Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ




Του Μελέτη Μελετόπουλου

Η Αριστερά είχε πάντα πρόβλημα με μετριοπαθείς κεντρώους σαν κι εμένα, που προέβαλαν τον Πατριωτισμό και τα εθνικά θέματα. Προσωπικά και από πολύ νέος στοχοποιήθηκα από την ψευδοπροοδευτική (στην πραγματικότητα βαθειά αντιδραστική, αυτοαναφορική και ιδιοτελή) αριστερή διανόηση ως εθνικιστής κλπ. Φυσικά ουδέποτε διανοήθηκα (όπως άλλοι) να υποδυθώ τον αριστερό για να αποκτήσω πανεπιστημιακή θέση ή να γίνω αποδεκτός από τους διάφορους αριστερούς κύκλους.

 Και όμως ο μέγας Ιωάννης Ziegler, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, μαχόμενος μαρξιστής διεθνούς φήμης και βουλευτής του ελβετικού σοσιαλιστικού κόμματος, εκφράζοντας τον θαυμασμό του και την αγάπη του για τον μαθητή του, μου έδωσε μετ'επαίνου το διδακτορικό μου, ενώ σπουδαίοι Έλληνες κομμουνιστές (όχι του γλυκού νερού όπως διάφοροι ευκατάστατοι συριζαίοι) αλλά πραγματικοί αγωνιστές όπως ο Ψυρρούκης, ο Αθανασιάδης, ο Λαζαρίδης, ο Αλέξανδρος Κορδάτος, η χήρα του Σεραφείμ Μάξιμου, με τίμησαν με την φιλία τους και την αγάπη τους.

 Επίσης δημοσίευσα μία ογκώδη μελέτη για τους μαρξιστές διανοουμένους στην Ελλάδα, γραμμένη με σεβασμό και αντικειμενικότητα. Διότι, αν και δεν είμαι μαρξιστής, είμαι βαθύς μελετητής του μαρξισμού, όπως οφείλει κάθε κοινωνιολόγος και γενικώς κάθε πνευματικός άνθρωπος. Παρά που δεν υπήρξα ποτέ αριστερός, το 2015, ως αδέσμευτος πολίτης που επιδιώκει την Εθνική Ενότητα, ήλπισα ότι η άνοδος της Αριστεράς στην εξουσία θα έλυνε οριστικά το ζήτημα του ψυχικού διχασμού της ελληνικής κοινωνίας, που την ακολουθεί σαν μαύρη σκιά από την εποχή του Εμφυλίου Πολέμου. Αλλά η συνέχεια διέψευσε τις προσδοκίες μου. 

Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμένου (έτσι παρακαλώ να την αποκαλούμε) εξαπάτησε τον ελληνικό λαό υποσχόμενη τον τερματισμό των μνημονίων. Αντ'  αυτού, έβαλε ανεύθυνα την χώρα στην απίστευτη περιπέτεια των κεφαλαιακών ελέγχων το καλοκαίρι του 2015, ακύρωσε το δημοψήφισμα που η ίδια προκάλεσε (ασύλληπτο για κυβέρνηση υποτίθεται φιλολαϊκή), εφάρμοσε ως πειθήνιο όργανο των δανειστών κατά γράμμα τα εθνοκτόνα μνημόνια και τελικώς υπέγραψε την εθνικά κατάπτυστη και διπλωματικά οικτρή συμφωνία των Πρεσπών, αδιαφορώντας (επίσης ασύλληπτο γιά δήθεν φιλολαϊκή κυβέρνηση) γιά τα πρωτοφανή συλλαλητήρια του (πραγματικού) λαού.

 Εντυπωσιάζεται κανείς πάντως από την ανερυθρίαστη απάθεια, με την οποία οι άνθρωποι αυτοί έκαναν τις παγκοσμίως πρωτοφανείς κυβιστήσεις τους, χωρίς αυτοκριτική και χωρίς αιδώ. Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση αυτή δεν έκανε απολύτως τίποτα το αξιοσημείωτο. Η κοινή γνώμη θα θυμάται κυρίως την τραγική καταστροφή στο Μάτι και την ακολουθήσασα οικτρή επικοινωνιακή επιχείρηση. Αφού έχασε τις εκλογές, ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ εξέπεμψε έναν πολιτικό λόγο γεμάτον εχθροπάθεια, αρνητισμό και τοξικότητα, χωρίς απολύτως κανένα συνεκτικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, την εξωτερική πολιτική, την υπογεννητικότητα και την δημόσια παιδεία. Ο ελληνικός λαός δικαίως έστειλε το κόμμα αυτό στα αζήτητα.

 Ο υποφαινόμενος, ένας απλός πολίτης (που όπως όλοι γνωρίζετε δεν είμαι οπαδός κανενός κόμματος), συνιστώ στους ευπρεπείς και σοβαρούς πολίτες της δημοκρατικής αριστεράς, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των μέχρι σήμερα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, να επιλέξουν ένα μικρό αριστερό κόμμα και υπάρχουν πολλά. Με συγκίνησε π.χ. το Κίνημα των Φτωχών του Παύλου Κοντογιαννίδη και του σπουδαίου ηθοποιού Ηλία Λογοθέτη. Πιστεύω ότι η παρουσία μικρών δημοκρατικών κομμάτων στην επόμενη βουλή μόνον καλό θα κάνει.

ΠΗΓΗ: https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02wRLDJagpVi2tDfeNsDKrAtUHDHc8gxkDTC1jRapoTQeiLmtnPmyHj8wSE77wnPcxl&id=100063007413426&post_id=100063007413426_pfbid02wRLDJagpVi2tDfeNsDKrAtUHDHc8gxkDTC1jRapoTQeiLmtnPmyHj8wSE77wnPcxl
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.