίσης συγκεκριμένες για την αντιλαϊκή κατεύθυνση που πρέπει να έχει η συγκράτηση των κρατικών δαπανών, για να αποκατασταθεί η δημοσιονομική πειθαρχία, των ματωμένων πλεονασμάτων.

Σταματούν οι επιδοτήσεις που αφορούν την ενεργειακή ακρίβεια, ενώ δεν σταματά ο ενεργειακός πόλεμος των ιμπεριαλιστικών κέντρων (π.χ. η μείωση της παραγωγής του πετρελαίου) ούτε η ληστρική λειτουργία των «πράσινων» ομίλων.

Σταματούν τα «οριζόντια επιδόματα
» της προηγούμενης περιόδου και περιορίζονται πλέον μόνο για τις ομάδες ακραίας φτώχειας. Η υπόσχεση για αύξηση των πραγματικών μισθών, με το ξεπάγωμα και την απόδοση των τριετιών στους εργαζόμενους, επίσης ακυρώνεται και γι' αυτήν την τετραετία.

Αλλά και η όποια αύξηση των κρατικών δαπανών σε ορισμένους τομείς, όπως η Υγεία, θα καταλήξει πάλι στους ομίλους. Η αύξηση την τετραετία που πέρασε δεν μεταφράστηκε σε ουσιαστική κάλυψη των γνωστών ελλείψεων, από το μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων μέχρι το ΕΚΑΒ.

Συνέβαλε στην αύξηση των κερδών του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία, που γι' αυτό επεκτείνει την επενδυτική του δραστηριότητα.

Δεν είναι επίσης δύσκολο να αντιληφθούμε ποιος και σε βάρος ποιου θα κερδίσει από την υλοποίηση των προαπαιτούμενων και των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων που αφορούν τη γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, την αυστηρή εφαρμογή της αντεργατικής νομοθεσίας, τις νέες ιδιωτικοποιήσεις και την πλήρη εμπορευματοποίηση τομέων όπως το νερό.

Όλη η ανάρτηση ΕΔΩ....



ΠΗΓΗ:https://www.rizospastis.gr/page.do?id=19165&publDate=10%2F6%2F2023&pageNo=8ηγ τη
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.