Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

- Για ποιά Ελένη, βρε γαμώτο ;



- Για ποιά Ελένη, βρε γαμώτο ;

- Ένα "άδειο πουκάμισο", είναι κι οι άθλοι μας στην οικονομία !

( ΙΔΟΎ & ΤΟ ΑΥΤΟΓΚΌΛ ... )



του Παναγιώτη Κ. Μυλωνά, οικονομολόγου


* Μπαίνοντας σε προεκλογική περίοδο η χώρα, το 2023, τόσο η Κυβέρνηση, όσο και η Αντιπολίτευση, περί άλλων τυρβάζουν...


Και η Κυβέρνηση, κραδαίνει την επιδοματική της πολιτική, για την πανδημία του Covid-19 και για την ενεργειακή κρίση. Προβάλλοντας, ιδίως, την ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης του 2019, το 2022, που της έδωσε και τη δυνατότητα -λέει- να ασκήσει την πολιτική της αυτή.
Ωστόσο, κανείς δεν της λέει, ότι, η πολιτική της αυτή -και στον τουρισμό- με την παγίδευσή του, σ' ένα ληστρικό τουριστικό παραγωγικό μοντέλο, με τον εφαρμοσμένο αθέμιτο ανταγωνισμό, που μας ασκεί η γερμανική TUI, με τη συνέργεια της γερμανικής Fraport, μα και της γερμανοτραφούς πολιτικής, όλου του πολιτικού φάσματος της χώρας μας. Γεγονότα που συνιστούν, δηλαδή, ένα άλλο, τεράστιο, Αυτογκόλ. Κι αυτό, προβλέπεται να είναι εκείνο που θα αποτελέσει ένα βατερλώ της οικονομίας μας, στο άμεσο μέλλον...


Ι Δ Ο Υ  Τ Ο    Α Υ Τ Ο Γ Κ Ο Λ:

Το Αυτογκόλ, του ελληνικού "Τουρ Επιχειρείν", στην παράγκα, του TUI-Gate, σκανδάλου, το 2022. Ήταν, με:
• Αύξηση του λειτουργικού κόστους των ξενοδοχείων, το 2019 - '22, στο: + 40%.
(Δηλώσεις Γρηγορίου Τάσιου, Πρόεδρου του Π.Ο.Ξ., όπως & στη φωτογραφία της παρούσας ανάρτησης, την οποία και επικολλούμε, με σύνδεσμο, στο τέλος του κειμένου.)
• Αύξηση, στο ίδιο διάστημα, της ΜΚΚΤΔ (μέσης κατά κεφαλή τουριστικής δαπάνης), της Ισπανίας, κατά: + 41% & Τουρκίας: + 33%. Και
• Αύξηση, στην ΜΚΚΤΔ, στην Ελλάδα, μόλις, κατά: + 11% !!!
( ΙΔΟΎ, λοιπόν & Το ΑΥΤΟΓΚόΛ... ).
- Σε ποιόν 《πυροδότη ανάπτυξης》αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός, κ. Κυρ. Μητσοτάκης ;;;
Και σε ποια ανάπτυξη, με πρωταθλήτρια τη χώρα μας, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, πάλι, στο Υπουργικό του Συμβούλιο;
Όταν: η Ανάπτυξη, είναι μόνο ονομαστική και η αποπληθωρισμένη, είναι καθαρή και σκέτη, οικονομική ύφεση. Αφού αυτή, είναι -σαφώς- κατώτερη του τρέχοντος πληθωρισμού!
Αλλά και ως ονομαστική ανάπτυξη, αυτή είναι κατώτερη μιας επιστροφής μας σε μια οφειλόμενη κανονικότητα. Όταν είναι πρόδηλο, πως, συνεχίζεται η αναβολή του -οφειλόμενου -να εκδηλωθεί, επιτέλους, αν δεν ματαιώθηκε κι όλας- φαινομένου- "ελατηρίου ανάπτυξης". Με την αναστολή των πρωτογενών πλεονασμάτων, για την εξυπηρέτηση του Δ.Χ., μας. Μια προσωρινή μας αναβολή, ένεκα της πανδημίας του Covid-19 και της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία. Μιας οφειλόμενης αντανακλαστικής υπερανάπτυξης δηλαδή, λόγω της προηγηθείσας τεχνικής υπερσυμπίεσης, με την απομείωση του: 25% του Α.Ε.Π. της χώρας μας, στα προηγηθέντα χρόνια των μνημονίων!
Και γενικότερα. Δεν αποφύγαμε την παρατεταμένη κακοδαιμονία, που ταλανίζει τη χώρα μας, διαχρονικά, όταν, ιδίως και σ' όλους τους άλλους κλάδους και τομείς της ελληνικής οικονομίας σημειώνονται τα ανάλογα, όπως, π.χ. κι εντελώς ενδεικτικά:
■ Σύμφωνα με δημοσιευθείσα έγκυρη διεθνή επιστημονική έρευνα:
¤ Η "Μέση Στρεμματική Απόδοση" της γεωργικής παραγωγής, κατά υις συγκρινόμενες χώρες, έχει ως εξής. Ενώ:
~ στην Ολλανδία είναι: 1.700 € / στρέμμα &
~ στο Ισραήλ, είναι: 1.100 € / στρέμμα,
~ στην Ελλάδα, είναι, μόλις: 190 € / στρέμμα !!!
Και επίσης:
¤ Η "αποδοτική" διαχείριση των Κοινοτικών μας Επιδοτήσεων, της ΕΟ.Κ. & Ε..Ε., από το 1981, έως το 2010 (και με καθεστώς θετικού ισοζυγίου των σχετικών πληρωμών, όπου, για κάθε: 100 χρηματ. μονάδες, που εισφέραμε, στο κοινό ταμείο, εισπράτταμε περί τις: 160 χρ. μον.), με την οποία εισέρρευσαν περί τα 200 δις €, plus, κοινοτικών πόρων. Άφησαν, όμως, διαχειριστικά ελλείμματα, πλέον των: 80 δις €, κατ' εκτίμηση. Σε σχετική αρθρογραφία μου, είχα δημοσιεύσει και τα εξής, στο σύνδεσμο που σας επικολλώ κι εδώ, σε σύνδεσμο:
https://new-economy.gr/2019/06/24/o-paktolos-ton-enisxiseon-tis-eu-ki-i-ex-aftou-oikonomiki-mas-aimoragia/
Κι η διαχείρισή τους αυτή, διεύρυνε το Δημόσιο Χρέος της χώρας, στο εξωτερικό, το οποίο και βρέθηκε να είναι ισοδύναμο ως και με τις καταθέσεις, Ελλήνων πολιτών, στο Εξωτερικό. Καταθέσεις οι οποίες, ποτέ δεν επέστρεψαν στη χώρα. Πολύ περισσότερο -δεν επέστρεψαν- όταν, η Αποεπένδυση της οικονομίας μας συνεχίστηκε για δεκαετίες. Και οι μεικτές Επενδύσεις μας εξακολουθούν, τις τελευταίες δεκαετίες, να είναι σαφώς κατώτερες, ως & των Αποσβέσεων. Ο δε "Ακαθάριστος Σχηματισμός του Παγείου Κεφαλαίου" της χώρας, ο οποίος το 2008, είχε καταγραφτεί στα: 62 δις €, το 2021, κατήλθε, σε ύψος, στα: 27 δις €, μόλις!!!
Γι' αυτό, ας αναφωνήσουμε, όλοι μαζί, το εξής δίστιχο:
<<Για ποια Ελένη, βρε γαμώτο;;; Ένα "άδειο πουκάμισο", είναι κι οι άθλοι μας στην οικονομία...>>!!!


[Αξίζει εδώ να παρατηρήσει κανείς, πως, παρά το ανυποχώρητο της Κυβέρνησης, στην μείωση του Φ.Π.Α , για την απάλυνση των επιπτώσεων, στα λαϊκά στρώματα, απ' την πανδημία του Covid-19 και της ενεργειακής κρίσης, απ' την εισβολή του Πούτιν, στην Ουκρανία. Εξ αιτίας των δυσκολιών του δημοσιονομικού πλαισίου, απ' την Ε.Ε., αλλά και συναφών, άλλων, δυσκολιών, όπως η ίδια, η Κυβέρνηση, μας έλεγε, αρνούμενη την μείωση του Φ.Π.Α.. Μόλις άρθηκε -έστω και προσωρινά- η ισχύς κ' η τήρηση εφαρμογής των πρωτογενών πλεονασμάτων, δόθηκε -απολύτως μεροληπτικά κι εντελώς χαριστικά- η πλήρης απαλλαγή, από τον Φ.Π.Α., για τα προσεχή εννέα χρόνια, σε όλες τις Επενδύσεις, Επισκευές και Συντηρήσεις του κλάδου της φιλοξενίας, σε όλη τη χώρα, από τον Ιούνιο του 2020 και μετά...
Κι αυτό ήταν ένα απ' τα τελευταία κατορθώματα, των ξενοδόχων, αλλά ιδίως, της γερμανικής TUI, στην Ελλάδα. Κατορθώματα που σημειώθηκαν με τα εξής, κυρίως, αποτελέσματα:
(α) Ενώ, η παγκόσμια δυναμικότητα, διαθέσιμων ξενοδοχειακών κλινών, την τριετία, 2019, έως 2022, παρουσίασε μια μείωση, της τάξης του: 5%, του συνόλου της. Στην Ελλάδα κινηθήκαμε στην άλλη, την σντίστροφη κατεύθυνση. Με αύξηση των ξενοδοχειακών κλινών, κατά + 4%, στο σύνολο ή με: 35.000 νέες κλίνες, πεντάστερων και τετράστερων ξενοδοχείων, κυρίως, με τα αυξημένα κόστη της λειτουργίας τους και
(β) Η αύξηση της ΜΚΚΤΔ (μέσης κατά κεφαλή τουριστικής δαπάνης), στις ονομαστικές τιμές της, στη τριετία -από το 2019, έως το 2022- ήταν, μόλις, στο: 1/4, της αύξησης των λειτουργικών εξόδων των ξενοδοχείων, για την ίδια πάντα περίοδο. Ή με αύξηση, των ονομαστικών τιμών, στα ξενοδοχεία, στην προαναφερόμενη αυτή περίοδο, κατά: + 11%, μόλις. Έναντι μιας αύξησης των δαπανών λειτουργίας τους, κατά: + 40%... Όταν, επίσης και η αντίστοιχη αύξηση στις τιμές, στις άλλες ανταγωνιστικές χώρες, ήταν έως και πάνω από +40%...
Μια καθαρή πτώση των τιμών του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, που ήλθε ως συνέπεια της αρνητικής επίδρασης του "νόμου προσφοράς και ζήτησης του τουριστικού μας προϊόντος", όπως αυτή επηρεάστηκε απ' την αύξηση της προσφοράς των ξενοδοχειακών μας κλινών, όταν και η διεθνής προσφορά, περιορίστηκε, δραστικά, στην ίδια αυτή περίοδο της πανδημίας.
Η πλέον υπεύθυνη και μοιραία, για τις αρνητικές αυτές εξελίξεις, στα τιμολόγια του ελληνικού τουρισμού, διαφαίνεται πως υπήρξε, η πλήρης "απαλλαγή", από Φ.Π.Α., στις επενδυτικές & κατασκευαστικές δραστηριότητες στο τουρισμό. Απαλλαγές, τις οποιες κι εξασφάλισε, ήδη, από τον Ιούνιο του 2020 και μετά, με την προνομιακή και χαριστική αναστολή, στην καταβολή Φ.Π.Α. και για χρονικό διάστημα: 9 ετών (παρακαλώ!), λόγω των μέτρων προστασίας, απ' την πανδημία (σικ)- για όλες τις δαπάνες, σε αγαθά και υπηρεσίες, όλων των νέων ή υπό κατασκευή ξενοδοχειακών καταλυμάτων και κατασκευαστικών...
Όπως, ακριβώς, συμβαίνει και ισχύει, ήδη και σήμερα, με τη φωτογραφική, ειδική "διάταξη" Κυβερνητικής Απόφασης, στην οποία όλοι, εσείς, μπορείτε να ανατρέξετε και να διαπιστώσετε, για να δείτε την ειδική αυτή σχετική εγκύκλιο!!!
Την εγκύκλιο που μπορείτε να βρήτε και να βλέπετε, με την κωδική περιγραφή:
《ΠΟΛ. Α: 1150/2020》, της ΑΑΔΕ -και η οποία εγκύκλιος -τόσο προκλητικά, σας ευνοεί τόσο πολύ- έχει τον τίτλο: "Διαδιακασία αναστολής καταβολής Φ.Π.Α., για τις τουριστικές επιχειρήσεις & επιχειρήσεις εστίασης, κ.λπ...")!!!
- Αλλά, αναζητήστε και διαβάστε τα σχετικά της εγκυκλίου αυτής, όλοι εσείς οι απληροφόρητοι και παραμελημένοι συμπολίτες μου. Εσείς, που είστε οι αποκλεισμένοι, οι ξένοι κι οι άσχετοι, στο επιχειρείν, σε τουριστικές δραστηριότητες.]

ΠΗΓΗ:https://new-economy.gr/2022/12/28/gia-pia-eleni-vre-gamoto/
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.